Výraz bento neoznačuje původně vlastně nic jiného, než oběd do krabičky. Nebyli by to ale Japonci, kdyby i prostou přípravu jídla do práce nepovýšili na hotové kulinářské umění.
Jak na děti?
Chutně a stylově
Trend přípravy pěkného jídla do designových krabiček brzy uchvátil i Američany a Ervropany, kteří chtějí ušetřit, nebo se stravovat zdravě. I vy tedy máte možnost odložit svoji průhlednou plastovou krabičku, nebo igelitový sáček, do kterých si normálně balíte svačinu či oběd a sáhnout po barevných stylových nádobách, ze kterých je jedna radost obědvat.Drtivá většina novodobých jídlonosičů má navíc systém několika menších nádob a přepážek, takže nemusíte mít obavy, že by se vám jídlo při přenosu promíchalo.
A co si do krabiček připravit? Prakticky cokoliv! Jako příklad pro vás máme recept na skvělá kuřecí křídla, který vychází z japonské bento tradice, ale zahrnuje klasické, běžně dostupné suroviny. Určitě ho vyzkoušejte.
Kuřecí křídla se sušenými švestkami
Na 1 porci budete potřebovat:
- 5 kuřecích křídel
- 50g sušených švestek
- tyčinka skořice
- kousek zázvoru
- kávová lžička římského kmínu
- lžíce medu
- půl lžičky citrónové kůry
- sůl, pepř
- máslo
Křídla obložte na kolečka nakrájeným zázvorem, sušenými švestkami a římským kmínem a podlijte trochou vody. Přiklopte a dejte do trouby vyhřáté na 170°C. Pečte zhruba 50 minut. Občas křídla zkontrolujte a podle potřeby podlijte. Na závěr je odkryjte a pečte ještě zhruba 10 minut, aby se na nich vytvořila křupavá kůrčička. Podávejte ideálně s lepivou jasmínovou rýží.
Krásné bento obědy i tipy na stylové krabičky, ve kterých je nosit, naleznete v naší fotogalerii.