Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Studie prokázala: Staří otcové mají ošklivější děti, které ale déle žijí

Mít děti v mladším věku se prokázalo mít účinky nejen na zdraví, ale také na vzhled dětí
26. března 2014 | 10:22

V dnešní době není vůbec nic divného na tom, když se děti rodí starším rodičům. Ženy mají klidně svoje první dítě až kolem čtyřicítky a mnoho mužů se bláznivě pouští po rozvodu, v padesáti letech do vztahů s o mnoho mladšími ženami a zakládá další rodinu. Vědci nyní prokázali, že staří otcové nedávají svým dětem do vínku zrovna genovou hitparádu.


Martin Fielder, antropolog z Vídně totiž přišel při svých zkoumáních na to, že staří otcové mají mnohem ošklivější děti než ti mladí. Jejich spermie totiž mutují. Každých šestnáct let se mutace v mužském spermatu zdvojnásobují. Výzkumníci tedy zjistili, že dvacetiletý muž má ve svém spermatu dvacet pět ovšem ve čtyřiceti je těch mutací už pětašedesát. Samozřejmě, že v šestapadesáti se tento počet opět zdvojnásobí. Efekt, který to má na narozené děti je velice viditelný. Dítě narozené dvaadvacetiletému otci je o pět až deset procent atraktivnější než děti čtyřicátníků.

Mít děti v mladším věku se prokázalo mít účinky nejen na zdraví, ale také na vzhled dětí
Autor: shutterstock

U starších matek tohle vůbec nehraje roli. Matky na své děti přenášejí maximálně patnáct mutací a to se s věkem nijak nemění.

Ovšem jak se říká, krása není všechno a například další studie poukazují na to, že potomstvo starších mužů se zase na druhou stranu dožívá mnohem vyššího věku. Mají prý delší telomery, což jsou konce chromozomů a to je prý jeden ze znaků dlouhověkosti.

Mnoho dalších výzkumů se zabývalo efektem, jaký mají starší rodiče na své děti a je jasné, že rozhodně velká spousta z nich není ideální. Přináší s sebou spoustu civilizačních chorob, ale prokázalo se i spojení s autismem.