Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Mrtvice a ztráta zraku! Antikoncepce dívku (18) málem připravila o život

3. října 2013 | 08:20

Byla to dívka jako každá jiná, dokud málem nezemřela. A to jen kvůli běžným antikoncepčním pilulkám, které užívají tisíce žen. Krevní sraženina v mozku málem připravila Angličanku Georgie Holland (18) o život, poškodila jí zrak.

"Když mým rodičům a mladšímu bratrovi ukázali sken mého mozku, tvářili se vyděšeně a já se bála toho, co tam uviděli. Když jsem se pak podívala já, zůstala jsem šokovaná. V polovině mého mozku byla černá sraženina, která zastavila průtok krve," vzpomíná Georgie.

Ta má nyní kvůli mrtvici omezené periferní vidění na pravém oku a denně musí brát aspirin na ředění krve. Lékaři se domnívají, že vše má na svědomí hormonální antikoncepce, kterou dívka užívala od svých 16 let.

Mrtvice připravila osmnáctiletou Georgii Holland částečně o zrak. Za vše mohou podle lékařů antikoncepční pilulky.
Autor: profimedia.cz
Kolaps před zraky otce

Vše se stalo bez jakéhokoliv varování. Georgii se náhle udělalo špatně během hodiny tance ve škole, cítila se zmateně a musela si sednout. Učitelé jí proto dovolili odejít, ona si ale najednou vůbec nebyla jistá tím, co vlastně dělá.

Jak "tělo bez duše" kráčela ulicí a nevšimla si ani, že jí otec jde naproti. Ten však jen najednou spatřil, jak se jeho dcera zřítila do keřů vedle chodníku. Vyděšeně k ní doběhl a odnesl ji domů. V posteli pak strávila dva dny, dokud k nim nepřišel lékař a okamžitě jí neposlal do nemocnice.

Mrtvice připravila osmnáctiletou Georgii Holland částečně o zrak. Za vše mohou podle lékařů antikoncepční pilulky.
Autor: profimedia.cz
Boj s osudem

Ani vážné zdravotní komplikace však Georgii neodradily od účasti v soutěži krásy, která se konala 15. září v Essexu. Její vítězka postoupila do finále v pařížském Disneylandu.

"Doufám, že mi tahle akce pomůže zapomenout a překonat mojí děsivou zkušenost. Ztráta zraku je pro mě příšerná hlavně proto, že se to stalo z ničeho nic. Ale jsem připravená soutěžit a vyhrát. Byl by to pro mě mimořádný úspěch," prohlásila před soutěží odhodlaná dívka.