3 tradiční vánoční recepty: Bez nich se sváteční stůl neobejde!

Vyzkoušejte tradiční vánoční recepty v novém hávu!
16. prosince 2014 | 09:54

Vánoce jsou tradičně svátky klidu, pohody, ale taky dobrého jídla. Příprava dobrot na sváteční stůl, to je přehlídka kuchařských dovedností každé hospodyňky. Je načase »oprášit« recepty na vánoční mňamky, které měly na stole naše prababičky. Máme je pro vás, ale jsou trochu v moderním kabátku.

Krémová rybí polévka se zeleninovým knedlíčkem

 

Krémová rybí polévka se zeleninovým knedlíčkem
Autor: Náš grunt, Hera
Potřebujete: ořez z jednoho kapra – skelet, 1 petržel, ½ malého celeru, 1 cibuli, 5 kuliček nového koření, 5 kuliček pepře, 2 bobkové listy, 2 lžíce másla, sůl, muškátový oříšek Na knedlíčky: 2 vejce, hrst nasekané listové petržele (nebo lžíci sušené), půlku mrkve najemno nastrouhané , 80 g polohrubé mouky, špetka soli

 

Postup: Na másle osmahneme nadrobno nakrájenou cibulku, přidáme mrkev, zbytek zeleniny, koření a restujeme, než se hezky rozvoní. Do hrnce vložíme rybu a zalijeme vodou. Přivedeme k varu a vaříme asi půl hodiny. Obereme maso, kosti, vyvařené koření vyhodíme a vývar se zeleninou rozmixujeme. Dochutíme solí a trochou čerstvě nastrouhaného muškátového oříšku, do polévky můžeme na závěr zavařit očištěné vnitřnosti, které stačí povařit jen cca 10 minut. Suroviny na knedlíčky promícháme, těsto necháme chvíli odstát a buď přes síto na halušky, nebo postupným nabíráním lžičkou zavaříme do polévky – větší knedlíčky jsou hotové asi za 3-4 minuty, dobré je ochutnávat. Nakonec přidáme do polévky zpět obrané maso.

 

Houbový kuba

 

Houbový kuba
Autor: Náš grunt, Hera
Potřebujete: 400 g krupek,  4 lžíce sádla, 5 stroužků česneku, 1 cibuli, 50 g sušených hub na kubu, 2 lžičky majoránky, 1 lžičku kmínu

 

Postup: Sušené houby a také kroupy, pokud zvolíme celé, namočíme nejlépe noc předem. Kroupy poté uvaříme v dostatečném množství vody, následně slijeme. Na sádle na mírném plameni osmažíme cibulku, přidáme uvařené kroupy, koření, houby i s nálevem, prolisovaný česnek, dosolíme a přesuneme do sádlem vymazaného pekáčku (nebo necháme v pánvi, pokud se dá použít i v troubě).
Zapékáme asi 30 minut na 190 °C.

 

Třené banánky

 

Autor: Náš grunt, Hera
Potřebujete: 500 g tuku Hera máslová příchuť, 750 g hladké mouky, 250 g moučkového cukru, 2 vejce, rybízovou marmeládu, sáček čokoládové polevy na zdobení, tabulku hořké čokolády

 

Postup: Utřeme cukr s vejci a tukem na vodní lázni. Do dobře vyšlehané a prohřáté směsi ručně přimícháme prosátou hladkou mouku a takto vzniklou hmotou naplníme sáček se zdobicí trubičkou. Na plech vyložený pečícím papírem nastříkáme tvary banánků a pečeme na 180° C v předem vyhřáté troubě cca 10 minut. Upečené tvary necháme dobře vychladnout a slepíme kvalitní rybízovou zavařeninou. Necháme odstát do druhého dne a odleželé potahujeme v ředěné čokoládě.

 Foto: Náš Grunt, Hera

Autor: efr