Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Kojení na veřejnosti? Ano, či ne?

Kojení je bez diskuse nejpřirozenější věc na světě – ať se to výrobcům kojeneckého mléka líbí, nebo ne, je nejlevnější, nejzdravější a taky nejpohodlnější.
24. června 2013 | 13:22

ANKETA: Stydíte se nakojit své dítě na ulici, nebo vám to nedělá žádný problém? Názory na kojení na veřejnosti se u nás liší, a to i mezi samotnými maminkami. Nicméně už to není žádná rarita, která by nás měla pohoršovat. Nebo snad ano?

Kojení je bez diskuse nejpřirozenější věc na světě – ať se to výrobcům kojeneckého mléka líbí, nebo ne, je nejlevnější, nejzdravější a taky nejpohodlnější. Máte ho hned po ruce, nemusíte ho složitě připravovat a není třeba sterilizovat láhev. No není to paráda?

Veřejné kojení – věc soukromá?

Laktační poradkyně a instruktorka kojeneckého plavání Bc. Lucie Marková z Maternity Care říká, že i když je už dneska běžné spatřit kojící ženu v parku nebo restauraci, najdou se lidé, kteří takové matky doslova „odsuzují“. „Podle nich je kojení intimní akt, takže proč by se měl odehrávat před očima všech? Obecně ale lidem spíše kojení na veřejnosti nevadí,“ říká. Na druhou stranu existují maminky, které kojení na veřejnosti nezvládnou. Ze studu nebo z jiných důvodů.

Například Eva z Prahy, která kojila své dvě dcery, si nedovede představit, že by je nakrmila třeba v parku na lavičce. „Kojení považuji za soukromou záležitost mezi matkou a dítětem, takže chlubit se tím někde na veřejném místě? Nikdy!“ Ovšem mladší ženy jsou méně striktní a kojení venku považují za naprosto normální. „Kojení je přirozené, a pokud se dítě potřebuje najíst, tak ho nakojím i ve městě na lavičce, ale určitě bych se mírně zahalila, plenou, šátkem a podobně,“ říká pětatřicetiletá Mária.

Anketa
Kojila byste na veřejnosti?
Ano, jde o naprosto přirozený akt.
48 %
Ne, preferuji soukromí.
52 %
Hlasovalo: 584 čtenářů
Děkujeme za Váš hlas!
Záleží na povaze

Kojení na veřejnosti má svá „pro“ a „proti“ a každá žena ho vnímá jinak. Těžko budete přesvědčovat zarytou odpůrkyni „veřejného“ kojení o opaku! Pokud je některá žena stydlivější, nemá cenu ji nutit k něčemu, k čemu jednoduše není stavěná. „Mě například kojení někde v čekárně rozptyluje a ruší, a kojím raději v ústraní. Přitom kojím ráda, ale před ostatními? Ani náhodou,“ tvrdí třicetiletá Jana z východních Čech.

Pětatřicetiletá Linda z Prahy zase říká: „Snažila jsem se program uzpůsobit tak, aby nějaké extra okázalé kojení nebylo třeba. Pokud jsem ale byla v restauraci, kde malý dostal hlad, slušně jsem se zeptala personálu, zda jim to nevadí, a pak jsem – otočená – nakojila syna kdekoli. Nebyla to otázka studu, mně konkrétně nevadí snad nic, ale párkrát jsem viděla situaci, kdy si maminky „válely“ obří ňadra téměř vedle talíře, a dovedla jsem se vžít do myšlenky běžného bezdětného návštěvníka – to asi není úplně to co by si na své večeři přál vidět.“

A jak to vidíte vy? Myslíte si, že kojení na veřejnosti je normální, nebo spíše ne? Více o tomto "žhavém" tématu se dočtete v aktuálním čísle Blesku pro ženy!

Blesk pro ženy
Autor: archiv
!

Autor: iva