Neděle 22. prosince 2024
Svátek slaví Šimon, zítra Vlasta
Zataženo, déšť 5°C

5 receptů na vynikající ovocné moučníky + božský dezert jako bonus

  • Ovocné koláče
    13. července 2014 | 06:00

    Pokud nepatříte mezi ty šťastné a nemůžete si doběhnout na vlastní zahrádku a vrátit se s mísou jahod či malin, vyrazte pro jistotu teď hned do nejbližšího stánku s ovocem a pusťte se do díla. Připravili jsem pro vás sladké dobroty, po kterých se doma zapráší.

  • Makový koláč s třešněmi

    Makový koláč s třešněmi
    Autor: David Háva
    Doba přípravy: 40 minut
    Doba pečení: 50 minut

    Budete potřebovat (pro 4 osoby):

    na těsto:
    200 g hladké mouky
    100 g mletého máku
    220 g cukru
    150 g změklého másla
    150 g bílého jogurtu
    3 vejce
    1 prášek do pečiva
    kůru z jednoho citronu
    400 g vypeckovaných třešní nebo višní

    na drobenku:
    25 g mandlových sušenek
    150 g hrubé mouky
    70 g krupicového cukru
    100 h másla

    Postup:
    Třešně nebo višně svařte s cukrem. Pak je nechte vychladnout. V míse promíchejte mouku s mákem a kypřicím práškem. Přidejte cukr, vejce, jogurt, máslo a citronovou kůru. Pořádně promíchejte a těsto nalejte do dortové a pečicím papírem vyložené formy. Navrch dejte vychladlé okapané třešně a drobenku připravenou z rozdrcených sušenek, mouky, másla a cukru. Koláč dejte péct na 40 až 50 minut do trouby předehřáté na 180 °C.

    Náš tip:
    Zkuste přidat do drobenky 50 g marcipánu. Kombinace marcipánu a třešní je vynikající.
  • Dort s lesním ovocem

    Dort s lesním ovocem
    Autor: David Háva
    Doba přípravy: 15 minut
    Doba pečení: 20 minut

    Budete potřebovat (pro 4 osoby):

    1 balíček chlazeného listového těsta
    250 ml smetany ke šlehání
    2 lžíce cukru
    lístky máty na zdobení

    Postup:
    Dno koláčové nebo dortové formy vyložte pečicím papírem a vložte listové těsto. Přebytečné okraje ořízněte. Pečte, dokud nezezlátne. Šlehačku ušlehejte se lžící cukru. Vychladlý korpus z listového těsta ozdobte šlehačkou a navrch dejte směs lesního ovoce smíchaného s druhou lžící cukru. Hotový koláč pocukrujte, můžete dozdobit lístky máty.
  • Čokoládové srdce s višněmi


    Srdce z čokolády
    Autor: David Háva
    Doba přípravy: 50 minut
    Doba pečení: 30 minut

    Budete potřebovat (pro 4 osoby):

    na těsto:
    160 g polohrubé mouky
    160 g moučkového cukru
    160 g másla
    4 vejce
    2 lžíce višňového likéru
    4 lžíce kvalitního kakaa
    1 kypřicí prášek
    čokoládovou polevu

    na náplň:
    500 g višní
    300 g krupicového cukru
    250 ml smetany na šlehání

    Postup:
    Máslo utřete s cukrem do pěny. Postupně přidávejte vejce. Pak zapracujte mouku smíchanou s kakaem a práškem do pečiva.  Polovinu těsta nalejte do tukem vymazané a moukou vysypané formy. Pečte přibližně 15 minut v předem vyhřáté troubě na 180 °C. Stejným způsobem upečte i  druhý díl dortu. Korpusy nechte vychladnout. Mezitím svařte cukr a 150 ml vody. Přidejte vypeckované višně a vařte přibližně 5 minut. Šlehačku ušlehejte dotuha. Spodní díl korpusu pokapejte višňovým likérem, potřete smetanou a navrch dejte višňovou náplň. Přiklopte druhým dílem korpusu a na závěr ozdobte čokoládovou polevou.
  • Meruňkový chlebíček


    Meruňkový chlebíček
    Autor: David Háva
    Doba přípravy: 30 minut
    Doba pečení: 40 – 50 minut

    Budete potřebovat (na 1 chlebíčkovou formu):

    350 g hladké mouky
    280 g moučkového cukru
    170 ml oleje
    3 vejce
    250 ml kefíru
    500 g meruněk
    1 kypřicí prášek

    Postup:
    Vejce ušlehejte  s cukrem, přidejte olej, mouku, kefír a nakonec zapracujte mouku smíchanou s práškem do pečiva. Důkladně promíchejte a poté vmíchejte do těsta na měsíčky nakrájené vypeckované meruňky. Těsto nalejte do pečicím papírem vyložené formy a dejte péct na 40 až 50 minut do trouby předehřáté na 180 °C. Po vychladnutí posypejte moučkovým cukrem.

    Náš tip:
    Polovinu hladké mouky můžete nahradit špaldovou mouku, získáte tak zdravější variantu moučníku.
  • Borůvkové tartaletky


    Borůvkové tartaletky
    Autor: David Háva
    Doba přípravy: 40 minut
    Doba pečení: 25 minut

    Budete potřebovat (na 12 kusů):

    na těsto:
    340 g hladké mouky
    150 g másla
    90 g moučkového cukru
    2 vejce
    špetku soli

    na náplň:
    300 g sýru typu Philadelphia
    4 lžíce cukru
    šťávu z poloviny citronu
    200 g borůvek

    Postup:
    Máslo utřete s cukrem, přidejte ušlehaná vejce a mouku se špetkou cukru. Vypracujte hladké těsto a dejte na chvíli do chladu. Poté těstem ze dvou třetin vyplňte formičky. Na dně propíchněte těsto vidličkou. Sýr smíchejte s cukrem a citronovou šťávou. Smíchejte s borůvkami a do každého košíčku přidejte kopeček směsi. Navrch přidejte ještě borůvky na ozdobu. Koláčky pečte 25 minut v troubě předehřáté na 185 °C.
  • Čoko pěna s malinami


    Čoko pěna s malinami
    Autor: David Háva
    Doba přípravy: 20 minut
    Doba chlazení: 2 hodiny

    Budete potřebovat (pro 4 osoby):

    180 g čokolády
    100 ml smetany
    3 vejce
    50 g cukru
    maliny na ozdobu

    Postup:
    Čokoládu nechte rozpustit ve vodní lázni. Přidejte smetanu a vmíchejte žloutky. Bílky ušlehejte s cukrem dotuha. Postupně vmíchejte do směsi čokolády, smetany a žloutků. Rozdělte do pohárků a dejte vychladnout. Podávejte s malinami.

Autor: Erika Pilátová
Diskuse ke článku
.