Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Česká kosmetika: Čím vstoupila do dějin a co milujeme dnes

28. srpna 2014 | 15:50

Možná ani netušíte, jaké značky a s jakými parametry byste do českého kosmetického průmyslu měla zařadit. Moc se o nich totiž nemluví. Faktem ale je, že v poměru cena/kvalita, si česká kosmetika stojí velmi vysoko. A občas dokonce měnila historii!

Národní klenot

Přestože kosmetická značka Dermacol přešla pod vlastnictví britské drogistické společnosti McBride, nejde jí odpárat pomyslnou vlajkovou loď české kosmetiky a produkt, na který můžeme být právem hrdí - Make-up Cover.

Tento voděodolný a extrémně krycí make-up vznikl jako jeden z prvních krycích make-upů v Evropě i ve světě. Jeho receptura byla vyvinuta ve Filmstudiu Barrandov v Praze pro potřeby profesionálních vizážistů a filmových maskérů, a poté prodána do Hollywoodu. Můžeme se tak poplácávat po ramenou, že Česká republika je vlastně kolébkou filmového make-upu.

Kromě krásného oldschoolového obalu, ve kterém make-up najdete, vás jistě potěší také skutečnost, že se nabízí hned ve čtrnácti odstínech a v neposlední řadě samozřejmě také cena. 30ml totiž pořídíte za krásných 129 korun. Zajímavostí potom je, že v USA stojí stejné balení zhruba 50 dolarů, v přepočtu tedy zhruba tisíc korun.

Pocta přírodě

Ryor Zklidňující sérum na rozšířené pory, 137 Kč/50 ml, koupíte v síti drogerií nebo na www.ryor.cz
Autor: Ryor
Česká kosmetika se chlubí poměrně širokou škálou značek, které si zakládají na použití přírodních ingrediencí. I když většina z nich není výlučně bio a certifikovaná, jejich složení je velmi dobré a kvalita vysoce převažuje cenu, za kterou se prodávají.

Tou nejznámější z této kategorie je Ryor, tedy značka, která má v Čechách tradici již od roku 1991. "I když se Ryor nemůže pochlubit bio složením, neobsahuje škodlivé chemické látky a vysoký podíl jejich ingrediencí je přírodní. Navíc je velmi sympatické, že svoji kosmetiku nikdy netestovali na zvířatech," říká blogerka Tereza, milovnice přírodní kosmetiky, jejíž blog baldandpale.blogspot.cz se velmi detailně zaměřuje na složení kosmetických produktů.

Nobilis Tilia Hydrofiliní olej neutrální (200ml), 254 Kč, koupíte na eshop.nobilis.cz
Autor: archiv firem
Jen o pouhé dva roky mladší je pak báječná značka Saloos, která se navíc může pochlubit certifikátem přírodní biokosmetiky. Nenajdete u nich tedy žádné syntetické parfemace, konzervanty ani barviva, takže je vhodná i pro alergiky. Nejoblíbenějšími produkty v redakci jsou pak jejich hydrofilní odličovací oleje, které si hravě poradí i s voděodolnou řasenkou aBioKarité balzámy.

Na přírodních éterických olejích staví taktéž certifikovaná bio přírodní kosmetika Nobilis Tilia, která vznikla v České Lípě v roce 1994. Nabízí širokou řadu produktů v oblasti pečující kosmetiky, kterou si zamilujete pro její úžasné přírodní vůně. Například z levandulového krému se nám doslova podlamují kolena. Vaši pozornost si pak určitě zaslouží hyaluronové pleťové sérum a vlasová kosmetika, která neobsahuje silikony a vlasy jsou po ní prostě dokonalé.

Kvalitní a krásná

Lybar Suchý šampon Promiss, info o ceně v drogerii
Autor: archiv firem
I když se design obalů (někdy velmi výrazně) odráží na konečné ceně produktů, mít koupelnu plnou krásných lahviček, mističek a krabiček je snem mnoha žen. To je ostatně i jeden z důvodů, proč jsou značky jako Lush, L´Occitane nebo Benefit Cosmetics tolik populární po celém světě.

Na nový, čistý a černobílý design vsadila klasika české vlasové kosmetiky - Lybar. Jejich novou řadu Promiss tak na pultech drogerií naleznete v krásných obalech, ve kterých se navíc ukrývají velmi kvalitní produkty. Není divu, když vůbec první lak na vlasy ve společnosti Lybar vznikl už v roce 1966. Naše šéfredaktorka Markéta z kolekce Promiss naprosto propadla suchému šamponu: "

Netradiční ingredience

Pivní vlasový balzám, Manufaktura, 155 Kč.
Autor: Manufaktura
Také lázeňská kosmetika Manufaktura vsází na krásný design obalů ve spojení s kvalitními produkty. Do svých výrobků navíc naprosto vlastenecky zařazuje účinné kosmetické ingredience jako jsou české pivo, moravské víno, karlovarskou vřídelní sůl, léčivé byliny a mnoho dalších.

Okouzlující a nostalgická je pak jejich řada dětské kosmetiky, která je bezalergenní, neobsahuje ropné produkty, parabeny, barviva, PEG emulgátory, sulfáty ani geneticky modifikované suroviny či živočišné tuky. Navíc se na jejich obalech směje klasický Krteček Zdeňka Milera.

Výživný krém na ruce, La Chevre, 159 Kč
Autor: archiv firem
Česká kosmetická značka La Chèvre a její luxusnější řada Le Chaton ve svých výrobcích pro změnu sázejí na blahodárné účinky kozího mléka, které je základní složkou veškeré jejich kosmetiky, ať už v podobě syrovátky, tuku nebo tvarohu z kozího mléka. Navíc obsahují značné procento účinných přírodních látek a minimální množství látek chemických.

Naprostým zázrakem je Platine S - lehká emulze s kozím kolostrem, která účinně zpomaluje stárnutí pleti a urychluje obnovu pokožky. A proč právě kozí mléko? Protože obsahuje účinné látky známé jako ceramidy, lipozomy, koenzym Q10, AHA kyseliny, minerální látky (vápník, fosfor, hořčík a draslík) i vitaminy skupiny B a vitamin A.

Kosmetika se zážitkem

A pokud vás nebaví nakupovat kosmetiku v drogeriích nebo na internetu,udělejte si výlet do jedné centra řemesel české kosmetické firmy Botanicus, které se nachází nedalekou za Prahou - ve vesničce Ostrá, poblíž Lysé nad Labem. Kromě prohlídky světa kosmetiky Botanicus si zde můžete vyzkoušet řemesla vlastníma rukama, což nadšeně ocení především děti.

"Příšerně jsem se těšila na průzkum kosmetické produkce. Dřevěné stoly a police od podlahy ke stropu nacpané lahvičkami a tubami, u každého výrobku popiska. Ráj pro všechny ženy posedlé kosmetikou. Všechny věci moc hezky voní, pokud vás baví syrově přírodní vůně. Skutečné vůni levandule, tymiánu nebo měsíčku se nevyrovná žádná průmyslová náhražka a tady si té opravdovosti užijete," nadšeně popisuje Tereza na svém blogu baldandpale.blogspot.cz

Autor: brig