Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Trápí vás pupínky? Nemusí to být vždy akné!

Pupínky nemusí vždy znamenat jen to, že máte akné
8. října 2014 | 06:00

Nejčastější větou, kterou dermatologové v ordinacích slyší je: "Je mi už třicet, ale pořád mám akné!" Akné ovšem není otázkou věku, ale jedná se o chronické onemocnění pokožky, ze kterého zkrátka nevyrostete. Ne každý pupínek na pleti ale znamená, že vás trápí akné. Příčin totiž může být mnohem víc.

Akné je onemocnění pleti

Akné je označení pro ucpání pórů a pomnožování bakterií pokožky v důsledku zvýšené aktivity mazových žláz. Když se mazový kanálek ucpe odumřelými kožními buňkami, začne se ve folikulu hromadit přirozený maz pokožky, což vede k pomnožování bakterií a následnému zánětu folikulu. Ten nakonec praskne a zánět se tak může rozšířit i do okolní tkáně.

Samotných příčin vzniku akné je samozřejmě mnoho. Mezi ty nejčastější ale patří nadměrná tvorba mazu, takzvaná seborea  a porucha rohovatění v ústí mazových žláz. Pokud se tyto dermatologické problémy spojí s dalšími, pro pleť nepříznivými faktory, jako je hormonální nerovnováha organismu, stres, nedostatečná péče o pleť, či špatné ovzduší, působící na pokožku, dochází k tvorbě nežádoucích pupínků, které jistě není potřeba představovat.

Není pupínek jako pupínek

Specifikou aknózní pokožky je, že se pupínky vysévají na různých oblastem obličeje, ale i krku, dekoltu nebo zad. Pokud vás ale trápí výskyt pupínků pouze na stále stejných oblastech, má jejich vznik pravděpodobně jinou příčinu.

Oblast kolem koutků úst a přechod mezi tvářemi a bradou je místem, kde se pupínky u žen tvoří snad nejčastěji. Za pupínky zde  pak většinou nemůže nic jiného, než hormony. Pokud jste tedy vysadila hormonální antikoncepci, blížíte se k ovulaci, menstruaci a nebo si zažíváte stresové období, nedivte se pupínkům právě v oblasti kolem úst.

Spousta pupínků navíc nemusí mít původ ve vaší současné zdravotní situaci. Ucpané póry způsobující přemnožení bakterií a ucpání folikulu může mít na vině i kosmetika, kterou používáte. Naprosto klíčová je otázka večerního odličování a čištění obličeje. Nedostatečné odlíčení způsobí, že se na obličeji a v pórech hromadí nečistoty a póry se tak následně ucpávají. Pokud je navíc ráno překryjete kosmetikou s obsahem silikonů, vytvoříte doslova živnou půdu pro vznik hnisavých a nežádoucích pupínků.

Pupínky plné tuku

Malou dermatologickou záhadou jsou pak drobné bílé pupínky, které prakticky nejdou vymáčknout. "Jedná se o takzvané mílie, tedy drobné mastné pupínky obsahující zrohovatělou kůži a tuk. Nejčastěji se tvoří v oblasti kolem očí, na spáncích a na líčkách," popisuje kosmetická odbornice Lenka z pražského salonu Éminence Organics.

Důvod, proč se tvoří, není zcela známý, ale poslední vědecké studie dokazují, že jde pravděpodobně o genetické dispozice. V každém případě jejich zhoršení může způsobit dehydratace organismu a nadměrný příjem cukrů.

Předcházet jejich vzniku můžete pravidelným peelingem, avšak již vzniklých mílií se zbavíte jen pod rukami zkušené kosmetičky, která je dokáže odborně otevřít a kompletně vymáčknout. Rozhodně toto čištění nepraktikujte doma, mohli byste si poškodit kůži a mílie zanítit.

Jak se pupínků zbavit?

Pokud trpíte chronickou formou akné, to nejlepší, co pro sebe můžete udělat, je poradit se s dermatologem, který vám nasadí odpovídající léčbu. Nejsou-li ale vaše pupínky způsobeny zdravotním problémem, udělejte drobné změny v jídelníčku a kosmetice, kterou používáte. Pupínky zpravidla zhoršují mastná či kořeněná jídla, stejně jako konzumace sladkostí a alkoholu. Špatný vliv na vaši pleť má samozřejmě také kouření.

Sledujte také složení vaší kosmetiky. Ideální je samozřejmě sáhnout po 100% přírodní bio kosmetice, nebo alespoň po produktech, které mají silikony až na posledních místech ve složení. Nebojte se také kosmetiky založené na kvalitních olejích lisovaných za studena. Vaši pokožku nezamastí, jen jí navrátí do rovnováhy a obnoví její přirozený stav.

Z pečující kosmetiky vyzkoušejte například český Saloos či Nobilis Tilia, kosmetiku těžící ze zázračných vlastností včelího vosku Bio Aroma, luxusní Éminence nebo 100% bio kosmetiku Inlight. Dekorativní kosmetiku bez chemie pak naleznete v sortimentu značek Lavera, Alva, Alverde nebo skvěle pigmentované Zuii.

Autor: brig