Budeme potřebovat:
- 500 g kvalitní hladké mouky
- 75 g másla
- 50 g sádla
- 2 vejce
- 130 g krupicového cukru
- 100 ml teplého mléka
- kostku droždí
- nastrouhanou kůru z citronu
- 100 g rozinek
- 50 g loupaných nasekaných mandlí
Na ozdobu:
- vejce
- hrst mandlových plátků
- moučkový cukr s vanilkou
- hladká mouka na vál
- trochu hladké mouky na vál
- tuk na vymazání plechu
Postup:
Do hrnku nalijeme trochu mléka, přidáme lžičku soli a rozdrobené droždí a necháme vzejít kvásek.
Do mísy prosejeme hladkou mouku, přidáme vejce, rozpuštěné máslo a sádlo, cukr, citronovou kůru, rozinky a mandle, kvásek a zbylé mléko a vařečkou vypracujeme vláčné
těsto, které se nelepí k okrajům mísy. Těsto přikryjeme utěrkou, dáme na teplé místo zhruba hodinu kynout.
Cop ze tří dílů začneme stejně – slepíme k sobě všechny válečky a pak krajními válečky překládáme střídavě prostřední váleček, začínáme zleva.
Vánočku potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme mandlemi. Před pečením můžeme vánočku zpevnit třemi špejlemi, kterými rovnoměrně propíchneme všechny tři díly. Pečeme v troubě vyhřáté na 175 °C dozlatova. Hotovou vánočku pocukrujeme.
Náš tip: Ze zbytku vánočky můžeme připravit žemlovku – do větší vymazané zapékací misky rozložíme po vrstvách kostky vánočky, plátky jablek, měkký tvaroh s cukrem (přidat můžeme i rozinky nebo ořechy), vše zalijeme mlékem s cukrem a vejcem a zapečeme.