Pondělí 16. září 2024
Svátek slaví Ludmila, zítra Naděžda
Zataženo, déšť 16°C

Před 28 lety rozpoutal Michael Jackson v Praze šílenství! Proč na Letné stála jeho obří socha?

7. září 2024 | 06:00

Zatímco někdo považuje koncert legendárního popového zpěváka Michaela Jacksona z roku 1996 v Praze za jeden z nejvelkolepějších koncertů v historii Česka, jiní ho hanlivě označovali hudebním cirkusem. Tak či tak šlo pro krátce osamostatněný stát o nezapomenutelnou hudební událost a nevídanou show, která doslova pobláznila davy. Jaké události pražský koncert krále popu provázely?

Jackson se rozhodl poznávat krásy Prahy

Když 7. září v roce 1996 vystoupil Michael Jackson v Praze na Letenské pláni, byla z toho celostátní událost. Michael Jackson se navíc rozhodl se svým týmem dorazit už o čtyři dny dříve, aby měl čas poznávat krásy hlavního města. V České republice se tak zdržel král popu celých pět dní, během čehož měl čas nejen na koncert, ale i na setkávání s fanoušky, a dokonce i na vykonání dobrých skutků. Celá Praha byla začátkem září roku 1996 na nohou. Každý toužil ikonu ubytovanou v pražském hotelu Intercontinental alespoň zahlédnout.

Autor: ČTK

Ohromená Praha a davové šílenství

Příjezd Michaela Jacksona do Prahy rozpoutal mezi jeho fanoušky doslova šílenství. Popového zpěváka, který se rozhodl v Praze strávit i trochu času mimo podium, pronásledovali před hotelem a téměř na každém kroku. Na jeho koncert proto dorazil rekordní počet fanoušků. Dvou a půl hodinové vystoupení si nenechalo ujít kolem 120 tisíc diváků.

Autor: ČTK

Podobný počet lidí na pražském koncertě čekal do té doby v České republice pouze na kapelu Pink Floyd v roce 1994. Rekord byl překonán pouze jednou, při příjezdu Rolling Stones v roce 1995 na pražský Strahov, na jejichž exhibici se přišlo podívat více než 130 tisíc diváků. V celé Praze byly navíc viděny plakáty upozorňující na Jacksonovo tour k tehdy vydanému albu s názvem HIStory: Past, Present and Future, Book I. Pražský dopravní podnik pod vlivem obrovského zájmu u zpěvákovu show dokonce upravil jízdní řády.

Nahradil bývalou sochu Stalina

Na přípravě celého vystoupení si dal Jacksonův hollywoodský tým pořádně záležet. Na koncertě nechyběla vystavená obří socha zpěváka v nadživotní velikosti, která se tyčila nad Letnou v místě, kde předtím kdysi stával Stalinův pomník. Samotné technické vybavení, které s sebou popový showman přivezl, prý vážilo cca 1200 tun.

Autor: ČTK

Na Jacksonově koncertě nemohla k nadšení všech jeho fanoušků chybět ani velkolepá show doprovázená mnoha vizuálními efekty včetně pyrotechniky, světelných efektů, různých projekcí, nespočtu pestrobarevných zářivých kostýmů a dokonale propracovaných tanečních vystoupení. Příznivci legendárního zpěváka byly nadšení, protože z tohoto hlediska šlo pro většinu z nich o úplnou novinku. Tak zajímavé vystoupení propracované do posledního puntíku v České republice do té doby v devadesátkách ještě nebývalo standardem. Jenže zatímco jedni byli z vystoupení krále popu u vytržení, našli se i tehdy závistivci. Zlé jazyky ho označovaly za směšný cirkus.

Ceny vstupenek byly astronomické

Stejně, jako je tomu dnes, když má v Praze vystoupení někdo ze světových ikon, i tehdy stál lístek na celosvětověznámou star pořádnou pálku. I když cena vstupenek na koncert okolo 700 Kč zní dnes přijatelně, je nutné zohlednit tehdejší průměrný plat. Ten se totiž v roce 1996 pohyboval průměrně kolem 9 tisíc korun. Takže ani tehdy rozhodně nešlo o levnou záležitost.

Dobrodinec Jackson

Během své návštěvy se zpěvák nezaměřoval jenom na své vystoupení a poznávání historických památek v metropoli. Pobyt v České republice strávil aktivně, a navíc se rozhodl pomáhat. Stihl se věnovat také opuštěným a nemocným dětem. Navštívil dětské traumatologické oddělení pražské nemocnice Motol a rozdával radost v dětském domově na Zbraslavi. Umělec se setkal i s tehdejším prezidentem Václavem Havlem, ten se poté zúčastnil jeho koncertu.

Autor: ČTK

Nečekaný skandál?

Podle tehdejších svědectví měl král popu rád děti natolik, že si během svého pražského pobytu dokonce zval na hotel každý den jedno z nich na soukromý přátelský rozhovor. Co se skutečně dělo za zdmi hotelu, se dodnes neví. Nicméně pod vlivem pozdějších nepodložených obvinění slavného umělce z možné pedofilie, by to pro někoho dnes už mohlo vyznívat poněkud zvláštně.

Na to, jak v roce 1996 vypadal zpěvákův pobyt v Praze, se podívejte do GALERIE.

Autor: Tereza Brožová, Prostě fenomén