Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Okradenému Lukáškovi (3) pomohla Lucie Bílá

18. června 2010 | 05:00

Postižený Lukášek (3) už bude moci zase denně jezdit na rehabilitace. A maminka Libuše Dudychová (25) za to může děkovat Lucii Bílé (44), která jí na konto poslala 100 tisíc korun. Bezohledný zloděj ukradl Lukáškově rodině auto i s jeho speciální rehabilitační autosedačkou, kterou mu věnoval Blesk v rámci projektu Srdce pro děti. Auto si ale Lukáškovi rodiče před časem koupili se státním příspěvkem 76 tisíc. A ten chce teď stát vrátit. Lukáškovi rodiče ale peníze nemají… A to nechtěla Bílá nechat jen tak.

Poté, co Blesk o krádeži informoval, Slavice okamžitě poslala Blesku SMS: „Ráda bych zareagovala na dnešní Blesk. Chtěla bych pomoct rodičům a Lukáškovi. Prosím, dej mi na ně telefon, musím jim hned zavolat. Doplatím ten leasing na auto. Děkuju. Lucka.“ Telefon dostala a opravdu Lukáškově mamince zavolala.

Na druhém konci drátu Lucie Bílá

„Zvonil mi telefon, zvedla jsem ho a na druhém konci někdo řekl, že je Lucie Bílá,“ líčí Lukáškova maminka z Liberce a pokračuje: „Byl to pro mě strašný šok, vůbec jsem tomu nemohla uvěřit, ale pak se zasmála a já ji poznala.“

Lucii Bílou dojal příběh rodiny s hendikepovaným synem Lukáškem, který má po mozkové obrně postižené nohy a trpí i epilepsií. Bílá tedy poslala rodině na účet rovnou 100 tisíc! „To byl druhý šok! Tolik peněz jsme ještě nikdy neměli! Zaplatíme za auto a za zbytek pořídíme Lukáškovi asi speciální berličky a chodítko,“ plánuje máma.

Ukradené auto bylo pojištěné

Auto bylo naštěstí pojištěné, takže za pojistku si rodina koupí jiný vůz. Bez něj totiž být nemůže. Chlapečka čeká zásadní operace, při ní mu budou prodlouženy svaly a šlachy na nohou, aby mohl chodit.

„Neštěstí druhých mi nikdy nebude lhostejné, a pokud můžu pomoct, udělám to. To je samozřejmost. Lukášek je krásný kluk a už jsme se i s jeho rodiči domluvili, že se určitě setkáme. Je to krásná rodina, která si nezaslouží, aby kvůli jednomu hloupému zloději měla taková trápení,“ říká Bílá.

Rodina je šťastná

A Lukáškova maminka září štěstím. „Připadám si, že žiji v krásném snu. Ty peníze jsou pro nás obrovská pomoc,“ přiznává Libuše Dudychová. „Partner je už tři čtvrtě roku bez práce a od úřadu nedostává ani podporu, já včetně příplatku na Lukáška beru necelých 10 tisíc Kč. Jen za bydlení platíme 13 tisíc. Nebýt příbuzných, nevím, jak bychom to zvládli.

Autor: Monika Rubešková, Michaela Remešová
Video se připravuje ...