Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Odporné, nebo roztomilé? Šperky vyrobené z mateřského mléka jsou hitem

29. září 2015 | 19:50

Nožičky odlité do sádry, náramek s číslem z porodnice, pramínek prvních vlásků, vypadané zoubky. Existuje mnoho způsobů, jak si uchovat vzpomínky na miminko. Nejnovějším trendem mezi maminkami jsou teď ale šperky, které jsou zhotovené z jejich vlastního odsátého mateřského mléka.

Je libo prstýnek, náramek, přívěšek nebo třeba náušnice z mateřského mléka? Nic není problém! Stačí si ho trochu odsát a poslat ho poštou americké šperkařce Vickie Krevatin. Kreativní umělkyně z něj pak vyrobí památeční šperk podle objednávky. A nejen z něj. V nabídce má totiž i šperky z vlasů, placenty, pupeční šňůry nebo lidského či zvířecího popela.

Cena se pohybuje v přepočtu od 400 až do téměř 5000 korun. A o bizarní mateřské šperky je mezi ženami obrovský zájem. Mléčné zásilky jí přicházejí z celého světa. Zakázek má už teď tolik, že si zákaznice na hotový šperk musejí pár měsíců počkat.

...
Autor: Instagram/momsownmilk
„Pro mnoho matek je kojení novorozeného dítěte nezapomenutelnou a obohacující životní zkušeností, která poskytuje velký zdravotní přínos matce ale i dítěti. Navíc mezi nimi vytváří silné pouto,“ píše umělkyně na svém webu.

Ta při výrobě šperků využívá vlastní originální technologii. Na vývoji ztužování mateřského mléka pracovala více než sedm let. Nejdříve používala jen mléko své, je totiž matkou čtyř dětí a nejmladšího syna, kterému jsou teď čtyři roky, stále kojí pětkrát denně. Materiálu tak měla dost.

...
Autor: Instagram/momsownmilk
A protože jí server, kde inzerovala, šperky z mateřského mléka zakázal prodávat, rozhodla se v roce 2013 založit si vlastní firmu s názvem Mom's Own Milk a zřídila i prodejní internetové stránky.

„Vím, že to, co dělám, je pro některé lidi urážlivé a napadají mě, že je to nechutné. Přesto mám víc objednávek než kdy jindy,“ tvrdí šperkařka.

...
Autor: Instagram/momsownmilk

Autor: red