Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Prošlá kosmetika vám může zničit pleť! Udělejte si jarní úklid i v koupelně

Neskladujte kosmetiku, kterou nepoužíváte. Může vám nadělat víc škody než užitku!
16. dubna 2014 | 15:00

Chystáte se na velký jarní úklid domácnosti? Nezapomeňte během něj ani na reorganizaci svého kosmetického arzenálu, který po zimě zaslouží trochu obměnit.

Pozor na prošlou kosmetiku

Jarní očistu nepotřebují jen naše okna, ale také pleť a kosmetické doplňky. V první řadě se prohrabte svojí dekorativní i pečující kosmetikou. Objevíte-li věci, které jste už déle než půl roku nepoužila, bez milosti je vyhoďte.

Kosmetika totiž, stejně jako potraviny, má své datum spotřeby. Ta prošlá vám přitom může způsobit spoustu kožních problémů - od citlivé pleti, přes akné až po ekzémy.

Pokud máte řasenku déle než půl roku, je dobré se s ní navždy rozloučit a pořídit si novou. Stará řasenka může způsobit u citlivých jedinců nepříjemné podráždění očí až zánět spojivek. Tekutý make-up je dobré nemít déle než devět měsíců od data výroby. Naopak tuhý pudr při správném skladování vydrží i dva roky.

Při jarním kosmetickém úklidu také nezapomeňte na ořezání všech tužek, aby se na hrotech neobjevovaly bakterie, potřeba je to zvlášť u tužek, se kterými si malujete vnitřní linky.

Čistota půl zdraví

Nezapomeňte také na očistu kosmetických štětců a houbiček. Ty byste měla mýt nejméně jednou za dva týdny, ideální je ale vyprat je pravidelně jednou týdně, třeba každou neděli. K jejich očistě není přitom potřeba nic, co byste neměla doma. Pokud nechcete investovat do speciálních mýdel, určených k mytí kosmetických pomůcek, stejně dobře vám poslouží také jemný šampón bez silikonů.

Vše pak nechte přes noc důkladně uschnout. K dosušení nepoužívejte fény ani topení. Citlivý materiál by se mohl poškodit, stejně jako by se mohlo rozpustit lepidlo, které drží rukojeť a kovovou část štětce.

Štětce také nesušte vlasem nahoru. Nechejte je proschnout nejlépe vodorovně položené. „Na štětce i houbičky pak pravidelně aplikujte speciální antibakteriální spreje. Očistu si zaslouží i váš hřeben, který perte v šamponové lázni alespoň jednou za dva týdny. Znečištěný hřeben urychluje maštění vlasů,“ radí Dagmar Korbová z internetového obchodu Krasa.cz

Kosmetická "dieta"

Jaro je oproti zimě celkově odlehčené.Vyměňte proto hutné výživné krémy za lehké hydratační emulze a především za krémy s UV faktorem, který chrání vaši pleť před slunečními paprsky.

Revizi si udělejte též v parfémech. Těžké vůně si schovejte opět na podzim a silné parfémy vyměňte za lehké květinové a citrusové vůně v podobě toaletních vod.

Autor: brig