5 receptů na vynikající ovocné moučníky + božský dezert jako bonus
Pokud nepatříte mezi ty šťastné a nemůžete si doběhnout na vlastní zahrádku a vrátit se s mísou jahod či malin, vyrazte pro jistotu teď hned do nejbližšího stánku s ovocem a pusťte se do díla. Připravili jsem pro vás sladké dobroty, po kterých se doma zapráší.
Makový koláč s třešněmi
Makový koláč s třešněmiAutor: David Háva
Doba pečení: 50 minut
Budete potřebovat (pro 4 osoby):
na těsto:
200 g hladké mouky
100 g mletého máku
220 g cukru
150 g změklého másla
150 g bílého jogurtu
3 vejce
1 prášek do pečiva
kůru z jednoho citronu
400 g vypeckovaných třešní nebo višní
na drobenku:
25 g mandlových sušenek
150 g hrubé mouky
70 g krupicového cukru
100 h másla
Postup:
Třešně nebo višně svařte s cukrem. Pak je nechte vychladnout. V míse promíchejte mouku s mákem a kypřicím práškem. Přidejte cukr, vejce, jogurt, máslo a citronovou kůru. Pořádně promíchejte a těsto nalejte do dortové a pečicím papírem vyložené formy. Navrch dejte vychladlé okapané třešně a drobenku připravenou z rozdrcených sušenek, mouky, másla a cukru. Koláč dejte péct na 40 až 50 minut do trouby předehřáté na 180 °C.
Náš tip:
Zkuste přidat do drobenky 50 g marcipánu. Kombinace marcipánu a třešní je vynikající.Dort s lesním ovocem
Dort s lesním ovocemAutor: David Háva
Doba pečení: 20 minut
Budete potřebovat (pro 4 osoby):
1 balíček chlazeného listového těsta
250 ml smetany ke šlehání
2 lžíce cukru
lístky máty na zdobení
Postup:
Dno koláčové nebo dortové formy vyložte pečicím papírem a vložte listové těsto. Přebytečné okraje ořízněte. Pečte, dokud nezezlátne. Šlehačku ušlehejte se lžící cukru. Vychladlý korpus z listového těsta ozdobte šlehačkou a navrch dejte směs lesního ovoce smíchaného s druhou lžící cukru. Hotový koláč pocukrujte, můžete dozdobit lístky máty.Čokoládové srdce s višněmi
Srdce z čokoládyAutor: David Háva
Doba pečení: 30 minut
Budete potřebovat (pro 4 osoby):
na těsto:
160 g polohrubé mouky
160 g moučkového cukru
160 g másla
4 vejce
2 lžíce višňového likéru
4 lžíce kvalitního kakaa
1 kypřicí prášek
čokoládovou polevu
na náplň:
500 g višní
300 g krupicového cukru
250 ml smetany na šlehání
Postup:
Máslo utřete s cukrem do pěny. Postupně přidávejte vejce. Pak zapracujte mouku smíchanou s kakaem a práškem do pečiva. Polovinu těsta nalejte do tukem vymazané a moukou vysypané formy. Pečte přibližně 15 minut v předem vyhřáté troubě na 180 °C. Stejným způsobem upečte i druhý díl dortu. Korpusy nechte vychladnout. Mezitím svařte cukr a 150 ml vody. Přidejte vypeckované višně a vařte přibližně 5 minut. Šlehačku ušlehejte dotuha. Spodní díl korpusu pokapejte višňovým likérem, potřete smetanou a navrch dejte višňovou náplň. Přiklopte druhým dílem korpusu a na závěr ozdobte čokoládovou polevou.Meruňkový chlebíček
Meruňkový chlebíčekAutor: David Háva
Doba pečení: 40 – 50 minut
Budete potřebovat (na 1 chlebíčkovou formu):
350 g hladké mouky
280 g moučkového cukru
170 ml oleje
3 vejce
250 ml kefíru
500 g meruněk
1 kypřicí prášek
Postup:
Vejce ušlehejte s cukrem, přidejte olej, mouku, kefír a nakonec zapracujte mouku smíchanou s práškem do pečiva. Důkladně promíchejte a poté vmíchejte do těsta na měsíčky nakrájené vypeckované meruňky. Těsto nalejte do pečicím papírem vyložené formy a dejte péct na 40 až 50 minut do trouby předehřáté na 180 °C. Po vychladnutí posypejte moučkovým cukrem.
Náš tip:
Polovinu hladké mouky můžete nahradit špaldovou mouku, získáte tak zdravější variantu moučníku.Borůvkové tartaletky
Borůvkové tartaletkyAutor: David Háva
Doba pečení: 25 minut
Budete potřebovat (na 12 kusů):
na těsto:
340 g hladké mouky
150 g másla
90 g moučkového cukru
2 vejce
špetku soli
na náplň:
300 g sýru typu Philadelphia
4 lžíce cukru
šťávu z poloviny citronu
200 g borůvek
Postup:
Máslo utřete s cukrem, přidejte ušlehaná vejce a mouku se špetkou cukru. Vypracujte hladké těsto a dejte na chvíli do chladu. Poté těstem ze dvou třetin vyplňte formičky. Na dně propíchněte těsto vidličkou. Sýr smíchejte s cukrem a citronovou šťávou. Smíchejte s borůvkami a do každého košíčku přidejte kopeček směsi. Navrch přidejte ještě borůvky na ozdobu. Koláčky pečte 25 minut v troubě předehřáté na 185 °C.Čoko pěna s malinami
Čoko pěna s malinamiAutor: David Háva
Doba chlazení: 2 hodiny
Budete potřebovat (pro 4 osoby):
180 g čokolády
100 ml smetany
3 vejce
50 g cukru
maliny na ozdobu
Postup:
Čokoládu nechte rozpustit ve vodní lázni. Přidejte smetanu a vmíchejte žloutky. Bílky ušlehejte s cukrem dotuha. Postupně vmíchejte do směsi čokolády, smetany a žloutků. Rozdělte do pohárků a dejte vychladnout. Podávejte s malinami.
Klíčová slova:
recepty, ovocné koláče, ovoce, pečení, dezert, tartaletky
Diskuse ke článku
.