Základní těsto:
- 500 g másla
- 150 g hladké mouky
k tomu ještě:
- 400 g hladké mouky
- 100 g hrubé mouky
- 2 žloutky
- 1/2 lžičky soli
- 2 lžíce octa
- 250 ml vody
Na první část těsta nakrájejte 500 g másla a zpracujte ho se 150 g hladké mouky. Z těsta vypracujte čtverec o velikosti 10 x 10 cm. Okraje seřízněte a těsto dejte na hodinku do chladu.
Mezitím prosejte hrubou a hladkou mouku. Přidejte odřezky z tukového čtverce, žloutky, sůl a ocet. Postupně přidávejte do těsta vodu a vypracujte hladké nelepivé těsto. Přikryjte ho navlhčeným plátnem a nechte ho půl hodinky odpočinout.
Pak ho rozválejte do tvaru kříže tak, aby zůstal střed silnější. Na střed položte ztuhlý tukový čtverec a cípy přeložte tak, aby bylo těsto dokonale zabalené. Těsto pak vyválejte na plát o velikosti 30 x 60 cm a z obou stran ho přeložte na třetiny. Zabalte ho do folie a nechte chvíli odpočinout.
Pak těsto opět vyválejte do stejných rozměrů, kraje přeložte směrem dovnitř a přehněte na poloviny. Vzniknou vám tak 4 vrstvy. Opět zabalte do folie a nechte odpočívat.
Pak ho opět rozválejte na velikost 30 x 60 cm a přeložte na třetiny. Složené těsto pak rozdělte na poloviny a zabalte je samostatně do folie. Uložte je do ledničky do druhého dne a můžete se pustit do pečení.
Rady a tipy:
- Pro přípravu listového těsta vybírejte vždy kvalitní mouku s vysokým obsahem lepku.
- Ocet, který se do těsta přidává, napomáhá k aktivaci lepku a zaručuje pružnost těsta.
- Před pečením vypláchněte plech studenou vodou. Ta se během pečení promění v páru, která napomáchá k lepšímu "lístkování" těsta.
- Troubu před pečením pořádně předehřejte, jinak by se tuk v těstě pomalu rozpouštěl a vytékal.
- Moučníky s větším množstvím náplně propíchněte na povrchu vidličkou, aby z nich mohla uniknout pára.