Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Odmítla naočkovat děti, vyhrála soud

13. ledna 2011 | 17:10

Matce tří dětí (1, 3, 4), Andree Jasenčukové (31), spadl kámen ze srdce. Za to, že odmítla naočkovat své ratolesti, se dostala až před soud. Trestním příkazem byla za přečin ohrožování dítěte loni odsouzena na rok vězení s podmíněným odkladem na dva roky. Podala si odpor a okresní soud ji obžaloby zprostil!

Protože podle Nejvyššího správního soudu nejsou meze povinnosti očkování stanoveny zákonem, byla včera žena obžaloby zproštěna. „Jsem šťastná. Napětí vystřídala úleva,“ řekla.

O vakcíně nevíte nic

„Doufám, že se o tom nyní rozvine veřejná diskuse, nejsem určitě sama. Je to hrozné. Už jsem mohla mít záznam v rejstříku trestů. Jen proto, že mám jiný názor. Své děti mám ráda, ale nikdo mě dosud nepřesvědčil, zda je očkování životně důležité nebo zda jim naopak neublíží. A co to udělá s genetikou třeba za 200 let,“ řekla Blesku.

Andrea nechala naočkovat profi infekčním a dalším nemocem jen prvorozeného syna Honzíka (4). „Evička dostala jen první dávku. Pak jsem se dostala na internetu k různým informacím a přeočkování jsem už nedovolila,“ pokračovala. Ženě vadí, že očkování je automatické a nikdo se nikoho na nic neptá.

„Když jdu do obchodu, na jogurtu si přečtu, co v něm je. O vakcíně nevím nic. Lékařka vám řekne, že je v ní nepatrné množství mrtvých buněk. Když naočkovat děti odmítnete, jste rebel a podivín,“ konstatovala propagátorka zdravého životního stylu, která není přesvědčena o jednoznačné prospěšnosti očkování. „A z tohoto důvodu bych měla ohrožovat citovou a mravní výchovu? Nechápu,“ konstatovala absolventka gymnázia.

Co padlo u soudu

„Povinnosti očkování nejsou stanoveny zákonem. Jen vyhláškou ministerstva zdravotnictví (MZ). Povinnost je však možné uložit jen zákonem,“ argumentoval David Záhumenský, předseda Ligy lidských práv.

„Ženu stíhat nyní opravdu nelze. Jde o mezeru v legislativním řádu, která má být řešena,“ vysvětlil soudce Petr Marák.

„Bohužel MZ oznámilo, že devět dnes povinných očkování převede do zákona. To by znamenalo pokutování a trestní stíhání rodičů,“ dodal Záhumenský.

Autor: Slávka Červená, apk