V nabídce školních jídelen navíc téměř chybí ryby, luštěniny a mléko. Důvod je zcela prozaický, děti totiž tyto potraviny nechtějí. Vyplývá to z posledního šetření České školní inspekce. Odborníci proto volají po prohloubení výchovy o zdravém životním stylu. Dětská obezita začíná být už i v Čechách závažným problémem.
"Školní stravování by se mělo stát součástí výchovy ke zdraví. Chceme také apelovat na ředitele, aby ve školách nenechávali automaty s cukrovinkami a limonádami," řekl Petr Tláskal ze Společnosti pro výživu
Například v minulém školním roce nenaplnila polovina škol limit ohledně množství luštěnin a ovoce na žáka. Téměř 43 procent škol také nedodrželo takzvaný spotřební koš ve spotřebě mléka, 27 procent ve spotřebě ryb. Naopak množství tuků čtvrtina škol překročila.
"Nedodržování výživových norem bývá paradoxně způsobeno tím, že se školní jídelny snaží vyjít vstříc dětským strávníkům a nezařazovat nebo zařazovat omezeně některé neoblíbené druhy potravin," konstatovala Alena Fürstová ze školní inspekce. Děti prý ryby a luštěniny nechtějí, protože na ně nejsou zvyklé.
Odborníci ze Společnosti pro výživu proto vyzvali školy, aby zapojily školní jídelny do výuky o zdravém životním stylu. "Že by si prostě (žáci) z těch svých znalostí dejme tomu vlastně vybrali, co by bylo dobré, aby se tam vařilo, aby to odpovídalo tedy tomu zdravému životnímu stylu," nastínil Tláskal možnost, jak by mohlo vypadat propojení vzdělávání s provozem jídelen.
Školáci se o zdravé výživě, hygieně, ale také sociálně patologických jevech učí v předmětu výchova ke zdraví. Ten nahradil někdejší rodinnou výchovu.
V České republice je přes 8000 školních jídelen, stravuje se v nich 74 procent žáků. Vývařovny přitom dětem mají zajistit třetinu denního příjmu jídla, u předškoláků pak dokonce dvě třetiny. Cena obědů se od ledna kvůli vyšší DPH zvýšila o čtvrtinu, namísto dřívější průměrné ceny 27,50 tak nyní oběd přijde na 35 korun.