Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Nesmrtelné oční linky! Jaké jsou letošní trendy a jak na jejich líčení

26. září 2013 | 12:00

Oční linky nestárnou a nikdy nevyšly z módy. Milovaly je všechny slavné ženy historie, včetně Kleopatry nebo Marilyn Monroe. A není se čemu divit. Stačí totiž pár tahů tužkou nebo štětcem a váš sexy pohled je na světě.

Trendy letošního podzimu říkají velké ANO očním linkám. Tenkou černou linkou nad linií horních řas, po vzoru hereček 50. let, určitě nic nezkazíte. Pokud ale chcete být skutečně IN, naučte se namalovat si výrazné kočičí oči nebo sáhněte po barevných linkách. Z palety běžně nabízených odstínů si nejen vyberete, ale zcela jistě se do nich zamilujete stejně jako my.

Tužka nebo gel?

Tekuté linky, Krasa.cz, Dermacol, 142 Kč.
Autor: archiv firem

Tenké linky, nebo výrazné? Klidně každý den jiné! Kosmetický trh vám k jejich namalování  momentálně může nabídnout hned 4 produkty.

Tužka na oči je nestárnoucí klasika. Používali ji už naše maminky a práce s ní je středně těžká. S ostře ořezanou docílíte skutečně tenkých linek, ale vytvoříte s ní i dramatický look. Při vybírání používejte testery a dejte pozor, aby byla tužka dostatečně měkká, ale současně aby se nerozmazávala.

Fix na oční linky Superline Blackbuster, L´Oréal Paris, 199,90 Kč
Autor: archiv firmy
Tekuté linky vás uchvátí svoji sytou barvou. Některé značky dokonce nabízejí tekuté linky v odstínu "extra dark", tedy černější než černé. Tekuté linky mají velmi špičatý přesný aplikátor a jsou proto ideální na vykreslení přesných tenkých linek. Práce s nimi ale vyžaduje jistou a velmi pevnou ruku a nehodí se proto pokud s linkami teprve začínáte.

Fixa je oproti tomu vhodná pro úplné linkové panny. Díky svému tlustému tvaru vám snadno padne do ruky a její špičatý konec umožňuje tvorbu výrazných i jemných linek. Bohužel s ní ale nikdy nedocílíte skutečně syté černé jen na jedno tažení.

Voděodolné gelové oční linky, RIMMEL London, 149 Kč.
Autor: archiv firmy

Gelové linky jsou v současné době naprostou superstar na poli líčení. Nanášejí se pomocí kosmetických štětců, práce s nimi je poměrně snadná, nerozmazávají se a nabízejí vám skutečně sytou barvu, která vydrží. Tenká linka vyžaduje trošku cviku, dramatický pohled s nimi ale vykouzlíte bez problémů.

Tipy pro nanášení

Oční linky kreslete co nejblíž ke kořenům řas
Autor: Shutterstock.com

Oční linky můžete nosit i samostatně. Pokud ale plánujete večerní líčení i s očními stíny, naneste linky až na závěr. Malujte je vždy co nejblíže k řasám a spíše kreslete drobné vodorovné čárky, než abyste linku táhla jedním tahem. Docílíte tak syté barvy přecházející hned od řas a snadněji vykouzlíte rovnou čáru kopírující tvar víčka.

Výraznou černou linku pro denní líčení zjemníte nanesením šedého očního stínu a následným rozostřením kontur pomocí tenkého blender štětce.

Všechny barvy duhy

Barevné oční linky dokonale podtrhnou přirozenou barvu vašich očí
Autor: Shutterstock.com
Přestože černá je nestárnoucí klasika, nemusíte se omezovat pouze na ni. Trendem letošního podzimu jsou barevné linky, od snově růžové, přes majestátní zlatou až po nejrůznější odstíny modré, hnědé a zelené, ladící s barvou vašich očí.

Jejich výhodou je dlouhá výdrž a jemnější vzhled, než jaký byste dosáhla s očními stíny. Jsou proto ideální na denní líčení například do práce nebo do školy. Navíc podtrhnou přirozenou barvu vašich očí a nenásilně zvýrazní váš pohled.

Po vzoru koček

Takzvané "kočičí oči" si osvojily hollywoodské herečky vyrážející na červený koberec a moc dobře vědí proč. Málo co vám totiž vykouzlí tak dramatický, tajemný a sexy look jako právě tento způsob líčení očí. Jak na něj?

Přesné linky jsou základem perfektního líčení očí.
Autor: shutterstock.com
Začněte na horním víčku. Pomocí levé ruky víčko lehce napněte směrem nahoru, aby jste snadno dosáhla až ke kořenu řas a současně zabránila jeho cukání.

Metodou čárkování naneste tenkou černou linku po celé délce linie řas, od vnitřního koutku až k vnějšímu. Pak víčko uvolněte a začněte se samotným malováním výraznější černé linky. Ta by se měla od vnitřního koutku velmi pozvolna rozšiřovat až ke koutku vnějšímu, kde se lehce zvedá do špičky, směrem ke konci vašeho obočí. Aby se vám zakončení a zvednuti kreslilo snadněji, opět rukou napněte víčko zvednutím obočí.

Výrazné kočičí oči si oblíbily hlavně hollywoodské celebrity
Autor: Shutterstock.com
Nyní naneste silnější černou linku podél linie spodních řas. U vnějšího koutku opět nadzvedněte prstem obočí a spodní linku propojte s horní tak, abyste docílila dokonalého orámování oka. Nakonec naneste linku také do spodní hrany víčka - tzv. waterline.

Poté se podívejte přímo do zrcadla (nesklánějte ani nijak nenatáčejte obličej) a vyplňte drobné mezery, aby byla barva skutečně sytá a celistvá. Nyní už zbývá pouze nalíčit řasy. Pokud máte v úmyslu použít řasy umělé, nezapomeňte linku po jejich aplikaci upravit a dokreslit.

Hledáte skutečně dobré produkty pro líčení očních linek? Podívejte se do naší fotogalerie na ty, které jsme si oblíbily my!

Autor: Brigita Zemen