Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Prvňák potřebuje místo na učení i na hru!

27. srpna 2014 | 10:00

Doposud byl dětský pokoj pro jeho malého obyvatele jen místem pro hru a odpočinek. Od prvního školního dne už ale musí nabídnout také prostor k učení, plnění domácích úkolů... Hraní ale bude ještě dlouho důležitou částí dne. Jak všechno skloubit?


 

Zatímco předškolní děti potřebují ve svém pokoji hlavně volnou plochu na hru a tím pádem minimum nábytku, se školními povinnostmi se zvyšují nároky i na tento prostor. Pokud předškolákům stačil malý stolek se židličkami na občasné kreslení nebo hraní stolních her, malý student už potřebuje správný psací stůl a dobrou židli. Police a zásuvky najednou neslouží jen k ukládání hraček, ale měly by uschovat také knihy, školní pomůcky vůbec.

 

Bezpečí a dobrý pocit

 

Při zařizování pokoje pro školáka byste měli stále myslet na jeho bezpečí, protože hra bude mít v jeho životě ještě pořád velkou důležitost a hry bývají živé… Nezahlťte tak místnost nábytkem. Vedle postele, stolu a židle dlouho stačí i dítěti školou povinnému jen úložné prostory na knihy, sešity a hračky, které bude ještě v prvních školních letech používat (později budou sice tichou, ale stále nedílnou součástí „jeho“ pokoje). Uplatní se zde kontejnery na hračky, zásuvky např. pod postelí na věci, které nemusejí být po ruce, na oděvy stačí komoda či nízká skříň. Ideálně nezaplňujte pokoj vysokým nábytkem, na který se práší a místnosti přidává na stísněnosti. Lepší jsou vzdušné police rozmístěné po stěnách.

 

Myslete dopředu

 

I když hlavní slovo, pokud jde o vybavení, stále budete mít vy jako rodiče a „investoři“, dítě by se ideálně mělo na zařizování svého prostoru podílet. Zvolíte-li od počátku nábytek, který s ním vydrží několik let (především klasické „dospělácké“ lůžko, rostoucí stůl a židli), vybírejte je v neutrálních barvách. S pubertou vystřídá nadšení pro růžovou a námořnické motivy třeba záliba v černé a lebky ve všech provedeních – barevně neutrální základní vybavení této změně lépe vyhoví. Navíc už od předškolního věku radí odborníci nechat barevnost pokoje jen na doplňcích – aby příliš pestrá paleta barev nevzbuzovala v dítěti neklid, nebránila soustředění.

 

Kout na učení

Právě možnost soustředit se na učení je v pokoji školáka důležitá. Kout se stolem a židlí určený pro psaní úkolů a učení by ji měl bezezbytku nabídnout. Psací stůl pak umístěte k oknu, aby na pracovní plochu dopadalo co nejvíce denního světla. Pokud ale z nějakého důvodu není možné postavit stůl delší stranou pod okno, řiďte se tím, jakou rukou dítě píše: pravákovi nechte slunce dopadat na pracovní plochu z levé strany, levákovi zprava. Jakékoli umělé osvětlení denní světlo ne nahradí. Je pouze řešením pro část dne po setmění.

Autor: Kateřina Matoušová