Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Naděje pro matky: Místa ve školkách od září

29. července 2010 | 14:41

Pokud jste k zápisu do mateřské školky nešli v prvních dnech, pravděpodobně vám oznámili, že již mají plno. Pokud je vašemu dítěti méně než 3 roky a vy jste na mateřské, nemáte šanci. Nemusíte ovšem zoufat. V září může být vše jinak.

„My byly u zápisu na konci března, tedy před řádným termínem, který byl dán na 30. 4. 2010. Již tam jsme se dozvěděli, že v Mokré i okolních vesnicích mají školky plný stav a ať s přijetím nepočítáme. Nikoho nezajímá, že mám rodičovskou dovolenou na 3 roky a nemůžu ji změnit na 4, že musím nastoupit do práce, takže skončím na úřadu práce,“ vypráví svůj příběh Katka Daňková z Mokré (okres Brno venkov).

Během prvního dne zápisu byly několikahodinové fronty, přičemž polovinu dětí nepřijali. „Deset dětí nedosahuje v září 2010 3 let, kam patříme i my. Tento údaj jsem se ovšem dozvěděla až z místního zpravodaje. Vím, že se dostalo na květnové děti, pak už ne. Příští rok bude horší, myslím, že maminky už s tím počítají,“ obává se matka tříletého chlapečka.

Rodiče žádají o přijetí dítěte do více školek najednou

Kvůli nedostatku míst v mateřských školkách rodiče přihlášky duplikují a někdy dokonce žádají o přijetí i ve 3 či 4 školkách najednou. Školky si mezi sebou informace nevyměňují a mnoho dětí je tak přijato na vícero MŠ, čímž zaberou místa dalším uchazečům. V září, kdy nastoupí pouze do jedné, se místa uvolní. Podobnou zkušenost má i Jana Lukášová z Brna:

„Dcera je narozená 30. 12. 2006 a dostat ji do mateřské školy ve 3 letech bylo nemožné. Na konci loňského roku jsem posílala dotazy na možnost přijetí asi do 15 školek v Brně, ale nikde nebylo volné místo. Letos, kdy dceři budou už téměř 4 roky, jsem to zkoušela ve více školkách, především blízko našeho bydliště. Situace byla vždy téměř stejná: kolem 90 podaných žádostí, ale volných míst pouze kolem 30-35. Nakonec to dobře dopadlo díky uvolněnému místu a dceru jsme mohli umístit do mateřské školy v městské části, kde bydlíme."

NEDOSTALI JSTE SVÉ DÍTĚ DO ŠKOLKY? NAPIŠTE NÁM!

Jaká je situace se školkami ve vašem regionu? Dostalo se vaše dítě do mateřské školy bez problému, nebo jste snad museli podplácet? Podělte se o své zkušenosti s ostatními v diskuzi pod článkem. Své příběhy s fotografií můžete rovněž posílat na email: online@blesk.cz s heslem Školky. Váš názor nás zajímá!

Podle čeho školky vybírají?

Školky se při rozhodování o přijetí či nepřijetí dítěte do školky řídí několika kritérii:

1. Ze zákona je obec povinna zajistit docházku do mateřské školy pouze pro předškoláky s místem trvalého pobytu na jejím území. Pokud školku nemá či nedisponuje potřebnými kapacitami, je povinna zajistit předškolní vzdělávání v jiné obci.

2. Dále jsou upřednostňováni děti zaměstnaných rodičů přihlášené k celodenní docházce (přednostně těch, kteří již mají sourozence v dané MŠ).

3. Před dětmi matek na mateřské dovolené s dalším dítětem mají přednost děti zaměstnaných rodičů z ostatních obvodů města.

4. Přihláška k celodenní docházce má vždy přednost před docházkou zkrácenou.

Pokud jste na mateřské dovolené a teprve se chystáte k nástupu do práce, musíte nástup do zaměstnání prokázat v průběhu správního řízení o přijetí dítěte, nejpozději pak do okamžiku vydání samotného rozhodnutí.

Jak řeší obce nedostatek míst v MŠ?

Podle mluvčího vlády Martina Kupky je nedostatečná kapacita mateřských škol pouze dočasná a za 10 let můžou místa dokonce i přebývat.

  • Obce zřizují odloučená pracoviště a zvyšují kapacity tam, kde to dovolují hygienické předpisy.
  • Některé obce chtějí řešit malé kapacity takzvaným modulárním systémem. Jedná se v podstatě o obytné „buňky“, které se vystaví zhruba během měsíce a nejsou v porovnání s klasickou stavbou příliš nákladné. Tento stavebnicový systém využívají hojně ve Francii, Belgii, Nizozemí či Velké Británii.

Pomůže nová vláda?

Úřednické vládě se v tomto směru nepodařilo podniknout žádné kroky. Nová vláda se nedostatkem míst v MŠ zabývala již při sepisování koaliční smlouvy a k řešení situace chce přispět následovně:

  • podporou částečných úvazků
  • podporou podnikových a mini školek
  • zřízením živnosti pro hlídání menšího počtu dětí
Autor: tk