Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

DiCaprio s babičkou ve Varech aneb těchhle 10 zajímavostí jste o festivalu nevěděli!

  • KVIFF
    4. července 2023 | 06:00

    Karlovarský filmový festival o víkendu slavnostně zahájil svůj 57. ročník a je jasné, že i tento rok se celebritám nevyhnou nejrůznější kauzy, trapasy a aféry. My vám ale přinášíme ohlédnutí za historií festivalu prostřednictvím 10 zajímavostí, které jste dost možná netušili! Věděli jste třeba, že si Alan Alda, hlavní postava seriálu M*A*S*H, zahrál na festivalu tenis s Václavem Klausem, že Leonardo DiCaprio přijel do Varů se svou babičkou a dědečkem nebo že se festival původně konal v Mariánských Lázních?

  • 1. Dospívajícího DiCapria doprovodili do Varů prarodiče

    Ještě jako teenager dorazil v roce 1994 do Varů Leonardo DiCaprio v doprovodu své babičky a dědečka. Přijel tehdy představit film Úplné zatmění, který měl premiéru tři roky před Titanikem, který DiCapria proslavil.

    Autor: Film Servis Festival Karlovy Vary

  • 2. Alan Alda si zahrál tenis s Václavem Klausem

    Sarkastickou a sympatickou postavu „Hawkeyeho“ Pierce z legendárního seriálu MASH si určitě pamatujete. Ztvárnil ji herec Alan Alda, který v roce 1996 přijal pozvání na karlovarský festival. Volný čas ovšem místo v sálech trávil na tenise, a zahrál si dokonce s Václavem Klausem. A kdo vyhrál? Václav Klaus!

    Autor: Film Servis Festival Karlovy Vary

  • 3. Barťák je s festivalem spjat od devadesátek

    Jiří Bartoška, familiárně nazývaný Barťák, je s festivalem neodmyslitelně spjat. Věděli jste ale, že se funkce vedoucího festivalu ujal až v roce 1994? Na fotce ho vidíte ve společnosti Michaela Douglase, který Karlovy Vary navštívil o 4 roky později.
    Autor: Film Servis Festival Karlovy Vary

  • 4. Při znělkách si zahrála řada slavných osobností

    Znělky doprovází festival už několik dekád, ale až od roku 2008 se jich v rámci vtipných mikropříběhů účastní známí filmoví herci a tvůrci. V těchto znělkách vystoupili třeba Mel Gibson, Danny DeVito, Helen Mirren, Jude Law nebo John Malkovich.

    Autor: Film Servis Festival Karlovy Vary

  • 5. Thermal byl postaven pro účely festivalu

    Věděli jste, že monumentální hotel Thermal od architektů Machoninových byl postaven právě pro účely karlovarského festivalu? Festival byl čím dál navštěvovanější a důležitější akcí, a tak bylo zapotřebí hlavní sídlo festivalu, jakýsi festivalový palác s dostatkem sálů, pokojů i technického a mediálního zázemí. Hotel byl slavnostně otevřen v roce 1977.

    Autor: Hotel Thermal

  • 6. Amelii z Montmartru proslavily Vary

    Víte, že v roce 2001 měl na karlovarském festivalu premiéru slavný snímek Amélie z Montmartru, který následně vyhrál hlavní cenu pro nejlepší film? Snímek proslavil představitelku titulní role Audrey Tautou.

    Autor: Film Servis Festival Karlovy Vary

  • 7. Festival se původně konal v Mariánských Lázních

    První ročník festivalu se v roce 1946 neuskutečnil v Karlových Varech, ale v Mariánských Lázních. Do Varů se přesunul až v roce 1950, protože pro festival nabízely lepší zázemí. Následně se na příkaz ze SSSR musel konat střídavě ve Varech a v Moskvě.

    Autor: Profimedia

  • 8. Karlovarský festival je v prestižní kategorii A

    Už v roce 1956 byl karlovarský filmový festival zařazen do kategorie A, což je nejprestižnější označení, které může soutěžní přehlídka získat. Do kategorie A dále patří třeba filmové festivaly v Cannes, Berlíně nebo Benátkách. O dobré jméno festivalu se od revoluce stará nejen Jiří Bartoška.

    Autor: Film Servis Festival Karlovy Vary

  • 9. Atmosféra Karlových Varů láká hvězdy opakovaně

    Některé hvězdy jsou atmosférou festivalu unešeny, a tak se do Karlových Varů vrací opakovaně – třeba herec John Malkovich, který v roce 2009 převzal Křišťálový globus za celoživotní přínos kinematografii. O dva roky později se do Varů vrátil s novou pánskou módní kolekcí Technobohemian. Do Varů se vrátil třeba i Jude Law, kterému se v západočeském městě tak líbilo, že tam vzal později na výlet své kamarády.

    Autor: Film Servis Festival Karlovy Vary

  • 10. Několik let se promítalo i v nafukovacím kině

    A na závěr jedna perlička: protože je festival hojně navštěvovaný, kapacita sálů nestačí a o vstupenky je velký boj. Organizátoři festivalu se proto opakovaně rozhodli vedle Thermalu zprovoznit nafukovací kino Espace Dorleans.

    Autor: Wikimedia Commons: Bonnifac

Autor: Johana Fundová, Prostě fenomén
Diskuse ke článku
.