Poctivá bramborová
Suroviny (na 4 porce):
4 střední brambory
80 g sušených hub
500 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel)
2 l vody
4 stroužky česneku
2 cibule
150 g másla
3 lžíce hladké mouky
1 lžička drceného kmínu
1 lžička sušené majoránky
sůl a pepř
Postup:
Ve velkém hrnci rozpustíme polovinu másla a na něm krátce osmahneme houby, přidáme malé kostičky zeleniny, pokrájenou cibuli a znovu krátce osmahneme. Pak směs zalijeme vodou, přidáme kostičky brambor, kmín, sůl a vaříme, až zelenina i houby změknou, podle potřeby doléváme vodu. V rendlíku rozpustíme zbytek másla, přidáme mouku a vmícháme zlatou jíšku, kterou zahustíme polévku. Nakonec do bramboračky přidáme podle chuti majoránku, drcený česnek, sůl a pepř a krátce povaříme.
Doba přípravy: 60 minut
Kulajda
3 velké brambory
60 g sušených hub
2 l vody
2 vařená vejce
2 lžíce másla
½ lžičky celého nového koření
¼ lžičky celého černého pepře
3 bobkové listy
svazek čerstvého kopru
250 ml sladké smetany ke šlehání
200 ml kysané smetany
5 lžic hladké mouky
trošku octa
sůl
Postup:
Ve velkém hrnci rozpustíme máslo a krátce na něm osmahneme houby, zalijeme vodou, přidáme kostky brambor, osolíme a vaříme, až houby a brambory změknou. V menším kastrůlku svaříme ve vodě nové koření, bobkový list a pepř a scezený vývar přidáme do polévky. Kopr nasekáme najemno, vsypeme do základu, pak vmícháme smetanu s hladkou moukou a za stálého míchání vaříme, až polévka zhoustne. Kulajdu dochutíme solí a troškou octa. Porce polévky zdobíme plátky vajec.
Doba přípravy: 60 minut
Chlebová
...
Autor: Shutterstock
Suroviny (na 4 porce):
1,5 l masového nebo zeleninového vývaru
4 žloutky
8 tenkých plátků tvrdšího chleba
2 lžíce másla
trošku oleje
sůl a pepř
Postup:
Na ohni přivedeme k varu vývar, rozdrobíme do něj 4 plátky chleba bez kůrky a necháme rozvařit. Polévku zjemníme máslem a ochutíme solí a pepřem. Na oleji osmažíme zbylé plátky chleba a pak vejce. Polévku rozdělíme do misek a každou porci ozdobíme plátkem chleba a osmaženým vajíčkem.
Doba přípravy: 30 minut