Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Chlapec spí 19 hodin denně, může za to očkování proti chřipce

14. prosince 2011 | 05:43

Usíná při plavání, při jídle, při chůzi. Spánek na něj přichází i každých pět minut.  Záchvaty nekontrolovatelného spánku začal Josh Hadfield (6) podle slov rodičů trpět po očkování.

"Každou noc jsem s ním alespoň čtyřikrát vzhůru, abych mu dala napít, najíst a uklidnila ho. Má totiž děsivé noční můry," prozradila Daily Mailu maminka Caroline (41).

"Musí brát uklidňující léky a antidepresiva. Už nikdy to nebude ten veselý chlapec, co dřív," dodává. O tom, že synův stav způsobilo prodělané očkování, je skálopevně přesvědčená.

Celý život se Joshovi od základů změnil
Autor: profimedia.cz

Kontrolu nad svými svaly totiž začal Josh ztrácet jen tři týdny poté, co byl naočkován proti prasečí chřipce. "Bylo to, jako by byl loutka, jejíž vodící provázky někdo přeřízl. Prostě padl jako podťatý na zem," vzpomíná Caroline.

"Po injekci byl v pořádku. Ale už o tři týdny později prospal i více než 19 hodin denně. Jeho osobnost se navíc drasticky změnila. Ze šťastného, veselého chlapce, se proměnil v někoho, kdo je stále agresivní a frustrovaný," dodává.

Josh usíná za každých okolností, i během nákupu. Jako polštářek mu poslouží třeba kartón piv.
Autor: profimedia.cz

Joshe trápí všechny projevy narkolepsie. V jakoukoliv dobu trpí záchvaty neodolatelného spánku. Při silných emočních prožitcích jako je smích či pláč trpí několik minut trvající ztrátou svalového napětí. To se nejčastěji se projevující jako slabost a podlomení v nohou, vypadávání předmětů z rukou či celkovou slabostí provázenou pádem bez poruchy vědomí. Trápí ho velmi živé ošklivé sny.

Výrobce vakcíny v Británii popírá, že by Joshovi problémy mohly být spojovány s očkováním. Začátkem tohoto roku se však ukázalo, že vakcína s názvem Pandemrix je s narkolepsií spojována v celé Evropě. Studie totiž zaznamenaly třináctiprocentní nárůst tohoto onemocnění u dětí. Evropský úřad pro léčiva nedoporučuje aplikaci lidem mladším dvaceti let.

Autor: lena, INT