Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

EU chce luxusní mateřskou: 20 týdnů plný plat

ilustrační foto
20. října 2010 | 09:51

Vlády teď hledají každou korunu, kterou mohou ušetřit v rozpočtu, ale Brusel to nezajímá. Právě dnes (středa) má schvalovat luxusní mateřskou pro všechny maminky v EU. Dvacet týdnů za plný plat a navíc dva placené týdny pro otce!

Členským zemím včetně Česka by to pořádně vyrabovalo rozpočet. Europoslanci budou návrh na luxusní mateřskou probírat i přes protest členských zemí. I když v některých z nich matky po porodu berou svůj plný plat, není to 20 týdnů.

Česko nepočítá, doufá že návrh neprojde

Třeba Britové spočítali, že by je tento nápad poslanců stál během dvaceti let 1,425 bilionu korun, a to ani nevzali v úvahu placené volno pro otce. Česko dopady nařízené luxusní dovolené zatím spočítáno nemá a doufá, že to neprojde. Nyní je placená mateřská 28 týdnů a matky berou 70 procent příjmů. „Přesné propočty, kolik by rozpočet na nové mateřské tratil, ještě nemáme. Ale podobný návrh byl v Bruselu už loni a byl smeten ze stolu. Nepředpokládáme, že by tentokrát ve všech jednacích kolech prošel,“ řekla mluvčí ministerstva práce Viktorie Plívová.

Problém je, že v ČR po mateřské následuje až čtyřletá placená rodičovská. Nový návrh kritizuje i mluvčí europoslanců ODS Jan Křelina: „Původně šlo o dobrý nápad, ale pak se do toho vložila feministická skupina a udělala ze zákona paskvil, který chce mateřskou nařizovat i podnikatelkám.“

Jak jsou na tom jinde?

Země - Délka mateřské - Výše mateřské

Švédsko - 1,5 roku - 78 % čisté mzdy

Británie - 10 měsíců - 90 % mzdy (6 týdnů), pak max. 14,5 tisíce Kč

Česko - 28 týdnů - 70 % hrubé mzdy

Maďarsko - 24 týdnů - 70 % hrubé mzdy

Polsko - 20 týdnů - 80 % hrubé mzdy

Itálie - 20 týdnů - 80 % čisté mzdy

Francie - 16 týdnů - 100 % čisté mzdy

Nizozemí - 16 týdnů - 100 % čisté mzdy

Rakousko - 16 týdnů - 100 % čisté mzdy

Německo - 14 týdnů - 100 % čisté mzdy

VÝZVA

Co si o tomto návrhu myslíte? Uvítali byste, kdyby tento návrh prošel? Nebo jde podle vás jen o další nesmyslný nápad bruselských úředníků, který by byl pro většinu státních kas likvidační?
DISKUTUJTE pod článkem! Vaše názory nás zajímají.
Autor: Květa Kočová, jos, lenak