Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Poprvé do školky? Tyhle věty dětem nikdy neříkejte!

  • Dítě se snažte pro školku nadchnout. Ale neslibujte mu ani to, že si tam bude moci dělat co chce.
    26. srpna 2014 | 06:00

    Nestrašit, ani nelitovat. Tak se dají shrnout doporučení pro rodiče, jejichž děti se poprvé chystají do školky. Připravte potomka na to, co ho čeká mezi vrstevníky, uklidněte jeho obavy a sami si naplánujte třeba to, kudy a za jak dlouho se do školky dostanete, abyste se vyhnuli rannímu stresu. A přečtěte si, jaké věty byste před budoucími frekventanty školky neměli vypustit z úst. 

  • Už žádné loudání se se snídaní, budeme muset spěchat

    Autor: profimedia.cz
    Dost možná to tak skutečně bude, ale rozhodně tím dítěti nevyhrožujte. Spíš si den naplánujte tak, abyste vstala první, vypravila se a pak rovněž s dostatečně velkým předstihem vzbuďte i potomka, aby měl dost času se rozkoukat, než ho naženete k snídani. Vymyslete si nějaký ranní rituál, stačí třeba krátké pomazlení. K snídani dítěti dejte lehké jídlo, u kterého nebude nešťastně sedět a nakonec stejně odejde hladové. Nechte si časovou rezervu i na samotný příchod do školky, zvláště pro první dny. "Při ranním předávání se rodičům doporučuje neopouštět dítě ve školce ve spěchu. Současně s tím je však vhodné vyvarovat se dlouhých ranních loučení. Dovolte svému dítěti pocítit vaši lásku a dále ho jednoduše informujte, kdo a kdy si ho přijde vyzvednout," radí Klára Markuciová z pražských jeslí a školky Nestlingue.  

  • Vždyť ty se pořád neumíš pořádně obléknout či najíst, to tam asi budeš nahatý

    Autor: Stanislav Krupař

     

    Děti všechno berou doslova a tak je podobné prohlášení může dost vykolejit. A oblékání nebo obouvání jim půjde o to hůře. Tříletým nebo čtyřletým dětem přitom učitelky ještě trochu nešikovnosti v tomto ohledu tolerují. navíc máte ještě pár dní, abyste alespoň něco v klidu natrénovali. Vyjděte přitom potomkům vstříc v tom, že jim pořídíte boty na suchý zip a do školky jim dáte oblečení, které si snadno natáhnout, i když půjdou třeba na záchod.  

  • Uvidíš, jak tam budeš muset poslouchat!

    Autor: Shutterstock.com

    Samozřejmě, dítě by mělo dodržovat pravidla společná pro všechny kluky a holky, ale ve školce ho rozhodně nečeká žádná vojna, kterou byste ho měli strašit. Zrovna tak už dávno neplatí, že by si dítě nemohlo vzít do školky svou hračku nebo knížku, většinou je to možné, jen by to neměla být nějaká drahá záležitost.  

  • Nesmíš učitelky ve školce pořád otravovat a vyptávat se jich jako nás

    Autor: shutterstock

    Vaše dítě je upovídané a vy se bojíte, že učitelka z něj bude nešťastná? Neřešte to, většina dětí se ve školce minimálně zpočátku drží zpátky. A naopak, je potřeba, aby si dítě umělo říci o pomoc, když něco potřebuje, nebo o dovolení, aby si mohlo dojít na záchod. Takže mu raději vysvětlete, že se naopak má umět ozvat.  

  • To je mi líto, že budeš muset celý den být ve školce, broučku

    Matka s dcerou ve stejném oblečení.
    Autor: Shutterstock.com

    Chcete dítě rozplakat? A zajistit si, že se občas rozbrečí i ve školce? Pak směle do toho, tohle prohlášení a jemu podobná zabírají takřka stoprocentně. Je normální, že se vám bude stýskat a budete mít obavy, jak potomek školku zvládne, ale neventilujte to před ním.   

  • Nevím, jak to bez tebe vydržím

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Jakmile začnete prohlašovat něco podobného, dítěti nejen, že bude líto, že chodí do školky. Ještě navíc si začne vyčítat, že není s vámi a bude to brát jako svou vinu - možná vám to přijde nelogické, ale malé děti takhle uvažují. Vy jste svou větou možná chtěla dát najevo, že máte dítě ráda, ale to mu to raději řekněte přímo, ne?  

  • Když jsem chodila do školky, měli jsme strašně zlou paní učitelku

    263588:gallery:true:true

    Je jedno, zda tuhle vzpomínku líčíte jako hroznou nebo vtipnou historku, vaše syna nebo dceru může celkem spolehlivě vyděsit. Nedokáže oddělit vaši třicet let starou vzpomínku od své školky, a proto do ní půjde s pocitem, že nějaká zlá učitelka čeká i na něj. Což se může stát, ale nemá smysl ho tím strašit - pokud na nějakou narazíte, teprve to začněte řešit. 

  • Doufám, že nebudeš pořád nemocný, to bych se zbláznila

    Autor: profimedia.cz
    Je to obava, která je docela na místě, protože s nástupem do školky určitě dětských nemocí přibude. Ale potomek za to nemůže a tohle období stejně nemůžete přeskočit. Berte to tak, že se mu díky tomu nakonec imunita posílí - jen se na to připravte a mějte po ruce nějaké záložní řešení, co se týká hlídání. 

Diskuse ke článku
.