Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Neuvěřitelné! Britská vláda bude matkám platit za kojení

Psychologický i sociální aspekt kojení je nenahraditelný.
14. listopadu 2013 | 14:05

Pevnější citové pouto, vyšší obranyschopnost dítěte, snížení výskytu nádorových onemocnění... Důvodů, proč kojit, je mnoho. Přesto stále více maminek své novorozené dítě kojit odmítá. V Anglii se s tím rozhodli bojovat poněkud netradičně.

Britská vláda bude v rámci pilotního projektu platit těm matkám, které vydrží kojit po porodu alespoň půl roku. Ženy ale nebudou dostávat hotovost, vláda je "odmění" poukázkami na nákupy v samoobsluze v hodnotě 200 liber (v přepočtu asi 6 400 korun).

Projekt se zatím týká jen chudých čtvrtích měst Sheffield a Chesterfield na severu Anglie. Pokud by však byl úspěšný, rozjelo by ministerstvo zdravotnictví ve spolupráci s výzkumnými institucemi celostátní pilotní projekt.

Kojení je intimní záležitost.
Autor: profimedia.cz
Zmíněné oblasti byly vybrány proto, že zde matky kojí mnohem méně, než jinde v Británii - zhruba jen čtvrtina kojí alespoň šest až osm týdnů po porodu. Britský průměr je při tom pětapadesát procent.

Ani v Česku není kojení příliš oblíbené, svědčí o tom i nízké počty plně kojených dětí v 6 měsících - pouhých pouhých 16,8 %. Podle českých statistiků nebylo nikdy kojeno pět procent dětí.

Finanční pobídky nejsou v britském zdravotnictví novinkou. Vyzkoušeli si je už napříkad v boji s kouřením a obezitou. "Výzkumy ukazují, že kojení pomáhá prevenci zdravotních problémů u dětí, jako jsou žaludeční potíže a onemocnění dýchacích cest," uvedla Clare Relton z Sheffieldské univerzity, která celý projekt vede. Podle ní mají kojené děti také lepší výsledky ve škole.

Je podle vás správné, že chce britská vláda ženám za kojení jejich vlastních dětí platit?
68,5%
31,5%
Děkujeme za Váš hlas!
163 hlasů
75 hlasů

Autor: lena, ČTK