Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Zázračný arganový olej: Buďte krásná od hlavy k patě!

2. května 2013 | 06:00

Říká se mu tekuté zlato. Pochází z Maroka, ale díky svým vyživujícím a hydratačním schopnostem je oblíbený na celém světě. Možná o něm poslední dobu slýcháte častěji, ale nevíte, kam si ho zařadit. Seznamte se s arganovým olejem!

Kosmetické firmy si ho začaly všímat teprve nedávno, ale v jihozápadním Maroku, odkud pochází, se vyrábí už od starověku. Získává se z plodů vzácného stromu argánie. Jsou podobné olivám a místní ženy je ručně sbírají a zpracovávají na dva druhy cenných olejů.

První je jedlý a využívá se při vaření i jako doplněk stravy. Nás tenokrát bude zajímat druhý typ - olej kosmetický. Ten je vyhlášený svými pečujícími účinky: chrání, vyživuje, hydratuje a vyhlazuje. Nejen pleť, ale i vlasy a nehty.

Na trhu se objevuje čím dál víc produktů s jeho obsahem, ale jestli fandíte spíš přírodě, můžete si koupit i čistý arganový olej. Prodává se v kamenných obchodech s biokosmetikou i v některých českých e-shopech.

Experimentujte! Možností využití je spousta...

Na tvář
Regenerační obličejový olej, Saloos, www.krasa.cz, 134 Kč.
Autor: archiv firmy

Místo krému

Stačí ráno a večer v rámci pravidelné péče vmasírovat pár kapek do pokožky obličeje a krku. Olej se rychle vsákne a hodí se i pro mastnou pleť.

Jako peeling

Smíchejte ho s trochou hnědého cukru, abyste pleť mohli jemně obrousit. Použijte klidně i na rty; nakonec důkladně opláchněte.

S make-upem

Vyrobte si domácí BB krém tak, že do své oblíbené podkladové báze přidáte tři čtyři kapky arganového oleje. Pleť vyživí, sjednotí a rozjasní.

Na vlasy
Vlasová kúra Weightless Treatment, Nicky Clarke, www.asos.com, cca. 740 Kč.
Autor: archiv firmy

Jako kondicionér

Vetřete olej po umytí do ještě vlhkých konečků, nevymývejte. Skvěle vlasy vyhladí a poskytne jim celodenní ochranu a péči.

Jako masku

Do suchých vlasů vmasírujte přiměřené množství oleje. Zabalte třeba do ručníku a nechte působit přes noc. Ráno vlasy umyjte. Budou krásně hladké a lesklé!

Na tělo
Sprchový gel, Yves Rocher, 85 Kč.
Autor: archiv firmy

Do koupele

Rozmazlete se a přidejte si pár kapek oleje do horké vany. Máte jen sprchu? Nevadí - smíchejte ho přímo se sprchovým gelem.

Při masáži

Arganový olej je skvělý na masáže i jako varianta tělového mléka. Pleť vyživuje a dodává jí hydrataci, kterou zvlášť po dlouhé zimě potřebuje.

Na suché paty

A samozřejmě i lokty, kolena nebo ruce. Vmasírujte dostatečné množství oleje; jeho účinek ještě znásobíte, když si přes něj navléknete ponožky nebo rukavice.

Plody argánie trnité.
Autor: Shutterstock

Autor: Marie Barvínková