Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Hýčkejte si svou pleť i v mrazivém počasí

Obličej si mažte i čtyři až pětkrát denně. Používejte výživný hydratační krém s výtažky termální vody, lipidy nebo omega-3 mastnými kyselinami.
18. prosince 2009 | 08:24

Venku udeřily třeskuté mrazy a ty znamenají velkou zátěž pro pleť. Pokud nechcete, aby váš obličej či ruce připomínaly struhadlo, musíte jim věnovat náležitou péči.

Na co musíme dávat pozor, pokud chceme, aby pokožka byla stále hebká a krásná? Opakuje se to každý rok. Bledá pleť, popraskané rty a drsné ruce. Je to nepříjemné, ale nedělejte si starosti, správná péče pomůže na podobné problémy rychle zapomenout.

Co se děje?
Spojení chladu a zakouřených místností pleť velmi zatěžuje. Nízká vlhkost vzduchu odebírá tkáni vodu. Ani látková výměna nepracuje přesčas, mazové žlázy vylučují jen málo tuků. Proto se ztrácí pružnost, ochranný film pokožky je křehčí a pleť se stává drsnější.

Co pokožka potřebuje?
Aby pleť mohla udržet vlhkost po celý den, musí ráno získat dostatek mastného základu. Dobrými dodavateli jsou noční krémy s přírodními výživnými složkami. Na noc bude stačit zvlhčující denní krém.

Proč je drsná?
Pijete přes den dostatek tekutin? Pravděpodobně ne, protože šupinkatá, suchá nebo unavená pleť znamená nedostatek vody. Dopřejte svému tělu denně nejméně dva litry vody či ovocného nebo bylinkového čaje. Postarají se o to, aby pleť zůstala pružná a vypnutá. Kromě toho se z těla vyplaví nečistoty.

Co osvěží bledou tvář?
V každém případě trocha make-upu! Ale měla byste si pečlivě vybírat odstín: například modravé oční stíny na svěžesti nikomu nepřidají. Zářivěji působí zlaté nebo bronzové odstíny. Na rty jsou ideální rúže se zvlhčujícími složkami. Pokožku ošetří a jemně zabarví i tónovací balzám na rty s vitaminem E a včelím voskem, který pleť regeneruje a krásně ji zjemní.

Na suché rty
Přijímače polibků mají velmi tenkou ochrannou vrstvu. Kromě toho rty postrádají vlastní mazové žlázy, a proto potřebují pomoc. Stačí na rty nanést trochu medu, nechat působit 3 až 5 minut a poté ho slíznout.

NÁŠ TIP: Pokud použijete i kvalitní rtěnku, zásobíte rty výživnými a ochrannými složkami.

Koupel nebo sprcha?
Venku je mrazivo, tma a vy se těšíte na horkou bublinkovou koupel? Ano, zasloužíte si to. Ale pozor! Kdo se koupe déle než 15 minut, svou pokožku vysušuje. Extrémně pěnicí přísady do koupele je třeba používat jen občas, protože dlouhodobě poškozují ochranný film pokožky. Péče o oči Pokožka je v zimě méně pružná, proto se na ní tvoří více vrásek, a to hlavně kolem očí.

Pomůže vám peeling?
Suché šupinky způsobují, že pleť vypadá unaveně a bledě. Měla byste ji jednou za 7 až 14 dní důkladně očistit. Ideálním prostředkem je peeling, který z vrchní vrstvy pokožky odstraní drsné částečky a nadbytečné šupinky. Navíc ještě podpoří prokrvení pleti.

Peeling na nohy
V zimě chodidla často trpí, protože na ně pod silnými ponožkami zapomínáme. Drsná místa odstraníte avokádovým peelingem: smíchejte půlku rozmačkaného avokáda s kukuřičnou moukou a lžičkou mořské soli, touto směsí nohy promasírujte.

Autor: archiv