Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Obědy do krabičky, které mají styl! Evropu uchvátilo japonské bento

14. listopadu 2013 | 17:00

Nebaví vás každý den utrácet těžce vydělané peníze za obědy v restauracích? Propadněte trendu bento. Tedy krabičkovým obědům, které si do práce připravíte sami. V čem je tak zvláštní? Lahodí totiž nejen vašemu jazyku, ale i oku!

Výraz bento neoznačuje původně vlastně nic jiného, než oběd do krabičky. Nebyli by to ale Japonci, kdyby i prostou přípravu jídla do práce nepovýšili na hotové kulinářské umění.

Jak na děti?

Bento - zdravý a krásný oběd do školy nebo do práce, původem z japonska
Autor: instagram.com/anythingkawaii
Typickým japonským obědem do krabičky je rýže smáčknutá do kuličky, nebo jakéhokoliv jiného tvaru, maso a zelenina. Kreativní japonské matky ale brzy pochopily, že když dají jídlu krásný vzhled, jejich děti ho budou jíst ochotněji a místo čokoládové tyčinky z automatu zhltnou ve škole svačinku z domova. Proto v pravých japonských bento naleznete nejrůznější pohádkové postavy, jako populární Pokémony, kočičku Hello Kitty a mnoho dalších.

Chutně a stylově

Bento - zdravý a krásný oběd do školy nebo do práce, původem z japonska
Autor: instagram.com/vol_8
Trend přípravy pěkného jídla do designových krabiček brzy uchvátil i Američany a Ervropany, kteří chtějí ušetřit, nebo se stravovat zdravě. I vy tedy máte možnost odložit svoji průhlednou plastovou krabičku, nebo igelitový sáček, do kterých si normálně balíte svačinu či oběd a sáhnout po barevných stylových nádobách, ze kterých je jedna radost obědvat.

Drtivá většina novodobých jídlonosičů má navíc systém několika menších nádob a přepážek, takže nemusíte mít obavy, že by se vám jídlo při přenosu promíchalo.

Lunch Pot - svačinové boxy, Black+Blum, 495 Kč
Autor: archiv firem

A co si do krabiček připravit? Prakticky cokoliv! Jako příklad pro vás máme recept na skvělá kuřecí křídla, který vychází z japonské bento tradice, ale zahrnuje klasické, běžně dostupné suroviny. Určitě ho vyzkoušejte.

Kuřecí křídla se sušenými švestkami

Na 1 porci budete potřebovat:

  • 5 kuřecích křídel
  • 50g sušených švestek
  • tyčinka skořice
  • kousek zázvoru
  • kávová lžička římského kmínu
  • lžíce medu
  • půl lžičky citrónové kůry
  • sůl, pepř
  • máslo

Kuřecí křídla se švestkami
Autor: shutterstock.com
Ve vodní lázni si rozehřejte med, přidejte do něj sůl, pepř a citrónovou kůru. až se všechno promíchá, namáčejte v něm kuřecí křídla a skládejte je do máslem vymaštěného pekáčku.

Křídla obložte na kolečka nakrájeným zázvorem, sušenými švestkami a římským kmínem a podlijte trochou vody. Přiklopte a dejte do trouby vyhřáté na 170°C. Pečte zhruba 50 minut. Občas křídla zkontrolujte a podle potřeby podlijte. Na závěr je odkryjte a pečte ještě zhruba 10 minut, aby se na nich vytvořila křupavá kůrčička. Podávejte ideálně s lepivou jasmínovou rýží.

Krásné bento obědy i tipy na stylové krabičky, ve kterých je nosit, naleznete v naší fotogalerii.

Autor: brig