Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Jak dostat dítě do školky? Pro tisíce z nich nejsou místa

27. července 2010 | 10:54

Jsme přijatí! To si zatím mohlo po letošních zápisech do mateřských škol říct téměř 10 tisíc rodičů. To byli ti šťastní. Více než 3200 dětí se do pražských školek nedostalo. Jak jste na tom se školkou ve vašem kraji?

Důvodem pro zamítnutí žádosti o přijetí je buď nesplnění kritérií, nebo také to, že se děti jednoduše nevešly. Nejsnadněji se do mateřinek dostanou děti v Praze 3, naopak jedna z nejhorších situací je v Praze 6.

Nedostali jste své dítě do školky? Napište nám!

Jaká je situace se školkami ve vašem regionu? Dostalo se vaše dítě do mateřské školy bez problému, nebo vás také nevzali? Své zkušenosti z místa vašeho bydliště pište do diskuze pod článkem nebo na redakční email: online@blesk.cz s heslem Školky. Zajímá nás váš názor a vaše zkušenost!

Připravujeme pro vás velký speciál na téma školek!

2007 - nejsilnější ročník od začátku tisíciletí

Rok 2007 patřil téměř se 115 tisíci narozenými dětmi k druhému nejsilnějšímu ročníku od začátku tisíciletí. A právě tyto nyní tříleté děti se potřebují od září dostat do mateřinek. Školky navíc musí přednostně přijímat děti předškolního věku.

„K uspokojení všech žadatelů by bylo potřeba dalších asi 400 míst,“ potvrzuje Naďa Chupáčová z odboru školství Prahy 6. Právě zde je situace v poměru přijatých a nepřijatých dětí snad nejhorší. O to více zaráží, že zrovna tady se začátkem července konala demonstrace proti výstavbě nové školky! „Je to tak, překvapilo nás to. Chceme vybudovat novou školku v Mydlářské ulici. S odpůrci jsme v jednání,“ dodal mluvčí »šestky« Martin Šalek.

Stavba nových školek vs. rekonstrukce

Urychleně řeší kapacitu i MČ Praha 10. „V tomto roce budou otevřeny další tři třídy a v příštím roce připravujeme nový pavilon. V ideálním stavu bychom potřebovali asi tři další školky,“ uvedl mluvčí Prahy 10 Jan Charvát. Stavět se bude i v Praze 14 či 20, v Praze 19 probíhá rekonstrukce.

Ty šťastnější městské části nemusí stavět. Stačí, když zrenovují pavilony, které dosud třeba pronajímaly. Naopak bezproblémově se dostaly děti do školek v Praze 3, kde dokonce byly přijaté i děti mladší tří let, což je v rámci metropole rarita. Všechny děti od tří let se dostaly i v Praze 12. „Přijali jsme všechny naše děti, tedy ty, které mají trvalý pobyt v městské části Praha 12. Přespolní jsme odmítli,“ uvedla místostarostka Zlatuše Rybářová a dodala: „Máme ještě volnou kapacitu 45 míst, ale neznamená to, že bychom ji nabídli k využití. U nás je velká výstavba, takže rezervu potřebujeme.“

Soukromé školky jsou drahé, firemní 'v plenkách'

Trvalé bydliště a návrat matky po mateřské do zaměstnání jsou totiž klíčová kritéria pro úspěšné přijetí. Ale co s dětmi, na které se nedostalo? Buď jim zaplatit drahou soukromou školku, kde je školné i 10 tisíc měsíčně, nebo vytížit babičky. Firemní či domácí školky jsou stále ještě na začátku.

A dvě zprávy na závěr. Jedna dobrá: Během léta a září budou probíhat v některých školkách ještě dodatečné zápisy. A jedna horší: Rodiče, kterým se narodil potomek v roce 2008 a tři roky mu budou příští rok, budou »bojovat« s vůbec největším počtem narozených dětí od roku 1994.

Autor: Monika Rubešková, šim