Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Těhotné ženy mohou pít kávu i alkohol! Tvrdí to nová kniha

Víno v těhotenství? Odteď už (možná) žádný problém
19. srpna 2013 | 14:00

Nová kontroverzní autorka knihy o mateřství se rozhodla, že ve velkém rozptýlí nejznámější mateřské mýty. Takže pokud jste těhotná, klidně si dejte turka, sklenku vína, ale měla byste se vyvarovat třeba zahradničení. Jak je to možné? To se dozvíte v našem článku!

Daleko uvolněnější přístup k těhotenství razí ekonomka a autorka knihy Emily Oster. Ve své knize tvrdí, že žádné nastávající matce neublíží sklenka vína, ani velké množství kávy a že malý nárůst váhy během těhotenství je daleko více znepokojující, než když přiberete kil dvacet. Trochu divné, ne?

Těhotenská pravidla

Emily tvrdí, že sklenku bílého, nebo červeného si můžete dát bez obav během druhého a třetího trimestru. Profesorka na Harvardu se tak rozhodla přepsat všechna pravidla těhotenství.

Deníku Daily Mail řekla, že stravovací omezení v době těhotenství jsou absolutně přehnané a nesmyslné. Podle ní totiž nemá alkohol žádný vliv na IQ, nebo celkový vývoj dítěte. Také uvedla, že svou knihu napsala proto, aby si ženy, které jí budou číst udělaly vlastní obrázek o tom, co je pro jejich dítě nejlepší. Pak už je na nich, zda-li se budou držet zažitých tradic a mýtů a nebo uvěří prověřeným studiím, které autorka provedla.

Zákaz kávy

Jak to všechno začalo? Když sama Emily před třemi lety otěhotněla a doktor jí zakázal její tradiční čtyři šálky kávy denně, nechápala a zlobila se. Nevěřila přikázání lékařů a začala pátrat. Nakonec zjistila, že studie, která prokázala, že u matek které pily v těhotenství kávu dochází častěji k potratům, byla neúplná a odfláknutá.

Anketa
Pijete alkohol v těhotenství?
Ano, dopřávám si
20 %
Velmi zřídka
40 %
Ne, bojím se o miminko
40 %
Hlasovalo: 168 čtenářů
Děkujeme za Váš hlas!
Dva drinky týdně

Dalším otazníkem pro ni byl alkohol. Údajně by jeden alkoholický drink za týden mohl zapříčinit poruchy chování dítěte. Jenomže v průzkumu byly značné mezery a také se tam uvádělo, že některé ze zkoumaných matek dokonce užívaly i kokain. Takže doporučuje, že pokud se žena cítí dobře, může si během svých prvních tří měsíců dát v pohodě jeden, nebo dva drinky týdně.

Nebezpečí na zahradě

Ale to není všechno. Emily totiž poukázala na problém se zahradničením. Totiž ten, že čím víc času strávíte na zahradě, tím víc se zvyšuje riziko, že onemocníte toxoplasmósou. Ta je totiž způsobena parazitem, který napadá kočky, potažmo její výkaly. Kontaktem s exkrementy se tak můžete docela snadno nakazit. A co si budeme povídat, tyhle chlupaté šelmy si zkrátka dojdou tam, kde se jim zrovna zachce. Záhon, nezáhon.

Pít, nebo nepít?

Faktem zůstává, že spousta odborníků doporučuje, aby se ženy v těhotenství alkoholu vyhýbaly. Stále totiž upozorňují, že alkohol může mít vliv na nízkou poporodní váhu a fatální alkoholový (abstinenční) syndrom. A co radíme my? Raději si dejte osvěžující malinovku a vyrazte na výlet do přírody!

Autor: ema