Nestíháte? Upečte z jednoho těsta 6 druhů cukroví!
Nestíháte, a stejně se o Vánocích chcete pochlubit několika druhy cukroví? Buďte mazané. Připravte si základní těsto a pak už jen experimentujte s příchutěmi.
Išlské dortíčky
1. Rozměklé máslo vyšlehejte v misce s odváženým krupicovým a vanilkovým cukrem dobělaAutor: Hobbymanie.tvBudete potřebovat
(na 5 druhů cukroví):- 1500 g hladké mouky
- 1 kg másla nebo hery
- 500 g moučkového cukru
- 5 žloutků
- špetku soli
Postup:
Všechny suroviny dejte do velké mísy a vypracujte hladké těsto. Rozdělte ho na 5 dílů a zabalte je do folie. Dejte je do chladu asi na 2 hodiny. Po vychlazení dejte do každé části další příchutě.cukrovíAutor: ShutterstockBudete potřebovat:
- 1 díl základního těsta
- 40 g mletých lískových oříšků
- 1 lžíci kakaa
- 1 lžičku skořice
- na krém:
- 1 lžíce moučkového cukru
- 50 g másla
- 2 lžíce rybízové marmelády
- 1 lžíce rumu
- 50 g mletých oříšků
na dohotovení:
- čokoládovou polevu
- vlašské ořechy
Postup:
Do těsta vmíchejte ostatní suroviny. Pak ho vyválejte a vykrajujte kytičky nebo kolečka. Pečte je asi 12 minut v troubě předehřáté na 180 °C. Pak je po vychladnutí spojujte krémem připraveným z másla, cukru, džemu, rumu a oříšků. Nakonec je dozdobte polevou a vlašským ořechem.Základní těsto
Linecké cukrovíAutor: Shutterstock.comBudete potřebovat:
- 1 díl základního těsta
- 1 lžičku citronové kůry
- špetku mleté vanilky
- pikantní džem na slepování
Postup:
Do základního těsta vmíchejte citronovou kůru a vanilku. Důkladně propracujte, vyválejte a vykrajujte tvary. Pečte je 10 až 12 minut v troubě předehřáté na 180 °C. Po vychladnutí je spojujte malinovým nebo rybízovým džemem.
Linecké koláčky
cukroví, vánoce, mandleAutor: ShutterstockBudete potřebovat:
- 1 díl základního těsta
- 2 lžičky perníkového koření
- bílkovou polevu na zdobení
- 1 lžičku mandlového aroma
- plátky mandlí
Postup:
Do těsta vpracujte koření a mandlové aroma. Těsto vyválejte a vykrajujte z něho kolečka. Poklaďte je plátky mandlí a dejte péct na 12 minut do trouby předehřáté na 180 °C.
Voňavé sušenky
Vánoční cukrovíAutor: David HávaBudete potřebovat:
- 1 díl základního těsta
- 1 vanilkový cukr
- 1/2 lžičky vanilkového aroma
- čokoládovou polevu
Postup:
Do těsta zapracujte vanilkový cukr a aroma. Pak ho pomocí strojku nebo cukrářského sáčku promáčkněte a ukrajujte kousky. Vytvarujte věnečky a upečte je v troubě předehřáté na 180 °C. Po vychladnutí je ozdobte čokoládovou polevou.
Vanilkové věnečky
cukroví, čokoládaAutor: ShutterstockBudete potřebovat:
- 1 díl základního těsta
- 70 g mletých ořechů
- na krém:
- 250 ml smetany
- 120 g ledových kaštanů
- čokoládu na polití
Postup:
Smetanu zahřejte pod bod varu, dejte do ní nalámanou čokoládu a nechte ji rozpustit. Dejte do druhého dne do chladu. Pak ušlehejte hustý krém. Do těsta vmíchejte ořechy. Pak utrhávejte kousky a tvarujte rohlíčky. Pečte je asi 12 minut v troubě předehřáté na 180 °C. Po vychladnutí je pomocí cukrářského sáčku ozdobte krémem a přelijte čokoládou.