Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Jak správně čistit pleť aneb čištění je základ!

16. května 2012 | 00:00
Prezentace klienta |

Čištění pleti je naprostý základ v péči o pleť. Pokud pokožka není správně vyčištěná, póry jsou ucpané a není možné, aby se aktivní látky z kosmetických přípravků dostaly hlouběji do pleti. Můžete používat ten nejlepší a nejúčinnější krém, ale bez správného čištění vám to nebude nic platné.

Pokud pleť čistíte vodou a mýdlem, nemá další péče v podobě krémů ani smysl. Voda pleť díky obsahu chlóru vysuší. Na pleti se pak tvoří např. suché šupinky a má tendenci se více mastit. Pleť čistíme 2x denně - ráno a večer.

Večerní čištění má dvě fáze:

V první řadě pleť vyčistíme nejprve dvoufázovou odličovací emulzí nebo mlékem dle typu pleti. Tímto přípravkem odstraníme nečistoty rozpustné v tucích, tedy například nečistoty z ovzduší jako jsou smog, zplodiny z aut, ale odstraníme tak třeba i právě make-up a řasenku. Pleť čistíme tak dlouho, dokud poslední tampónek není úplně čistý.

Autor: Ryor

Tím ale večerní čištění nekončí, ve druhé fázi je třeba dočistit tonikem. To odstraní nečistoty rozpustné ve vodě. Tedy hlavně pot. Pleť zároveň hydratuje a osvěží. Nelekejte se, že tampónek může být opět znečistěný. Je to tím, že odstraňujeme jiný typ nečistot.  Nyní můžeme nanést noční krém.

Ráno:

Při ranním čištění používáme pouze tonikum. A proč? Pleť se přes noc příliš neznečistí, tím pádem bychom ji zbytečně odmastili a navíc se přes noc na pleti vytvořil kvalitní ochranný kožní film.  Použijeme tedy pouze tonikum, které pleť opět očistí od potu a pleť hydratuje a osvěží. Pleť je nyní připravena na aplikaci denního krému. Dvoufázové čištění po ránu bychom zvolili pouze v případě, že se jedná o mastnou pleť. Ale o tom až v jiném příspěvku.

Na závěr ještě upozornění.

Pleť bychom vždy měli čistit pouze přípravky, které jsou určeny pro daný typ pleti a její aktuální stav.  Jinými přípravky čistíme suchou a citlivou pleť, jiné jsou vhodné pro ošetření mastné pleti, jiné volíme pro aknózní a problematickou pleť. Vždy je třeba vyvážená kombinace těchto přípravků. Pamatujte si, že bez správného očištění nemá další péče smysl!

Podle čeho vybíráme zda-li tonikum nebo pleťová voda?

Pleťová voda na rozdíl od tonika obsahuje alkohol. Je tedy vhodná spíš pro pleť mastnější nebo smíšenou. Tonikum žádný alkohol neobsahuje. Mezi těmito výrobky volíme tedy podle typu pleti. Pleťová voda tedy není příliš vhodná pro suchou a citlivou pleť, kdy pleť by byla ještě více vysušována.

A jak se vlastně liší denní a noční krém?

Jedno z kosmetických hesel zní ,,Denní krém je pro zdraví a noční pro krásu.“ Noční krém podporuje regenerační procesy, které se odehrávají v noci, kdy tělo a celý organismus je v klidu. Účinek regenerace se pomocí přípravku násobí. Na den používáme denní krém, který má ochranou funkci. Přes den je pleť vystavena mnoha vlivům, před kterými je potřeba ji chránit. Nejedná se pouze o nepřízeň počasí, ale i o nečistoty z ovzduší a zejména vliv volných radikálů.

Co jsou to volné radikály?

Jsou to rozdělené molekuly, které mají určitý náboj. Každá část molekuly se chce rychle někam navázat a náboj předat a stabilizovat se tak. Jedním z míst, kde se snaží stabilizovat je i kožní bílkovina. Pokud se na ni naváže a chybí ochrana před volnými radikály, tedy ochranný denní krém, bílkovina po mnoha atacích začne mutovat a může tak dojít i ke vzniku rakoviny.

Výrobky najdete na www.ryor.cz a na www.eshop.ryor.cz