Nejlepší hrníčkové koláče na nedělní stůl
Jsou snadné, rychlé a skvěle si na nich pochutnáte. Vyzkoušejte voňavé margot řezy nebo božský koláč s ananasem a tvarohovým krémem.
Tvarohové řezy s ovocem
Tvarohové řezy s ovocemAutor: David HávaDoba přípravy: 30 minut
Doba pečení: 40 minut
Budete potřebovat
(na 1 plech):Na těsto:
- 2 hrnky polohrubé mouky
- 1 hrnek cukru
- 3/4 hrnku oleje
- 1 hrnek mléka
- 2 lžičky prášku do pečiva
- 2 vejce
- 2 lžíce kakaa
- 1 lžičku nastrouhané kůry z citronu
Na náplň:
- 2 měkké tvarohy
- 1 vanilkový pudink v prášku
- 2 vejce
- 1 vanilkový cukr
- 1 hrnek mléka
- 1 hrnek moučkového cukru
- ovoce podle sezony
Postup:
V míse ušlehejte vejce s cukrem do pěny. Přidejte mouku smíchanou s práškem do pečiva, kakao, mléko, olej a kůru z citronu. Na náplň smíchejte tvaroh s vejci, cukry, pudinkovým práškem a mlékem. Na plech vyložený pečicím papírem nalijte 2 třetiny těsta. Poklaďte ho ovocem, přelijte tvarohovou náplní a navrch rozetřete zbytek těsta. Koláč dejte péct na 40 minut do trouby předehřáté na 180 °C.
Perník s polevou
Perník s polevouAutor: David HávaDoba přípravy: 15 minut
Doba pečení: 30 minut
Budete potřebovat
(na 1 plech):- 4 hrnky hladké mouky
- 2 hrnky moučkového cukru
- 1/2 hrnku oleje
- 1 hrnek mléka
- 3 vejce
- 3 lžíce rybízové marmelády
- 1 prášek do perníku
- 1 lžičku jedlé sody
- 2 lžíce medu
- citronovou polevu
Postup:
Cukr a vejce ušlehejte, přidejte olej, mléko, med a marmeládu. Vše promíchejte, přidejte mouku smíchanou s perníkovým práškem a sodu. Těsto nalijte do formy vyložené pečicím papírem a dejte na 30 minut do trouby předehřáté na 180 °C. Po vychladnutí perník přelijte citronovou polevou.
Margot řezy
Margot řezyAutor: David HávaDoba přípravy: 30 minut
Doba pečení: 30 minut
Budete potřebovat
(na 1 menší plech):- 2 hrnky polohrubé mouky
- 2 vejce
- 1 hrnek moučkového cukru
- 1/2 hrnku oleje
- 1/2 hrnku vlažného mléka
- 1 prášek do pečiva
- 1 vanilkový cukr
- 1 čokoládu Margot
Na polevu:
- 100 g másla
- 100 g moučkového cukru
- 1 lžíci kakaa
- 2 lžíce rumu
- kokos na posypání
Postup:
V míse utřete vejce s cukry, přidejte mléko, olej, mouku smíchanou s práškem do pečiva a nakonec i nastrouhanou čokoládu Margot. Těsto nalijte do formy vyložené pečicím papírem a pečte 30 minut v troubě předehřáté na 180 °C. Po vychladnutí polijte koláč čokoládovou polevou připravenou z másla, cukru, kakaa a rumu. Posypte ho kokosem a nechte ztuhnout.
Ananasový koláč
koláčAutor: David HávaDoba přípravy: 30 minut
Doba pečení: 30 minut
Budete potřebovat
(na 1 plech)Na těsto:
- 2 hrnky hladké mouky
- 1 hrnek cukru
- 1 hrnek mletých ořechů
- 2 lžičky jedlé sody
- 3 vejce
- 1 plechovku ananasu
Na krém:
- 1 kostku másla
- 1 hrnek moučkového cukru
- 1 vaničku tvarohu
- 1 vanilkový cukr
- nadrcené ořechy na zdobení
Postup:
Ananas slijte a nakrájejte nadrobno. Šťávu ušlehejte s vejci, přidejte cukr, mouku smíchanou s jedlou sodou, mleté ořechy a nadrobno nakrájený ananas. Vše dobře promíchejte a nalijte na plech vyložený pečicím papírem. Korpus pečte asi 30 minut v troubě předehřáté na 180 °C. Mezitím ušlehejte máslo s cukry a do směsi zašlehejte tvaroh. Vychladlé těsto potřete krémem, posypte ořechy a moučník nechte ztuhnout v chladu.
foto: DAVID HÁVA