Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Postavte dětem papírového draka: Není to tak těžké

Pouštění draka je skvělou rodinnou zábavou.
19. října 2013 | 08:00

Už víte, co budete dělat o víkendu? Dětem by určitě udělal radost létající papírový drak.
Víte, jak si ho snadno postavit?

Co budete potřebovat:

• 2 laťky se čtvercovým průřezem, jedna o délce 60 cm a druhá o délce 40 cm
• odlamovací nožík
• barevné krepové papíry
• velký arch tenkého papíru
• rybářský vlasec
• pevný provázek na pouštění draka (délka zhruba 20 m)
• vodové barvy, potřeby na malování
• nůžky, lepidlo Kanagom a vteřinové lepidlo

Pouštění draka
Autor: Shutterstock
Postup:

1. Na koncích latěk udělejte malé zářezy na provázek. Zhruba ve dvou třetinách výšky delší laťky přilepte vteřinovým lepidlem kratší laťku přesně v její polovině. Až lepidlo zaschne, svažte provázkem obě laťky pevně k sobě.

2. Pak obtočte vlascem první zářez na jednom konci latěk a vlasec veďte po obvodu budoucího draka, v každém zářezu vlasec několikrát obtočte a na konci pevně zavažte.

3. Dřevěný kříž položte na arch papíru a podle tvaru dřevěné kostry papír vystřihněte – na okrajích přidejte vždy 3 cm papíru. V rozích papír nastřihneme a jeho okraje po jednotlivých stranách přehněte přes vlasec, znovu otevřete, sklad potřete lepidlem a přilepte.

4. Draka vybarvěte vodovkami a ozdobte třásněmi z krepového papíru. Z vlasce a krepového papíru můžete udělat zhruba 1 m dlouhý ocas.

5. Z klubka pevného provázku ostřihněte kus o délce zhruba 70 cm a kratší kousek dlouhý 50 cm. Delším provázkem spojte vrcholovou a dolní špici draka. Kratší provázek přeložte na polovinu a přesně v ní ho přivažte na delší provázek tak, abyste mohli uzlík posouvat.

Pouštění draka
Autor: Shutterstock
6. Konce kratšího provázku zavažte v zářezech kratší laťky. Draka postavte na stůl: musíte docílit sklonu mezi drakem a podložkou zhruba 60 stupňů, provázky jsou napnuté a vy posouváte kratší provázkem po delším provázku. Až najdete místo správného vyvážení, přivážete na něj pevný provázek na pouštění draka a zároveň zpevníte volný uzlík.

7. Drak je hotov, teď jen zjistěte, jaké bude počasí, a můžete vyrazit ven na kopec. Tak dobrý vítr!

Autor: oli
Video se připravuje ...