Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 10°C

Micelární voda není saponát: Z obličeje ji umývat nemusíte!

Video se připravuje ...
Jsou micelární vody stejné jako saponát a je opravdu potřeba je z pleti umýt?
VIDEO: Brigita Zemen
12. února 2016 | 06:00

Možná jste se doslechla, že micelární voda, tedy kosmetický produkt určený k odlíčení pleti, má podobné složení jako saponát, a proto byste ji po použití měla z obličeje umýt vodou, aby pleť nedráždila. Pravda je ale jiná.

Micely, které jsou základem micelární vody, jsou molekuly tenzidů, tedy látek, které mají čisticí vlastnosti. Díky tomu z pleti dokáže micelární voda odstranit líčidla, mastnotu i nečistoty.

"Mimořádně úspěšná technologie čisticích micelárních vod spočívá v tom, že používané v tenzidy jsou uzavřeny v micelách," vysvětluje například doktor  Volker Kallmaye z vědeckých laboratoří značky Nivea s tím, že oplachování opravdu není nutné.

Na principu tenzidů pak fungují i saponáty a nejrůznější úklidové prostředky, stejně tak ale i sprchové gely, šampony a mýdla. Ovšem není tenzid jako tenzid a ty, které nám odličují obličej, patří do jiné skupiny než ty, kterými stíráme podlahu.

Micelární vody jsou skvělé v tom, že se hodí nejen k odlíčení pleti, ale také očí. Díky technologii micel totiž po pleti kloužou a vážou na sebe make-up, aniž byste na vatový tampon musela tlačit a pleť s ním třít. V podstatě vám tedy stačí jen jeden produkt na odlíčení kompletního make-upu.

Oplachovat je opravdu není nutné, protože pokožka je po jejich použití čistá, nemastná a hydratovaná. Většina micelárních vod je navíc zacílena na konkrétní typ pleti. "Micelární vody určené pro citlivou pleť ji mají zklidnit, ty pro mastnou pleť jsou zase obohaceny o složky, které čistí pokožku do hloubky, a tím regulují sekreci mazu. Pokud micelární vodu po použití z obličeje opláchnete, zcela přirozeně nemůže mít na kvalitu pleti žádný vliv, protože společně s ní z pokožky umyjete i tyto pečující složky," vysvětluje Jana Steinbauerová z firmy Bioderma.

Problém micelárních vod je spíš v tom, že vás nemusí odlíčit perfektně. A to obzvlášť v případě, že používáte opravdu výrazné líčení. Na BB krém a řasenku určitě stačí, ale v případě make-upu, pudru, očních linek a stínů je lepší použít odličovací oleje, které vaši pleť dokážou vyčistit opravdu dokonale. Voděodolné líčení byste pak neměla z pleti odstraňovat ničím jiným než právě olejem.

Každopádně micelární vody jsou ideální na konečné vyčištění pleti – umějí nejen to, že z ní stáhnou mastnotu, která na ní zůstane po použití oleje, ale i to, že ji dokonale  očistí od zbytků make-upu a jiných nečistot.

 

Autor: Brigita Zemen