Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Švestky: Vitamínová bomba!

24. srpna 2007 | 12:00

Mají spoustu draslíku, hořčíku, vápníku a minerálních látek. Posilují nervy, podporují trávení a především velmi dobře chutnají

Hledáte důvod, proč slupnout pár švestek? Co třeba uvážit to, že je v nich spousta draslíku, hořčíku a vápníku a obsahují dokonce více minerálních látek než oblíbená jablka... "Nejvíc minerálních látek je ve švestkách sušených. Ty mají ale výrazně vyšší energetickou hodnotu. Zatímco ve 100 g čerstvých švestek je 280 kJ, stejné množství sušených má 1135 kJ," vysvětluje nutriční terapeutka Věra Králová. "Švestky obsahují také hodně vlákniny, vitaminy skupiny B a karotenoidy, které působí jako antioxidanty." Švestky posilují nervy, podporují trávení a především velmi dobře chutnají. Příznivou zprávou je i to, že neztrácejí nic ze svého přínosu ani jako povidla nebo jinak tepelně upravené. Jediná chyba: čas švestek je vždy rychle pryč, takže se na to připravte a hned si nějaké obstarejte. Upravit je můžete podle našich receptů..


Takhle léčí švestky * Čistí střeva a pomáhají při zácpě * Posilují srdce a imunitní systém * Chrání buňky před pronikáním bakterií * Zklidňují, pomáhají soustředit se
Švestkový likér Suroviny (pro 2 lahve po 750 ml): 300 g švestek 500 g přírodního (hnědého) cukru 2 tyčinky skořice 700 ml lihoviny Grappa (je možné nahradit slivovicí, hruškovicí apod.) Postup: Švestky omyjte, rozpulte. Vypeckujte a vložte do lahví. Přidejte hnědý cukr a skořicové tyčky, zalijte lihovinou a dobře uzavřete. Nechte kvasit asi dva týdny na chladném a tmavém místě. Občas protřepejte. Likér přelijeme přes trychtýř vyložený filtračním papírem a opět nalijeme do lahví. Před prvním podáváním necháme švestkový likér asi čtyři týdny uležet.
Skořicové nudle se švestkovým kompotem Suroviny (6 porcí): 400 g švestek 4 cl portského vína 3 polévkové lžíce cukru 1 kávová lžička pudinkového prášku 350 g širokých nudlí 3 polévkové lžíce másla 1 polévková lžíce skořice 1 polévková lžíce sezamových semínek Postup: Švestky omyjte, rozpulte, vypeckujte a nakrájejte na proužky. Smíchejte se 150 ml vody, portským vínem, 1 lžící cukru a asi 5 minut vařte. Pudinkový prášek smíchejte s trochou vody, vzniklou hladkou hmotou zahustěte kompot a odstavte. Vodu se lžící cukru přiveďte do varu a uvařte v ní nudle (doba varu asi 8 - 10 minut). Pak je sceďte a nechte dobře vykapat. Rozehřejte máslo a krátce promíchejte s nudlemi. Posypte zbytkem cukru a skořicí. Nudle dejte na talíř, posypte sezamovými semínky a podávejte s teplým kompotem.
Švestková povidla Suroviny: 1 kg švestek 600 g cukru šťáva z 1 citronu 1 hřebíček Postup: Švestky vypeckujte, rozmačkejte a s cukrem, citronovou šťávou vařte asi 3 hodiny v troubě (při 185 °C). Pod hrnec dejte nádobku s vodou. Občas zamíchejte.
Grilované švestky Sušené a vypeckované plody zabalte jednotlivě do plátků anglické slaniny. Spíchněte párátkem a grilujte, až je slanina křupavá.
LEVNÝ RECEPT: Staročeská polévka se sušenými švestkami Suroviny: 2 větší brambory 1 polévková lžíce sádla 1 bobkový list 2 kuličky nového koření 2 kuličky pepře jíška ocet sůl, pepř Postup: Brambory oloupejte a nakrájejte na kostičky. Dejte je do 2 litrů vody. Přidejte bobkový list, nové koření, sůl a přiveďte k varu. Když jsou brambory napůl uvařené, přidejte asi 6 sušených švestek a vařte, dokud se švestky nerozvaří. Zahustěte tmavší jíškou a ještě povařte. Ochuťte solí, pepřem, přidejte 1 lžíci sádla a podle chuti okyselte octem.
Nejlépe se suší v troubě Sušené švestky podané nalačno působí jako zaručené projímadlo. Sušit je můžete ve speciální sušičce, ale také v obyčejné troubě. Pokud máte na chalupě takovou, která je součástí pece nebo starého sporáku a v nichž se topí dřívím či uhlím, pak je to pro tento způsob konzervace nejlepší. Hodí se švestky hodně zralé. Zprvu je sušíme při nižší teplotě (asi 40 °C) 6 hodin. Poté švestky obrátíme a sušíme 5 hodin při 70 stupních. Vychladíme a ještě jednou sušíme 5 hodin při 70 stupních C. Dokonale suché švestky ukládejte do vzduchotěsných sklenic. Takto uskladněné vydrží dva roky.

Související články