Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Jak dostat z ex alimenty? Došlápněte si na něj!

Nenechte se o brat o alimenty na dítě.
6. října 2013 | 10:00

Neplacení alimentů je národním hitem! Neplatí čím dál víc otců a dostat z nich peníze je běh na dlouhou trať. Kdo maminkám pomůže?

Zvlášť samoživitelky to mají těžké. Jsou totiž na alimentech závislé a bez nich nejsou schopné dítě uživit. Jenže to je tátům srdečně jedno. Absolutně je nezajímá, že matky nemají peníze na školu, kroužky, ani oblečení pro jejich vlastního potomka. Prostě přestanou platit a ty se postarej.

Pokud se hádáte o alimenty, nejvíc to odnese právě díte.
Autor: profimedia.cz
Kdo vám pomůže?

Pokud se s bývalým partnerem nedomluvíte a on vytrvale odmítá platit, musíte na něj podat žalobu k soudu. Jenže právník stojí peníze, které právě nemáte. „Většina maminek na takové řízení nemá prostředky, a proto bývalým partnerům takové věci prochází. I kvůli tomu jsme udělali projekt vymahani-alimentu.cz, který provozuje společnost Omega Solutions. Je to projev naší solidarity,“ říká Martin Peka, zástupce projektu.

Jak na to?

Je to jednoduché. Zaregistrujete se na stránkách projektu, vyplníte potřebné údaje a zbytek za vás zařídí advokáti. „Všechny pohledávky a služby s tím spojené hradí naše společnost a rodiči tak zůstává plná dlužná částka," vysvětluje Martin Peka. K penězům se tak dostanou i rodiče, kteří by si nemohli dovolit právní zastupování, protože je jejich rozpočet už tak napnutý k prasknutí.

ss
Autor: profimedia.cz
Kdy žádat o zvýšení?

I když patříte mezi šťastlivce, kterým ex na dítě platí, jednou za čas byste měla přehodnotit, jestli není nejvyšší čas na zvýšení alimentů. „Obecně lze říci, že po třech a více letech od původního rozsudku o stanovení výživného by bylo dobré uvažovat, zda částka placená druhým rodičem je stále ještě odpovídající. Většinou se ukáže, že nikoli a to je chvíle, kdy je vhodné žádat o zvýšení výživného,“ říká Martin Peka. Jak totiž děti rostou, mění se jejich potřeby a vlastně stojí čím dál víc peněz. Zásadní zlom přichází při nástupu na základní školu, při postupu na druhý stupeň základní školy, na začátku střední školy, když dlouhodobě onemocní, nebo pokud vy přijdete o práci. 

Autor: MAJ