Neděle 22. prosince 2024
Svátek slaví Šimon, zítra Vlasta
Zataženo, déšť 5°C

4 recepty na nejlepší koláče s drobenkou a ovocem

  • Ovocný koláč s drobenkou
    26. července 2014 | 06:00

    Připravte si rychlé varianty z litého těsta nebo se pusťte do složitějšího kynutého. Ať už to bude kterýkoli, s drobenkovým koláčem nikdy nesáhnete vedle.

  • Meruňkový s marcipánovou drobenkou

    Ovocný koláč s drobenkou
    Autor: Shutterstock.com
    Doba přípravy: 30 minut
    Doba pečení: 1 hodinu

    Budete potřebovat (na 1 kulatou koláčovou formu):

    NA TĚSTO:

    • 140 g hladké mouky
    • 50 g krupicového cukru
    • 120 g studeného másla
    • 1 žloutek
    • 2 lžíce ledové vody
    • špetku soli

    NA NÁPLŇ:

    • 120 g krystalového cukru
    • 3 lžíce kukuřičného škrobu
    • 1 lžičku mandlové příchuti
    • 1 kg meruněk

    NA DROBENKU:

    • 80 g hnědého cukru
    • 100 g hladké mouky
    • 120 g marcipánu
    • 6 lžic másla
    • 30 g mandlových lupínků

    Postup:
    Z másla, mouky, cukru, vody, žloutku a špetky soli vypracujte hladké těsto. Rozválejte ho, vložte do formy, na několika místech propíchněte vidličkou a dejte na 10 minut do mrazáku. Pečte ho asi 20 minut při teplotě 190 °C, pak nechte korpus vychladnout. Ve velké míse smíchejte cukr, škrob, mandlovou příchuť a na plátky nakrájené meruňky. Meruňky rozložte na vychladlý korpus. Navrch dejte drobenku připravenou z másla, mouky, cukru, marcipánu a mandlových lupínků. Vše promíchejte tak, aby vznikly větší hrudky. Koláč dejte do trouby a pečte ho asi 40 minut při teplotě 190 °C.

  • Rychlý se zakysané smetany

    Ovocný koláč s drobenkou
    Autor: Shutterstock.com
    Doba přípravy: 30 minut
    Doby pečení: 30 minut

    Budete potřebovat (na 1 plech):

    • 2 kelímky zakysané smetany
    • 2 kelímky polohrubé mouky
    • 1 kelímek krupicového cukru
    • 3 lžíce mléka
    • 3 vejce
    • 1 prášek do pečiva
    • ovoce podle chuti

    NA DROBENKU:

    • 2 lžíce hrubé mouky
    • 2 lžíce krupicového cukru
    • 1 lžíci másla

    Postup:
    V míse ušlehejte vejce s cukrem, přidejte mouku smíchanou s práškem do pečiva, zakysanou smetanu a podle potřeby mléko. Těsto nalejte na plech vymazaný tukem a vysypaný moukou. Poklaďte ho ovocem (švestky, meruňky, třešně), posypejte drobenkou a pečte 25 až 30 minut v troubě předehřáté na 180 °C.

  • Makový se švestkami

    Ovocný koláč s drobenkou
    Autor: profimedia.cz
    Doba přípravy: 30 minut
    Doba kynutí: 40 minut
    Doba pečení: 35 až 40 minut

    Budete potřebovat (na 1 plech):

    NA TĚSTO:

    • 1 kostku droždí
    • 80 g krupicového cukru
    • 250 ml mléka
    • 600 g hladké mouky
    • 2 vejce
    • špetku soli
    • kůru z 1/2 citronu
    • 100 g másla

    NA MAKOVOU NÁPLŇ A ZDOBENÍ:

    • 200 ml mléka
    • 100 g krupicového cukru
    • 50 g másla
    • 200 g mletého máku
    • 1 lžičku skořice
    • 50 ml rumu
    • švestky

    NA DROBENKU:

    • 80 g hrubé mouky
    • 50 g krupicového cukru
    • 50 g másla
    • 1 vanilkový cukr

    Postup:
    Z droždí, trochy mouky, cukru a vlažného mléka nechte vzejít kvásek. Přidejte ho k ostatním surovinám smíchaným ve velké míse a vypracujte těsto, které nechte asi 40 minut kynout na teplém místě. Na náplň svařte mléko s cukrem, máslem, skořicí a mákem, nakonec přidejte rum. Těsto rozprostřete na plech vyložený pečicím papírem a potřete ho makovou náplní. Poklaďte vypeckovanými švestkami a posypejte drobenkou.

  • S tvarohem a lesním ovocem

    Ovocný koláč s drobenkou
    Autor: Shutterstock.com
    Doba přípravy: 30 minut
    Doba pečení: 40 minut

    Budete potřebovat (na 1 plech):

    NA TĚSTO:

    • 500 g hladké mouky
    • 250 ml mléka
    • 1 kostku droždí
    • 100 g cukru
    • 150 g másla
    • 1 vejce
    • špetku soli
    • tuk na vymazání plechu

    NA NÁPLŇ:

    • 500 g lesního ovoce
    • 500 g tvarohu
    • 150 g cukru
    • 1 vejce
    • 1 lžíci citronové šťávy

    NA DROBENKU:

    • 200 g másla
    • 125 g cukru
    • 250 g mouky
    • 1 žloutek

    Postup:
    Z droždí, trochy cukru a vlažného mléka nechte vzejít kvásek. Ten pak přidejte k ostatním surovinám a vypracujte těsto. Nechte ho kynout na teplém místě 40 minut. Mezitím promíchejte tvaroh s cukrem, vejcem a citronovou šťávou. Vykynuté těsto vyválejte a přeneste na tukem vymazaný plech, okraje nechte vyšší. Těsto potřete tvarohem a poklaďte ovocem. Navrch dejte drobenku připravenou z mouky, cukru, másla a žloutku. Koláč pečte 35 až 40 minut při teplotě 185 °C.

Autor: pil
Klíčová slova:  recept, drobenkové koláče, pečení, ovoce, dezert
Diskuse ke článku
.