Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

SPOTŘEBITEL: Aby peněz neubývalo

Spadlo vám nečekaně do klína dědictví?
10. června 2008 | 09:42

Spadlo vám nečekaně do klína dědictví? Momentálně ty peníze nepotřebujete, ale nechcete, aby vás inflace připravila o značnou část nominální hodnoty? Poradíme vám, jak s nimi naložit.

Představte si, že máte 200 000 Kč, ze kterých inflace nemilosrdně ukrajuje, takže jejich hodnota klesá. Co udělat, aby se znehodnotily co nejméně?

Máte několik možností.
Když peníze uložíte na běžný účet, příliš se nezhodnotí – stěží to pokryje výši inflace. Výhodnější je spořicí účet nebo termínovaný vklad. Ty nejlépe úročené dosahují zhodnocení na úrovni 3 (Citibank, Poštovní spořitelna), 3,25 (ING), až 3,5 % (mBank, Bawag). Pokud víte, že s vkladem nebudete disponovat následujících 5 let, například Volksbanka vám na 200 000 Kč na termínovaném vkladu nabídne úrok 3 % ročně, čistý výnos po zdanění dosáhne po 5 letech 26 834 korun.

Potřebujete-li mít peníze k dispozici rychleji, využijte garantované investiční certifikáty. Ty vás zavedou na proměnlivé kapitálové trhy, ale dávají záruku, že o své peníze nepřijdete, ať už bude vývoj na trhu jakýkoliv. Výnos investičních certifikátů se obvykle pohybuje mezi 5–10 % ročně. Výhodou garantovaných certifikátů je jejich denní obchodovatelnost, tedy možnost kdykoliv prodat cenné papíry za aktuální kurz.

Spadlo vám nečekaně do klína dědictví?
Autor: PROFIMEDIA.CZ

Investoři v současnosti preferují právě zajištěné instrumenty, přestože zajištěné fondy poskytují garanci většinou jen při držbě podílů na několik let. Z fondů s ochranou kapitálu lze peníze vyzvedávat kdykoliv. Většinou garantují 90 % vložené částky (například ING click fondy garantují mnohem více – až 96 %).

Rozsáhlé spektrum podílových fondů nebo dluhopisů však vyžaduje poněkud zkušenějšího investora. "Jednoznačně doporučuji navštívit bankovního poradce pro oblast investic, a nechat si vysvětlit všechny možnosti, rizika a strategie investování," radí Ing. Petr Nentvich, odborný poradce pro investování, Volksbank CZ, a. s. Zároveň doporučuje neinvestovat celou sumu do jednoho produktu, ale rozdělit ji.

Chcete-li se lépe orientovat v nakládání s penězi, může vám pomoci nekomerční web: www.financnivzdelavani.cz.

 

Autor: zv