Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Jak mít i v zimě krásné vlasy? Inspirujte se!

21. listopadu 2012 | 16:47

V zimních měsících často vystavujete své vlasy extrémním podmínkám. Sychravo a vlhko, suchý vzduch v přetopených prostorech, studený vichr a mráz…to všechno se podepisuje na jejich kondici.


Zima má na zdraví vašich vlasů nepříznivý vliv. Kvůli chladnému počasí jsou křehčí a sušší,  rychle plihnou, vlasová pokožka se vysušuje a mohou se objevit lupy. Pokud ráda nosíte vlněné čepice, určitě víte, že vlasy se pod nimi rychle potí a zapařují. To vede k tomu, že se rychleji mastí a musíte je častěji mýt. A to pro vaši kštici také není zrovna ideální.

Usmívejte se a doplňte vitaminy!
Přes zimu jíme většinou méně čerstvého ovoce a zeleniny, takže můžeme trpět nedostatkem důležitých vitaminů. Navíc málo slunečního svitu se odráží na naší náladě a stres samozřejmě zhoršuje kvalitu vlasů i vlasové pokožky.

V zimních měsících se vyplatí věnovat vlasům více péče.
Autor: Profimedia.cz
S příchodem chladnějšího počasí můžete každoročně sledovat zvýšené vypadávání vlasů. Je to normální. Zpozorněte v případě, že padání neustane. To může značit jiné problémy, např. endokrinologické onemocnění, chudokrevnost nebo zánět v těle. Potom je na místě navštívit dermatologa.

Na co si dát pozor:
* velké teplotní skoky při přecházení mezi venkovním prostředím a vytopenými místnostmi

* teplé vlněné čepice

* časté mytí vlasů a jejich vysoušení fénem

* nedostatek pohybu na čerstvém vzduchu

* špatný jídelníček (málo vitaminů a stopových prvků, zvýšený přísun tuků a cukrů)

* stres a deprese, snížená imunita

Jak zachránit bujnou kštici?
Samozřejmě neexistuje jeden univerzální recept pro všechny. Základní domácí péči zvládnete sama, s eventuálními problémy je dobré svěřit se do rukou odborníků v kadeřnických salonech.

Alfou i omegou je volba správné vlasové kosmetiky. Vybírejte vždy šampon, kondicionér i masku přesně podle typu vašich vlasů. Neplatí, že čím silnější kondicionér, tím lépe. Jemné vlasy vyžadují kondicionér lehký, pevné a houževnaté naopak silnější se zvláčňujícími účinky.

Nic nezkazíte intenzivní hydratační nebo regenerační kůrou, doplněním vitaminů do jídelníčku a zvýšením pitného režimu. Zapomeňte na razantní úpravy, jako je trvalá nebo odbarvování. Hodně prospěje jemné zastřižení oslabených a poškozených konečků.


Recept na levný domácí vlasový zábal:
Použijte několik lžic za studena lisovaného vlažného rostlinného oleje, přidejte žloutek a citronovou šťávu, bílý jogurt, čaj z heřmánku nebo kopřivy a trochu mandlového oleje. Směs dobře promíchejte a naneste na mokré umyté vlasy. Zabalte si hlavu do igelitové fólie nebo zahřátého ručníku a nechte 30 minut působit.




Autor: sim