Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Po rozvodu: S mámou k moři, s tátou pod stan?

Děti moře nutně nepotřebují, spokojené budou i na chalupě
9. července 2014 | 06:00

Ženy, které zůstaly s dětmi samy, někdy dělají velkou chybu v tom, že se snaží všechno zvládnout vlastními silami včetně pokrytí celých prázdnin. Léto je přitom skvělou příležitostí k tomu, aby se oba rodiče o péči podělili. A ještě něco, vyplatí se tu vyjít vstříc požadavkům toho druhého, i kdyby se vám to zrovna vůbec nelíbilo.

Asi málokdo dokáže to, co Simona s Václavem. Ačkoli se rozvedli už před čtyřmi lety, každý rok tráví jeden letní týden společně s dětmi – loni byli na půjčené chalupě, letos se chystají jezdit na kolech po jižní Moravě. „Podle mě je to možné jen díky tomu, že oba jsme si našli partnery a jsme v nových vztazích spokojení. Navíc jsou tak tolerantní, že jim tohle nevadí, naopak sem většinou během týdne dorazí za námi,“ říká Simona, která i tak považuje společný jeden týden v roce za maximum, co je schopná unést. Hrát si na jednu velkou spokojenou rodinu přece jen odmítá. 

Počítá se každý čas strávený spolu s rodiči
Autor: Shutterstock
Vezmu si je na dva týdny, víc volna nemám

Většinu rodin po rozpadu čeká jiný scénář. V části z nich se rodiče o prázdniny společných potomků dělí půl na půl, o čemž se dohadují už od jara. Ale není málo těch, v nichž zůstává organizace letního volna především na tom rodiči, který má děti v péči. V české realitě tedy v naprosté většině případů na matce. „Bývalý manžel si bere děti jen na dva týdny s tím, že on přece víc dovolené nemá. Já samozřejmě taky ne, protože něco padne i na vánoce a něco na jarní prázdniny. Ale zařídit si to musím,“ popisuje běžný stav Milena z východních Čech. Kombinuje proto tábory, babičky, příměstské pobyty organizované domy dětí. 

Děti vydrží hodně, nemějte o ně strach

Potomci tím nijak trpět nemusí, ale rozhodně má smysl, když rodič, jenž má děti na krku, zapojí do organizace prázdnin i toho druhého. Ale psychologové upozorňují: rozhodně nediktujte svému protějšku, kam by měl s dítětem vyrazit. Pokud nedělá něco vyloženě nebezpečného, nechte to na něm.

Převedeno do praxe: i když si myslíte, že by váš bývalý partner měl vzít děti k moři, protože na to například má dost peněz, nařídit mu to nemůžete. A to ani tehdy, pokud tam například vozí svou novou ženu a případné další děti. "Vždycky jsem měla tisíc chutí říct dětem, že je otec šidí, protože já s nimi během prázdnin vymetám jednu akci za druhou, kdežto on je většinou vezme na jeden výlet a jinak jsou dva týdny na chatě jeho rodičů, jenže ony jsou tam spokojené," popisuje Gabriela, matka desetiletých dvojčat. Dneska už proto kritiku rovnou polyká.

Bere expartner společné potomky pod stan? Nevadí, až jim všechno promokne, řešit to bude muset on, ne vy. Neděste se nemocí z nastydnutí, děti jsou hodně odolné.  Zrovna tak si ovšem do svého volna, které trávíte s dětmi, nenechte mluvit ani vy. Ušetřila jste horko těžko pár korun a vzala děti autobusem k moři? Tak si to užijte a hlášky o tom, že si žijete na vysoké noze díky alimentům pouštějte jedním uchem dovnitř a druhým ven. 

Zkuste s bývalým partnerem platit táborové výdaje napůl
Autor: profimedia.cz
Velkorysost vůči expartnerovi se vyplácí 

A ještě jedno doporučení: otec dětí přišel nečekaně s nápadem, že vezme děti na týden na kolo, jenže vy už jste pro ně horko těžko zorganizovala nějaký jiný program? Zkuste překousnout vlastní ješitnost a děti k němu pusťte – budete z toho mít trojí zisk. Děti to potěší, vztah otce k nim upevní a nakonec vám to dá možnost také měnit plány na poslední chvíli. V budoucnu tak můžete jak poprosit otce potomků, aby vám je nechal i v době, kdy mají být u něj a naopak, můžete ho poprosit, aby se o ně postaral, když si budete chtít někam vyrazit sama.