Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Krásné nehty: Důležitá je správná péče

Péče o nehty by se neměla zanedbávat
10. února 2011 | 05:48

Ve staré Číně byly dlouhé nehty symbolem lidí z vyšší třídy. Moderní doba nás ale nutí je zkracovat. Umělé drápky už dávno vyšly z módy. Jak o nehty správně pečovat?

Kvalitní nářadí: Nůžky či kleštičky by měly být vyrobeny z nerezové oceli, aby nepoškodily vaše nehty. Používejte také dřívko na tenkou kůžičku. Co se týče pilníku, skleněné či kamenné jsou nejlepší.

Správné pořadí: Podle posledních trendů by nehty měly být krátké. Důležité je také zpracovat je do správného tvaru, kterého docílíte spíše pilníkem než nůžtičkami. Správné pořadí je: pilník, leštěnka, lak.

Správný směr: Při pilování by se mělo postupovat od středu ke krajům, neměnit směr, a nehet nechat přečnívat jeden až dva milimetry přes lůžko. Mandlový tvar nehty opticky prodlouží.

Poslední úprava: Leštění je dobrá alternativa místo laku pro lidi s se suchými a křehkými nehty. Důležité je ale netlačit a s úpravou začít ve středu dole a pokračovat nahoru a do stran.

Kvalita vs. jídlo: Nerovnosti nehtů můžou mít různé příčiny - nedostatek železa, vitaminů či dokonce mykologické onemocnění. Pokud se s nehty trápíte, je dobré poradit se s lékařem.

Noční péče: Nejdůležitější pravidlo je mazat si ruce před spaním krémem či si je promastit olivovým či mandlovým olejem. Pak si vezměte bavlněné rukavice, které zesílí účinky a vy si nezničíte oblečení a lůžkoviny.

Lak na závěr: Dobrý lak je bez acetonu a alkoholu, naopak obsahuje vyživující oleje. Nehty by se neměly lakovat po koupeli. Barva pak popraská a brzy se oloupe. Také svým nehtům dopřejte nějaký den bez laku pro regeneraci.

Autor: INT, mivr