4 recepty na nejlepší koláče s drobenkou a ovocem
Připravte si rychlé varianty z litého těsta nebo se pusťte do složitějšího kynutého. Ať už to bude kterýkoli, s drobenkovým koláčem nikdy nesáhnete vedle.
Meruňkový s marcipánovou drobenkou
Ovocný koláč s drobenkouAutor: Shutterstock.com
Doba pečení: 1 hodinu
Budete potřebovat (na 1 kulatou koláčovou formu):
NA TĚSTO:- 140 g hladké mouky
- 50 g krupicového cukru
- 120 g studeného másla
- 1 žloutek
- 2 lžíce ledové vody
- špetku soli
NA NÁPLŇ:
- 120 g krystalového cukru
- 3 lžíce kukuřičného škrobu
- 1 lžičku mandlové příchuti
- 1 kg meruněk
NA DROBENKU:
- 80 g hnědého cukru
- 100 g hladké mouky
- 120 g marcipánu
- 6 lžic másla
- 30 g mandlových lupínků
Postup:
Z másla, mouky, cukru, vody, žloutku a špetky soli vypracujte hladké těsto. Rozválejte ho, vložte do formy, na několika místech propíchněte vidličkou a dejte na 10 minut do mrazáku. Pečte ho asi 20 minut při teplotě 190 °C, pak nechte korpus vychladnout. Ve velké míse smíchejte cukr, škrob, mandlovou příchuť a na plátky nakrájené meruňky. Meruňky rozložte na vychladlý korpus. Navrch dejte drobenku připravenou z másla, mouky, cukru, marcipánu a mandlových lupínků. Vše promíchejte tak, aby vznikly větší hrudky. Koláč dejte do trouby a pečte ho asi 40 minut při teplotě 190 °C.Rychlý se zakysané smetany
Ovocný koláč s drobenkouAutor: Shutterstock.com
Doby pečení: 30 minut
Budete potřebovat (na 1 plech):- 2 kelímky zakysané smetany
- 2 kelímky polohrubé mouky
- 1 kelímek krupicového cukru
- 3 lžíce mléka
- 3 vejce
- 1 prášek do pečiva
- ovoce podle chuti
NA DROBENKU:
- 2 lžíce hrubé mouky
- 2 lžíce krupicového cukru
- 1 lžíci másla
Postup:
V míse ušlehejte vejce s cukrem, přidejte mouku smíchanou s práškem do pečiva, zakysanou smetanu a podle potřeby mléko. Těsto nalejte na plech vymazaný tukem a vysypaný moukou. Poklaďte ho ovocem (švestky, meruňky, třešně), posypejte drobenkou a pečte 25 až 30 minut v troubě předehřáté na 180 °C.Makový se švestkami
Ovocný koláč s drobenkouAutor: profimedia.cz
Doba kynutí: 40 minut
Doba pečení: 35 až 40 minut
Budete potřebovat (na 1 plech):
NA TĚSTO:- 1 kostku droždí
- 80 g krupicového cukru
- 250 ml mléka
- 600 g hladké mouky
- 2 vejce
- špetku soli
- kůru z 1/2 citronu
- 100 g másla
NA MAKOVOU NÁPLŇ A ZDOBENÍ:
- 200 ml mléka
- 100 g krupicového cukru
- 50 g másla
- 200 g mletého máku
- 1 lžičku skořice
- 50 ml rumu
- švestky
NA DROBENKU:
- 80 g hrubé mouky
- 50 g krupicového cukru
- 50 g másla
- 1 vanilkový cukr
Postup:
Z droždí, trochy mouky, cukru a vlažného mléka nechte vzejít kvásek. Přidejte ho k ostatním surovinám smíchaným ve velké míse a vypracujte těsto, které nechte asi 40 minut kynout na teplém místě. Na náplň svařte mléko s cukrem, máslem, skořicí a mákem, nakonec přidejte rum. Těsto rozprostřete na plech vyložený pečicím papírem a potřete ho makovou náplní. Poklaďte vypeckovanými švestkami a posypejte drobenkou.S tvarohem a lesním ovocem
Ovocný koláč s drobenkouAutor: Shutterstock.com
Doba pečení: 40 minut
Budete potřebovat (na 1 plech):
NA TĚSTO:- 500 g hladké mouky
- 250 ml mléka
- 1 kostku droždí
- 100 g cukru
- 150 g másla
- 1 vejce
- špetku soli
- tuk na vymazání plechu
NA NÁPLŇ:
- 500 g lesního ovoce
- 500 g tvarohu
- 150 g cukru
- 1 vejce
- 1 lžíci citronové šťávy
NA DROBENKU:
- 200 g másla
- 125 g cukru
- 250 g mouky
- 1 žloutek
Postup:
Z droždí, trochy cukru a vlažného mléka nechte vzejít kvásek. Ten pak přidejte k ostatním surovinám a vypracujte těsto. Nechte ho kynout na teplém místě 40 minut. Mezitím promíchejte tvaroh s cukrem, vejcem a citronovou šťávou. Vykynuté těsto vyválejte a přeneste na tukem vymazaný plech, okraje nechte vyšší. Těsto potřete tvarohem a poklaďte ovocem. Navrch dejte drobenku připravenou z mouky, cukru, másla a žloutku. Koláč pečte 35 až 40 minut při teplotě 185 °C.