Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Matka samoživitelka: Víte, na co máte nárok?

Nehrajte si za každou cenu na „hrdinku“. Zůstat sama s dítětem není vůbec snadné, a to po všech stránkách.
15. dubna 2013 | 06:00

Občas se to stává – zjistíte, že čekáte dítě, ale váš partner se vámi společný život neplánuje. Není to sice nic příjemného, ale není na škodu vědět, že i tak máte na spoustu věcí nárok.

Nehrajte si za každou cenu na „hrdinku“. Zůstat sama s dítětem není vůbec snadné, a to po všech stránkách. Na spoustu věcí budete sama a může to vysilovat. Zejména v případě, že na tom nejste finančně dvakrát nejlépe. Oporu hledejte u rodičů, přátel, příbuzných či jinde, ale hlavně neseďte sama doma! A na co tedy máte nárok?

1. Porodné
Jde o jednorázovou dávku, která se poskytuje v závislosti na vašem příjmu. Nárok je na něj je tedy vázán na stanovenou hranici příjmů v rodině, která musí být v kalendářním čtvrtletí předcházejícím čtvrtletí, ve kterém se dítě narodilo, nižší než 2,4násobek životního minima rodiny. Pokud se do této skupiny „vejdete“, dostanete 13 tisíc Kč.

2. Rodičovský příspěvek
Na ten budete mít nárok bez ohledu na to, kolik jste brala. Čerpat můžete příspěvek až do 4 let věku dítěte, měsíčně však maximálně 11 500 Kč. O všechny dávky a příspěvky musíte požádat na Odboru státní sociální podpory na Úřadech práce (v Praze na sociálním odboru městského úřadu).

3. Přídavek na dítě
Dostanete ho, pokud je rozhodný příjem rodiny nižší než 2,4 násobek životního minima. Pro nárok se posuzuje příjem za předchozí kalendářní rok (pozor, za příjem se považuje i rodičovský příspěvek).

4. Nárok na úhradu nákladů
Ano, jste-li těhotná a máte pocit, že se chce partner vypařit jako voda nad hrncem, máte nárok na úhradu nákladů spojených s těhotenství, a následně s porodem. Návrh k soudu můžete podat i zpětně, a to až do 3 let od porodu.

5. Výživné pro vás
I na to máte nárok, jste-li neprovdaná.  Pokud porodíte, máte nárok na výživné pro sebe po dobu 2 let, a to od narození dítěte. Musíte ale podat návrh na určení výživného k soudu.

6. Výživné na dítě
Na váš návrh může soud určit výživné a nařídit jeho uhrazení předem muži, jehož otcovství je pravděpodobné. Výše výživného se určuje podle toho, jaké jsou majetkové poměry rodičů, a to obou. Délka placení výživného na dítě je až do jeho zletilosti, nebo do doby, než bude schopné se samo o sebe postarat. Lhůta k podání návrhu na výživné není, lze žádat i výživné 3 roky zpětně před podáním návrhu. Výživné na dítě se vymáhá po otci, který je uveden v rodném listě. Tohle si tedy dobře promyslete, pokud do rodného listu nenapíšete nikoho, těžko pak můžete něco vymáhat.

Opustil vás partner ještě jako těhotnou? Buď podepíše tzv. souhlasné prohlášení rodičů o tom, že je otec. To se podepisuje na matrice nebo před soudem. Nechce ho podepsat? Pak budete muset dokázat, že otcem je on, což znamená podat návrh na určení otcovství soudem a jedině ten může příslušného muže určit za otce (i když se zápisem do rodného listu nesouhlasí). Téměř vždy jsou nařízeny genetické testy.

Nevíte si rady? Snažte se najít ve své možná neradostné situaci něco pozitivního a informujte se, například na Ministerstvu práce a sociálních věcí, Ministerstvu zdravotnictví, České správě sociálního zabezpečení či v různých poradnách pro rodinu.

Autor: iva