Čtvrtek 21. listopadu 2024
Svátek slaví Albert, zítra Cecílie
Oblačno, sněžení 2°C

Řízek s kaší: Nesmrtelná klasika 3x jinak. Zkuste je s oříšky nebo dýní a medem

  • Klasika se nikdy neomrzí. Co ale zkusit tradiční recept trošku ozvláštnit?
    17. listopadu 2013 | 06:00

    Řízků se nikdy nepřejíte. A v kombinaci s lahodnou bramborovou kaší už vůbec ne. Co takhle vyzkoušet malé, ale významné vylepšení tohohle neodolatelného evergreenu?

  • Křupavá strouhanka s oříšky

    Na 4 řízky budete potřebovat:
    Řízek s ořechy
    Autor: shutterstock.com

    • 100 g strouhanky
    • 50 g nahrubo nasekaných lískových oříšků
    • 1/2 lžičky citronové kůry
    • 1 lžíci sušených bylinek

    Všechny suroviny promíchejte a obalte řízky v klasickém trojobalu - mouce, vajíčku a ochucené strouhance.

  • Indická strouhanka s kari

    Na 4 řízky budete potřebovat:
    Řízek s kari
    Autor: shutterstock.com

    • 100 g strouhanky
    • 50 g nastrouhaných mandlí
    • 1 lžíci sezamového semínka
    • 1 lžičku kari

    Všechny suroviny promíchejte a obalte řízky v klasickém trojobalu - mouce, vajíčku a ochucené strouhance.

  • Pálivá strouhanka s chilli

    Na 4 řízky budete potřebovat:
    Řízek s chilli
    Autor: shutterstock.com

    • 100 g strouhanky
    • 1 lžíci nasekaného rozmarýnu
    • 1 lžičku sušeného česneku
    • špetku chilli

    Všechny suroviny promíchejte a obalte řízky v klasickém trojobalu - mouce, vajíčku a ochucené strouhance.

  • Bramborová kaše s hráškem

    Budete potřebovat:
    Bramborová kaše s hráškem
    Autor: shutterstock.com

    • 1 kg brambor
    • 300 g mraženého hrášku
    • 1 cibuli
    • 200 ml smetany
    • 30 g másla
    • sůl, pepř
    • 50 g parmazánu

    Postup:

    Brambory oloupejte, nakrájejte a uvařte v osolené vodě doměkka. Na másle orestujte najemno nasekanou cibuli, přidejte hrášek a zalijte smetanou. Pak dejte do hrnce brambory a zpracujte je šťouchadlem. Osolte, opepřete a vmíchejte nastrouhaný parmazán.

  • Bramborová kaše s bylinkami

    Budete potřebovat:
    Bramborová kaše s bylinkami
    Autor: shutterstock.com

    • 1 kg brambor
    • 50 g másla
    • 150 - 200 ml mléka
    • 1 malou cibuli
    • 1 lžíci nasekaného rozmarýnu
    • 1 stroužek česneku
    • sůl, pepř

    Postup:

    Brambory oloupejte a uvařte v osolené vodě. Na másle orestujte nasekanou cibuli, přidejte česnek, bylinky, promíchejte a stáhněte z ohně. Do hrnce přidejte brambory, směs rozmačkejte šťochadlem a postupně podle potřeby přidávejte teplé mléko.

  • Bramborová kaše s dýní a medem

    Budete potřebovat:
    Bramborová kaše s dýní a medem
    Autor: shutterstock.com

    • 1 kg brambor
    • 200 g pečené dýně
    • 50 g másla
    • 1 lžíci medu
    • špetku muškátového oříšku
    • 100 ml smetany
    • sůl

    Postup:

    Brambory uvařte v osolené vodě a slejte je. Šťouchadlem je rozmačkejte a postupně do nich zapracujte máslo s medem, dýni, muškátový oříšek a podle potřeby osolte nebo zjemněte trochou smetany.

Autor: pil
Diskuse ke článku
.