Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Škola volá! 6 praktických rad pro výběr školního batohu

30. srpna 2012 | 14:20

Ještě není pozdě! A pokud se rozmýšlíte, zda vybrat batoh či aktovkou nezapomeňte, že školní batoh je praktičtější, pohodlnější a vejde se do nich více věcí. V hlavně mají delší životnost.

6 praktických rad pro výběr školního batohu

1. Pevná, anatomicky tvarovaná záda a dostatečně široké popruhy školního batohu napomáhají ke správnému a zdravému vývoji dětské páteře. Vybírejte pouze speciální školní nebo studentské batohy. Mají odlišnou konstrukci a v lecčems se podobají dřívějším školním aktovkách — především to jsou pevná, anatomicky tvarovaná záda a dostatečně široké, polstrované popruhy (min. šířka 4 cm).

2. Batoh nebo aktovka by měly mít výrazné bezpečnostní prvky – barvy, reflexní elementy, odrazky atp. Vždyť jde o bezpečnost Vašich dětí. Důležité je, aby dítě s batohem bylo vidět i za zhoršených světelných podmínek.

Batoh Topgal
Autor: Topgal
3. Školní batoh vybírejte podle věku a velikosti dítěte. Volte spíše modely vyšší než širší – váha obsahu se tak lépe rozloží a nezatěžuje dětskou páteř. Váha samotného batohu by měla být co nejnižší (maximální hmotnost pro první stupeň je 1 200 gramů a pro stupeň druhý 1400 gramů) a jeho nosnost minimálně 6 kg.

4. Nakupujte velmi obezřetně. Při nákupu se ptejte na zkušenosti a na to, zda školní batoh prošel nezávislými testy zaručujícími nezávadnost výrobku. Pamatujte, že ne vždy se vyplatí koupit levný batoh na tržnici. Velmi často totiž bývají vyrobeny z nekvalitních materiálů, nesplňují základní bezpečnostní požadavky a mohou tak vážně poškodit zdraví vašeho dítěte.

Batohy jsou mezi školáky oblíbené.
Autor: profimedia.cz
5. Školní batoh by měl mít dostatečný počet jednotlivých přihrádek, kapes nebo komor a vyztužené dno. Vhodné je další příslušenství, jako speciální kapsa na láhev s pitím, termokapsa na svačinu, dostatečně pevné a široké poutko na pohodlné přenášení batohu v ruce, prostor pro jmenovku, rozvrh atp. Tyto prvky výrazně zlepší použitelnost a funkčnost batohu.

6. Design batohu je také velmi důležitý. Proto doporučujeme, aby se výběru školního batohu zúčastnilo i vaše dítě, které má rozhodnout, co bude každodenně nosit na zádech. Vřele doporučujeme vybírat tzv. nadčasový design a nepodléhat aktuálním či módním trendům. Školní batoh s postavičkou z oblíbeného filmu nebo seriálu je sice úžasný v momentě nákupu, ovšem podle našich zkušeností se nejpozději za rok „okouká“ a batoh pak bude „starý“

INSPIRUJTE SE V NAŠÍ FOTOGALERII