Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Své dítě léčím sama, doktorům nevěřím!

Potřebuje nemocné dítě odbornou péči, nebo stačí bylinky a zábal?
30. března 2011 | 10:26

Čtyřicetiletá Gita je pro mnohé z nás nejspíš hodně alternativní mámou. Svoji čtyřletou dceru odmítá dát naočkovat, maso jí poprvé uvařila až ve třech letech, mléčné výrobky neservírovala nikdy.

Čtyřicetilatá matka malé Karolínky věří výhradně homeopatům, k pediatrovi zajde maximálně jednou za rok, a to jen proto, aby se ujistila, že dceři sama určila správnou diagnózu. Navíc ho má jako pojistku pro případ, že by do práce potřebovala paragraf. Ten jí prý homeopat vystavit nemůže. „Jsem taková černá ovce, kamkoli přijdu a řeknu svůj názor, vzbudím velké emoce. Hlavně zvednu tlak těm, kteří o problematice vůbec nic nevědí, jsou odkojení konzumem a nikdy si třeba o očkování nic nenačetli,“ svěřuje se čtyřicetiletá Gita.

Vyšetřovala mě hygiena

Sama o sobě říká, že má doma spoustu odborné alternativní literatury, že ji tahle problematika zajímá už léta. Ještě více se tomu začala věnovat ve chvíli, kdy jí samotné po jednom očkování překvapily nepříjemné záchvaty. „Když se mi narodila malá, tak se na mě už v porodnici dívala lékařka s opovržením, když jsem řekla jasné ne jakémukoli očkování. Myslím, že právě ona mě nahlásila jako problémovou na hygienickou stanici. Ti mě pak začali uhánět a doslova nutit, abych k očkování přistoupila. Jednou jsem podlehla, a dosud z toho mám velké výčitky,“ říká smutně Gita.

Bylinkový čaj
Autor: SHUTTERSTOCK.COM
Ne masu a sladkostem

Když jí dcerka povyrostla do školkového věku, nastal problém. „Bez očkování mi ji do státní školky vzít nechtěli, navíc byl problém s jídelníčkem. Odmítám totiž, aby moje dítě jedlo den co den maso nebo pro změnu nějaké sladké jídlo, kde jsou kvanta cukru. Takže jsme s mužem zvolili školku soukromou, vegetariánskou. Je drahá, ale na druhou stranu tam nikdo neřeší očkování, a navíc si můžeme vybírat, co dcera bude jíst,“ vypráví sympatická žena.

Stačí bylinky a zábaly

A co když malou přemůže nemoc? Zatím se prý Gitě daří vyléčit ji podomácku. Úspěšně se popraly i s nebezpečnou laryngitidou a příznaky lymské boreliózy. „K pediatrovi zajdu, jen když se chci ujistit, že jsem nemoc správně rozpoznala. Léky, které dceři předepíše, si buď nevyzvednu, nebo si je nechám doma jako pojistku. Zatím jsem jí je ale nikdy nepodala,“ šokuje mě Gita. Prý jí na všechno stačí bylinky, zábaly, akupresura a jiné přírodní postupy. Občas chodí na konzultace ke svému homeopatovi. „Tam je ale těžké se v akutním případě dostat, termíny jsou plné na měsíce dopředu,“ hájí svoji samoléčbu Gita.

Lžu, abych měla klid

A co říkají jejímu přístup třeba rodiče? Prý je to s nimi podobně těžké jako s neobeznámeným pediatrem, jen si je v jejich případě jistá, že ji neudají hygieně. „Nikoho o svých názorech nepřesvědčuji, s nikým se nepřu, do diskusí s neinformovaným člověkem se nepouštím. Přiznávám, že někdy raději zalžu, abych měla klid, už nechci, aby si mě podávala hygiena a lékaři mezi sebou jako krkavčí matku,“ uzavírá svoje povídání Gita.

Pohled ze dvou stran

849797:gallery:true:trueMUDr. Hana Cabrnochová
předsedkyně Sdružení dětských lékařů
Co si myslíte o současném způsobu očkování dětí?
Současný způsob považuji za vyhovující, v nedávném průzkumu se ukázalo, že 99 % rodičů v ČR je přesvědčeno o prospěšnosti očkování. Rozvolnění by určitě přineslo pokles proočkovanosti se všemi riziky nejen pro neočkované děti, ale i pro zbytek populace.
Souhlasíte s tím, aby podle nového návrhu byli rodiče dětí, kteří nedají své potomky očkovat, postižení? Nejedná se o nový návrh, pouze na základě rozhodnutí Nejvyššího správního soudu byl zpochybněný pricip postihování rodičů za to, že nedají očkovat své dítě. Pochybnost souvisí s tím, že je konkrétní očkování uvedené pouze ve vyhlášce a není vyjmenované zákonem. Jedná se tedy spíše o technickou debatu o právní podobě, a nikoliv o změnu toho, co u nás platí již několik let.

853264:gallery:true:trueAlexander Fesi
lékař homeopat
Co říkáte na léčbu malých dětí výhradně homeopatiky?
Homeopatií se zabývám už téměř třicet let a za tu dobu jsem poznal mnoho žen, které otěhotněly a porodily právě díky homeopatii. Narodilo se a vyrostlo mnoho zdravých dětí léčených pouze homeopaticky. Můžeme tedy mluvit o celé „homeopatické generaci“. Tyto děti za svůj život skoro neužívaly žádné jiné léky než homeopatika, mnohé z nich nejsou očkované a jsou v průměru zdravější, schopnější, odolnější než ty neléčené homeopaticky. Homeopatická léčba má několik jasných výhod. Jedním ze základních principů homeopatie je individuální přistup k pacientovi. Někteří lidé zvládají konvenční léčbu dobře, na jiné ale nemá požadovaný účinek. Také na očkování reaguje každý jinak. Pokud má maminka z očkování obavy, může se obrátit na homeopatii. Existuje několik homeopatik pro prevenci možných nežádoucích komplikací. Také při různých reakcích na očkování lze užít některé druhy homeopatik, jako jsou například Kalium iodatum, Silicea, Apis, Bella-donna, Thuja.

Autor: Olga Poucheová, Kateřina Pokorná, Kbak