Nestíháte? Upečte z jednoho těsta 6 druhů cukroví! | Pro ženy | Blesk.cz

Nestíháte? Upečte z jednoho těsta 6 druhů cukroví!

  • Nestíháte? Zkuste jedno těsto a 6 druhů cukroví!
    6. prosince 2014 | 06:00

    Nestíháte, a stejně se o Vánocích chcete pochlubit několika druhy cukroví? Buďte mazané. Připravte si základní těsto a pak už jen experimentujte s příchutěmi.

  • Išlské dortíčky

    1. Rozměklé máslo vyšlehejte v misce s odváženým krupicovým a vanilkovým cukrem doběla

    Budete potřebovat
    (na 5 druhů cukroví):

    • 1500 g hladké mouky
    • 1 kg másla nebo hery
    • 500 g moučkového cukru
    • 5 žloutků
    • špetku soli

    Postup:
    Všechny suroviny dejte do velké mísy a vypracujte hladké těsto. Rozdělte ho na 5 dílů a zabalte je do folie. Dejte je do chladu asi na 2 hodiny. Po vychlazení dejte do každé části další příchutě.

     

    cukroví

    Budete potřebovat:

    • 1 díl základního těsta
    • 40 g mletých lískových oříšků
    • 1 lžíci kakaa
    • 1 lžičku skořice
    • na krém:
    • 1 lžíce moučkového cukru
    • 50 g másla
    • 2 lžíce rybízové marmelády
    • 1 lžíce rumu
    • 50 g mletých oříšků

    na dohotovení:

    • čokoládovou polevu
    • vlašské ořechy

    Postup:
    Do těsta vmíchejte ostatní suroviny. Pak ho vyválejte a vykrajujte kytičky nebo kolečka. Pečte je asi 12 minut v troubě předehřáté na 180 °C. Pak je po vychladnutí spojujte krémem připraveným z másla, cukru, džemu, rumu a oříšků. Nakonec je dozdobte polevou a vlašským ořechem.

  • Základní těsto

    Linecké cukroví

    Budete potřebovat:

    • 1 díl základního těsta
    • 1 lžičku citronové kůry
    • špetku mleté vanilky
    • pikantní džem na slepování

    Postup:

    Do základního těsta vmíchejte citronovou kůru a vanilku. Důkladně propracujte, vyválejte a vykrajujte tvary. Pečte je 10 až 12 minut v troubě předehřáté na 180 °C. Po vychladnutí je spojujte malinovým nebo rybízovým džemem.

  • Linecké koláčky

    cukroví, vánoce, mandle

    Budete potřebovat:

    • 1 díl základního těsta
    • 2 lžičky perníkového koření
    • bílkovou polevu na zdobení
    • 1 lžičku mandlového aroma
    • plátky mandlí

    Postup:

    Do těsta vpracujte koření a mandlové aroma. Těsto vyválejte a vykrajujte z něho kolečka. Poklaďte je plátky mandlí a dejte péct na 12 minut do trouby předehřáté na 180 °C.

  • Voňavé sušenky

    Vánoční cukroví

    Budete potřebovat:

    • 1 díl základního těsta
    • 1 vanilkový cukr
    • 1/2 lžičky vanilkového aroma
    • čokoládovou polevu

    Postup:

    Do těsta zapracujte vanilkový cukr a aroma. Pak ho pomocí strojku nebo cukrářského sáčku promáčkněte a ukrajujte kousky. Vytvarujte věnečky a upečte je v troubě předehřáté na 180 °C. Po vychladnutí je ozdobte čokoládovou polevou.

  • Vanilkové věnečky

    cukroví, čokoláda

    Budete potřebovat:

    • 1 díl základního těsta
    • 70 g mletých ořechů
    • na krém:
    • 250 ml smetany
    • 120 g ledových kaštanů
    • čokoládu na polití

    Postup:

    Smetanu zahřejte pod bod varu, dejte do ní nalámanou čokoládu a nechte ji rozpustit. Dejte do druhého dne do chladu. Pak ušlehejte hustý krém. Do těsta vmíchejte ořechy. Pak utrhávejte kousky a tvarujte rohlíčky. Pečte je asi 12 minut v troubě předehřáté na 180 °C. Po vychladnutí je pomocí cukrářského sáčku ozdobte krémem a přelijte čokoládou.

Autor: Erika Pilátová
Klíčová slova: cukroví, vánoce, recepty, recept
Diskuse ke článku
.