Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Porod v hypnóze: Víme, co Kate čeká a nemine!

Porod v hypnóze může být bezbolestný
12. června 2013 | 07:00

Když nedávno těhotná Kate Middleton (31) prohlásila, že chce královského potomka přivést na svět v hypnóze, začal se o zatím nepříliš známý způsob porodu zajímat celý svět. V čem je ale tak výjimečný, že si ho zvolila i vévodkyně z Cambridge?

Nemusíte mít obavy, že byste o porod svého toužebně očekávaného dítěte nevěděla. Nebudete v transu, ani nebudete na povel kdákat jako kuře. Hypnóza je přirozený stav, při němž ačkoliv jsou tělo a mysl velmi uvolněné, si i přesto člověk plně uvědomuje, co se děje a dokáže se i velmi dobře soustředit.

Někoho může ono magické slůvko "hypno" odrazovat, ale ve skutečnosti jde jen o soubor dýchacích technik, vizualizace a relaxační techniky, které můžete použít v průběhu celého těhotenství a porodu.

Porod v hypnóze může být bezbolestný
Autor: Shutterstock.com
Strach je špatný pomocník

Strach z porodu způsobuje napětí, a pokud jste nervózní, vaše tělo nefunguje správně - a vy pak cítíte bolest. A to je důvod, proč je porod v hypnóze čím dál tím populárnější, alespoň ve světě. Díky hypnóze je totiž pro ženu porod téměř nebo úplně bezbolestný.

K tomu, aby žena cítila, co nejméně nepříjemných bolestí a rodila v pohodě je třeba, aby se zaměřila na nějaký příjemný zážitek a díky němu na bolest zapomněla.

Sen nebo skutečnost?

Při porodu v hypnóze má žena kontrolu nad svým tělem a myslí a čím více se porod blíží, tím do hlubší hypnózy upadá. S myšlenkou na to, že je schopna porodit velmi snadno a příjemně, se to může stát i skutečností. Velmi pozitivní je, že si zároveň dokáže z porodu zapamatovat i takové detaily, které běžně rodičkám uniknou.

Porod v hypnóze může být bezbolestný
Autor: Shutterstock.com
Problémem však může být skutečnost, že i když je podle britských odborníků možné do hypnotického stavu uvést více než devadesát procent všech lidí, rodit v hypnóze dokáže jen čtvrtina žen. Důležitá je i příprava pod vedením odborníka.

Jaké výhody má úspěšný porod v hypnóze?

- trvá podstatně kratší dobu
- dochází při něm k minimálnímu poškození svalů a porodních cest
- rodička lépe spolupracuje
- miminko přichází na svět v klidu a bez vysílení matky
- miminko není omámené a lépe spolupracuje
- díky hypnóze je dokonce možné měnit polohu miminka a minimalizovat tak možné komplikace

ilustrační foto
Autor: profimedia.cz
Jak zjistíte, že patříte mezi ženy, které v hypnóze porodit dokážou?

- máte výbornou představivost
- dokážete ochotně spolupracovat
- jste schopná se uvolnit a naplno vnímat
- jste k hypnóze dobře motivovaná, protože od ní očekáváte, že se během tohoto stavu odehraje nějaká příjemná změna nebo se vám splní nějaká konkrétní potřeba nebo přání a nemáte o ní pochybnosti