7 největších chyb při pečení cukroví. Víme, jak je napravit
Znáte to, celý den trávíte s vykrajovátky nad pomoučeným válem a na záda vám dýchá rozpálená trouba. Jenže když pak chcete všechna ta kolečka, stromečky a kytičky slepit krémem a polít polevou, zjistíte, že se něco nepovedlo. Těsto je jak beton, krém sražený a poleva plná hrudek. Nemusíte ale brečet, zuřit ani vysypávat cukroví do koše. Všechno se dá napravit, jen musíte vědět, jak na to.
Těsto lepící se na váleček i vál
Postupovala jste přesně podle receptu, použila kvalitní suroviny, ale přesto se vám těsto lepí na vál i váleček. Nejčastější chybou, které se dopouštíte, je, že při válení měníte směr válečku místo toho, abyste pootáčela těstem. Důležitou roli hraje i dostatečné pomoučnění válu a válečku. Používejte vždy tu mouku, která je obsažená v receptuře.
Cukroví z lineckého těsta patří ve většině domácností k těm nejoblíbenějším. Chutná dětem i dospělým.Autor: profimedia.czSražený krém
Zvláště máslové krémy mají často tendenci se srážet. Pokud se vám to stane, rozhodně ho nemusíte vyhazovat. Dejte ho v misce nad hrnec s vařící vodou a nahřejte. Jakmile tuk začne řídnout, odstavte ho a znovu umíchejte do pěny. Také můžete kousek másla utřít s cukrem a po malých částech přidávat sražený krém.
Kakaové kytičky s koňakovým krémemAutor: Thinkstock, shutterstock.com, isifa.com, archivHrudky v polevě
Čokoládu vždy rozpouštějte v nádobě nad parou nebo ve vodní lázni. Vždy ji řeďte ztuženým (bílým) stoprocentním tukem podle hustoty, ale nikdy nepřesahujte více než 20 % tuku z celého obsahu polevy. Tuk přidáváme nakrájený na malé kousky, aby se rychle rozpustil zároveň s nalámanou čokoládou.
čokoládaAutor: Shutterstock.comPříliš hustou polevu zředíte horkou vodou. Stejně postupujte, pokud se vám čokoládová poleva srazí. Vmíchejte do ní lžíci horké vody nebo mléka a znovu utřete dohladka.
Tvrdé linecké cukroví
Tvary z lineckého těsta vykrajujte vždy co nejtěsněji vedle sebe, protože při každém hnětení vpracováváte do těsta další mouku a cukroví už potom není tak křehké. Také nezapomeňte, že těsto před zpracováním musí být v lednici.
Cukroví na celý plech jedním tahem? Tato forma to umí. Magnet, 145 KčAutor: archiv firmyPoleva bez lesku
Na ředění čokoládové polevy nikdy nepoužívejte rostlinné tuky, protože vždy obsahují nějaké to procento vody. Poleva by byla měkká, málo lesklá a lepkavá.
srdíčka s polevouAutor: Shutterstock.comAby byla poleva i po zatuhnutí pěkně lesklá, dodržujte pár zásad:
- moučkový cukr do polevy vždy prosívejte
- čokoláda se při rozpouštění nesmí přehřát
- při rozpouštění neustále míchejte
- přidejte do ní za stálého míchání pár kapek octa
- při polévání a zdobení se snažte, aby mělo cukroví pokojovou teplotu, nikdy nenanášejte horkou polevu na vychlazený výrobek
- polevu nechávejte zaschnout pozvolna
Cukroví přilepené k plechu
Cukroví musíte z plechu sundat hned po upečení, jinak se k němu přilepí. Pokud jste to nestihla, dejte plech na chvilku do trouby nahřát a pak cukroví rychle sejměte. Předejít těmhle problémům můžete použitím pečicího papíru.
Výzkum prokázal, že si stále zachováváme vánoční tradice a cukroví si pečeme sami.Autor: profimedia.czCukroví, které nejde vyklepnout z formiček
Nemůžete dostat pracny ven z formiček? Možná jste udělala některou z těchto chyb. Buď jste formičky před pečením pečlivě vymyla jarem, a úplně je tak odmastila, máte špatné těsto, nebo jste je nechala moc vystydnout.
Oslaďte si adventní čas sladkostmi ve tvaru retro. Sada tří forem, výška 11 cm, Magnet, 285 KčAutor: archiv firmySamozřejmě je nutné vyklápět ho ihned po upečení, jakmile je vyndáte z trouby. Pokud nejde cukroví vyklopit, zkuste opatrně formičkou klepnout o hranu stolu. Nebo položte formičky na mokrou utěrku či do nádoby s trochou vody. Vlhko pomůže cukroví z formiček snáze vyklopit. A před vlastním pečením formičky vymazané tukem vložte na chvíli do ledničky, teprve potom je vysypejte moukou.
