Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Zbavte se ZADARMO skvrn! Ušetříte tisíce za nákup nového oblečení

Čerstvé skvrny na koberci se nejlépe zbavíte pomocí směsi jednoho šálku teplé vody a půl čajové lžičky tekutého mýdla.
3. listopadu 2010 | 14:43

Se nechtěnými skvrnami je věčný boj. Jak se zbavit map od červeného vína, kávy nebo krve na šatech? Blesk.cz má tentokrát pár tipů, jak ušetřit za nové oblečení. Vyčistit jde totiž překvapivě skoro všechno.

Červené víno: Romantická večeře u svíček, panuje příjemná nálada… A najednou se zvrhne víno a nové koktejlky jsou zničené! Omyl!
Tip: Opláchnout co nejdříve šaty pod tekoucí vodou. U odolných tkanin lze použít bělící prací prostředek.

Káva / kakao / čaj: Tyto tekutiny jsou škodlivé nejen pro naše zuby ale i pro oblečení. Nejlepší je nanést prací prostředek přímo na postižené místo, poté normálně vyprat.

Máslo: Snídaně někdy neskončí tak ideálně, jak by si člověk přál. A chleba s máslem padá vždycky tou namazanou stranou dolu… Rada: Čistič na odolné skvrny a pračka.

Žvýkačka: Každému se to za život stalo alespoň jednou – po strávení pár minut na lavičce v parku se při zvednutí člověk musí odlepit… Na skvrnu od žvýkačky platí strčit kalhoty do mrazáku, pak zbytky gumy odloupnout a textil vyprat. Pokud tam bude skvrna i po vyprání, oblečení musí putovat do chemické čistírny.

Proteiny: Mezi ty patří vajíčko ale i třeba spermie. I od nich totiž můžou na oblečení zůstat skvrny. Takže poškozený textil nejprve strčit pod studenou vodu a poté vyprat ve vlažné vodě.

Krev: V žádném případě se nesnažit vyčistit skvrny teplou vodou! Krev by se vsákla do vláken látky a už by nešla vyčistit nikdy. Takže strčit pod studenou vodu a pak vyprat ve třiceti stupních.

VÝZVA

Máte své ověřené tipy jak bojovat se skvrnami? Teď máte šanci pochlubit se svými triky pro boj se špínou v domácnosti!
Máte doma schovaný notýsek po babičce, která si dokázala poradit se vším? Podělte se o její rady s našimi čtenáři!
Posílejte nám je na
online@blesk.cz.

Smola: Procházka v lese může pro oblečení skončit katastrofálně. Na skvrny od pryskyřice totiž nepomůže nic, co je běžně v domácnostech, jedině chemická čistírna.

Tráva: Pravidlo číslo jedna: Za žádnou cenu nenechat látku špinavou od travin uschnout! Takže na inkriminované místo ihned nalít tekutý prací prášek a poté normálně vyprat.

Lepidlo: Domácí kutilové to moc dobře znají. Při práci s lepidlem je skoro nemožné se nezamazat. Co pak ale se zbytky lepidla na oděvu? Vydrhnout acetonem, například odlakovačem na nehty.

Vosk: Skvrny přežehlit přes papírové ubrousky, vosk se do nich absorbuje. To ale funguje jen u světlého vosku, barevný totiž pronikne rovnou do vláken. V tom případě odloupnout větší kusy a odnést oblečení do čistírny.

Barva: Pokud je barva ve vodě rozpustná, je dobré nechat látku nasáknout čističem proti skvrnám. Pokud ale barva ve vodě rozpustná není, nezbývá nic jiného, než použít ředidlo. S tím ale opatrně, ke tkanině může být velice agresivní.

Pyl: Od jara do podzimu ho lítá spousty a bohužel se usazuje i na našem oblečení. Nejlepší cesta, jak se zbavit nehezkých žlutých zbytků na nových šatech, je nejprve je vysát luxem a poté normálně vyprat.

V žádném případě se nesnažit vyčistit skvrny teplou vodou! Krev by se vsákla do vláken látky a už by nešla vyčistit nikdy. Takže strčit pod studenou vodu a pak vyprat ve třiceti stupních.
Autor: INT, mivr, lenak