Středa 6. listopadu 2024
Svátek slaví Liběna, zítra Saskie
Oblačno 9°C

Nejlepší hrníčkové koláče na nedělní stůl

  • Oslaďte si život.
    29. března 2015 | 06:00

    Jsou snadné, rychlé a skvěle si na nich pochutnáte. Vyzkoušejte voňavé margot řezy nebo božský koláč s ananasem a tvarohovým krémem.

  • Tvarohové řezy s ovocem

    Tvarohové řezy s ovocem
    Autor: David Háva

    Doba přípravy: 30 minut

    Doba pečení: 40 minut

    Budete potřebovat
    (na 1 plech):

    Na těsto:

    • 2 hrnky polohrubé mouky
    • 1 hrnek cukru
    • 3/4 hrnku oleje
    • 1 hrnek mléka
    • 2 lžičky prášku do pečiva
    • 2 vejce
    • 2 lžíce kakaa
    • 1 lžičku nastrouhané kůry z citronu

    Na náplň:

    • 2 měkké tvarohy
    • 1 vanilkový pudink v prášku
    • 2 vejce
    • 1 vanilkový cukr
    • 1 hrnek mléka
    • 1 hrnek moučkového cukru
    • ovoce podle sezony

    Postup:

    V míse ušlehejte vejce s cukrem do pěny. Přidejte mouku smíchanou s práškem do pečiva, kakao, mléko, olej a kůru z citronu. Na náplň smíchejte tvaroh s vejci, cukry, pudinkovým práškem a mlékem. Na plech vyložený pečicím papírem nalijte 2 třetiny těsta. Poklaďte ho ovocem, přelijte tvarohovou náplní a navrch rozetřete zbytek těsta. Koláč dejte péct na 40 minut do trouby předehřáté na 180 °C.

  • Perník s polevou

    Perník s polevou
    Autor: David Háva

    Doba přípravy: 15 minut

    Doba pečení: 30 minut

    Budete potřebovat
    (na 1 plech):

    • 4 hrnky hladké mouky
    • 2 hrnky moučkového cukru
    • 1/2 hrnku oleje
    • 1 hrnek mléka
    • 3 vejce
    • 3 lžíce rybízové marmelády
    • 1 prášek do perníku
    • 1 lžičku jedlé sody
    • 2 lžíce medu
    • citronovou polevu

    Postup:

    Cukr a vejce ušlehejte, přidejte olej, mléko, med a marmeládu. Vše promíchejte, přidejte mouku smíchanou s perníkovým práškem a sodu. Těsto nalijte do formy vyložené pečicím papírem a dejte na 30 minut do trouby předehřáté na 180 °C. Po vychladnutí perník přelijte citronovou polevou.

  • Margot řezy

    Margot řezy
    Autor: David Háva

    Doba přípravy: 30 minut

    Doba pečení: 30 minut

    Budete potřebovat
    (na 1 menší plech):

    • 2 hrnky polohrubé mouky
    • 2 vejce
    • 1 hrnek moučkového cukru
    • 1/2 hrnku oleje
    • 1/2 hrnku vlažného mléka
    • 1 prášek do pečiva
    • 1 vanilkový cukr
    • 1 čokoládu Margot

    Na polevu:

    • 100 g másla
    • 100 g moučkového cukru
    • 1 lžíci kakaa
    • 2 lžíce rumu
    • kokos na posypání

    Postup:

    V míse utřete vejce s cukry, přidejte mléko, olej, mouku smíchanou s práškem do pečiva a nakonec i nastrouhanou čokoládu Margot. Těsto nalijte do formy vyložené pečicím papírem a pečte 30 minut v troubě předehřáté na 180 °C. Po vychladnutí polijte koláč čokoládovou polevou připravenou z másla, cukru, kakaa a rumu. Posypte ho kokosem a nechte ztuhnout.

  • Ananasový koláč

    koláč
    Autor: David Háva

    Doba přípravy: 30 minut

    Doba pečení: 30 minut

    Budete potřebovat
    (na 1 plech)

    Na těsto:

    • 2 hrnky hladké mouky
    • 1 hrnek cukru
    • 1 hrnek mletých ořechů
    • 2 lžičky jedlé sody
    • 3 vejce
    • 1 plechovku ananasu

    Na krém:

    • 1 kostku másla
    • 1 hrnek moučkového cukru
    • 1 vaničku tvarohu
    • 1 vanilkový cukr
    • nadrcené ořechy na zdobení

    Postup:

    Ananas slijte a nakrájejte nadrobno. Šťávu ušlehejte s vejci, přidejte cukr, mouku smíchanou s jedlou sodou, mleté ořechy a nadrobno nakrájený ananas. Vše dobře promíchejte a nalijte na plech vyložený pečicím papírem. Korpus pečte asi 30 minut v troubě předehřáté na 180 °C. Mezitím ušlehejte máslo s cukry a do směsi zašlehejte tvaroh. Vychladlé těsto potřete krémem, posypte ořechy a moučník nechte ztuhnout v chladu.

    foto: DAVID HÁVA

     

Autor: Erika Pilátová
Diskuse ke článku
.