Sváteční vánočka: Zpříjemněte si víkend voňavou snídaní | Pro ženy | Blesk.cz

Sváteční vánočka: Zpříjemněte si víkend voňavou snídaní

14. prosince 2013 | 10:00

Na sváteční stůl patří určitě kus dobré vánočky plné mandlí a rozinek. Ta naše je opravdu skvělá a zvládne ji i úplný začátečník!

Budeme potřebovat:

  • 500 g kvalitní hladké mouky
  • 75 g másla
  • 50 g sádla
  • 2 vejce
  • 130 g krupicového cukru
  • 100 ml teplého mléka
  • kostku droždí
  • nastrouhanou kůru z citronu
  • 100 g rozinek 
  • 50 g loupaných nasekaných mandlí

Na ozdobu:

  • vejce
  • hrst mandlových plátků
  • moučkový cukr s vanilkou
  • hladká mouka na vál

Vánočka je tradiční sváteční pochoutka
Dále potřebujeme:

  • trochu hladké mouky na vál
  • tuk na vymazání plechu

Postup:

Do hrnku nalijeme trochu mléka, přidáme lžičku soli a rozdrobené droždí a necháme vzejít kvásek.

Do mísy prosejeme hladkou mouku, přidáme vejce, rozpuštěné máslo a sádlo, cukr, citronovou kůru, rozinky a mandle, kvásek a zbylé mléko a vařečkou vypracujeme vláčné
těsto, které se nelepí k okrajům mísy. Těsto přikryjeme utěrkou, dáme na teplé místo zhruba hodinu kynout.

Vánočka je tradiční sváteční pochoutka
Pak těsto přeneseme na pomoučený vál, rozdělíme na devět dílů a z každého vyválíme váleček. Čtyři nejsilnější položíme vedle sebe, konce slepíme k sobě. Váleček, který leží první zleva, podpleteme pod třemi zbylými válečky (pod, nad, pod) a tento postup opakujeme až do konce pletení. Konce válečků opět slepíme k sobě.

Cop ze tří dílů začneme stejně – slepíme k sobě všechny válečky a pak krajními válečky překládáme střídavě prostřední váleček, začínáme zleva.

Vánočka je tradiční sváteční pochoutka
Uprostřed copu ze čtyř válečků uděláme uprostřed hranou ruky rýhu a do ní položíme druhý cop a do něj uděláme opět rukou rýhu. Konce posledních dvou válečků spojíme a střídavě překládáme přes sebe, konce opět slepíme. Vrchní díl položíme do rýhy, vše lehce přimáčkneme k sobě a přeložíme na plech s pečicím papírem.

Vánočku potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme mandlemi. Před pečením můžeme vánočku zpevnit třemi špejlemi, kterými rovnoměrně propíchneme všechny tři díly. Pečeme v troubě vyhřáté na 175 °C dozlatova. Hotovou vánočku pocukrujeme.

Náš tip: Ze zbytku vánočky můžeme připravit žemlovku – do větší vymazané zapékací misky rozložíme po vrstvách kostky vánočky, plátky jablek, měkký tvaroh s cukrem (přidat můžeme i rozinky nebo ořechy), vše zalijeme mlékem s cukrem a vejcem a zapečeme.

Autor: oli