Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Nedonošené děti: Záchrana, ale za jakou cenu?

9. července 2010 | 13:26

Snad každá maminka se těší na to, až si své miminko z porodnice odveze domů. Jenže co když se dítě narodí předčasně, jeho domovem se stane inkubátor a místo maminky ho objímají hadičky?

V Česku se každoročně narodí kolem sedmi procent dětí předčasně, tj. před ukončeným 37. týdnem těhotenství. Pro nastávající maminky i tatínky v tu chvíli nastává hořký souboj s časem. Předčasně narozeným dětem hrozí selhání životních funkcí, mají totiž mnohdy nedovyvinuté orgány. N

aše republika naštěstí patří mezi špičky v péči o předčasně narozené děti, máme dokonce jeden z nejpropracovanějších systémů, co se týče záchrany jejich života, který nám závidí celý svět. Zachraňovat umíme, ale na následnou péči máme podle odborníků nedostatek financí. A počty „miminek do dlaně“ každým rokem rostou. Zatímco před deseti lety se podle statistik narodilo něco přes pět tisíc dětí s hmotností menší než 2,5 kilogramu, předloni jich bylo už o dva a půl tisíce více.

Předpokládá se, že se brzy dostaneme na evropský průměr. To by znamenalo, že každé desáté dítě bude narozené předčasně. Podle lékařů za to může častější umělé oplodnění, vícečetná těhotenství a pozdější věk u prvorodiček. Co to ale znamená v praxi?

Dvanáct specializovaných center dává našim nejmenším naději na přežití až 85 procent!
Autor: profimedia.cz

Situace je kritická

Podle odborníků máme nedostatek lůžek pro malé pacienty, nejsou peníze na platy kvalitního zdravotnického personálu ani na péči, kterou drobečci potřebují. Kvalifikovaný personál často z nemocnic odchází, protože ošetřování těch nejmenších je náročné fyzicky i psychicky, a za to nejsou adekvátně ohodnocení. Podle odborné společnosti teď nastává kritická situace, kdy náš dosud zaběhlý systém přestává fungovat a kvalita v centrech se rapidně zhoršuje.

Přeplněné provozy a nedostatek personálu způsobují, že se v centrech snadno šíří nemocniční infekce a úmrtnost dětí se neúprosně zvyšuje. V současné době je v České republice dvanáct specializovaných center neonatologické péče. Pokud se tam „nezralé“ miminko včas dostane, má až 85procentní šanci na přežití. Mimo tato centra je to asi 60 procent.

Paušální platby od pojišťoven

Za nedostatek financí v neonatologii může podle specialistů to, že jednotlivá oddělení dostávají od pojišťoven jednorázový paušální balíček, který nepokrývá narůstající náklady. Proto už mnohdy péče o ty nejmenší není zcela finančně zajištěná. Podle odborníků by bylo daleko lepší, kdyby pojišťovny financovaly každý výkon na malém pacientovi zvlášť. Pojišťovny ale popírají, že by dávaly v rámci balíčku na péči nedonošenců nedostatek peněz.

Dvanáct specializovaných center dává našim nejmenším naději na přežití až 85 procent!
Autor: profimedia.cz

Nešťastné maminky, nedostatek psychologů

Podle Lenky Novotné, zakladatelky organizace Nedoklubko, většina z předčasně narozených dětí tráví po narození minimálně tři měsíce v nemocnici. Maminky odcházejí z porodnice domů s prázdnou náručí a oba rodiče projdou během hospitalizace dítěte složitým obdobím. A když už se konečně dočkají návratu svého miminka domů, přichází další stres. Děti se často nevyvíjejí „podle tabulek“, a to je pro rodiče velice těžké.

„Po předčasném porodu není přípravný proces na mateřskou roli dokončený a psychický stav matky bývá narušený. Objevují se pocity viny, úzkostné obavy a projevy traumatizace,“ vysvětluje psycholožka Daniela Sobotková. Proto je podle ní nutné co nejdříve zapojit do celkové péče i školeného psychologa a personál, který bude rodinám vypomáhat ještě několik měsíců po propuštění.

„Péče o předčasně narozené děti je jak v rukou zdravotnických zařízení, tak i na rodinách. Bohužel „rodinnou“ domácí péči stát nepodporuje, i když je u předčasně narozených dětí minimálně několik měsíců nutná, ať je to v podávání kyslíku nebo třeba ošetřování umělého vývodu střeva,“ vysvětluje Lenka Novotná. Stejně tak se s potížemi potýkají kliničtí psychologové, kteří by měli být nedílnou součástí péče o rodinu s předčasně narozeným dítětem, ovšem v systému na ně stále chybějí peníze…

Čísla a fakta

- 8000 dětí se v Česku ročně narodí předčasně.
- 1400 z nich se narodí s hmotnosti pod 1500 gramů.

Nezisková organizace Nedoklubko

Pomáhá rodičům předčasně narozených dětí.
www.nedoklubko.cz

Autor: Jana Šlegrová