Středa 26. června 2024
Svátek slaví Adriana, zítra Ladislav
Polojasno 27°C

Jak šel čas se Sašou Rašilovem: I po 30 letech kariéry vypadá jako rozverný kluk

28. května 2024 | 06:00

Oblíbený herec Saša Rašilov pochází ze známé herecké rodiny. Upoutal především svým sympatickým, klukovským a dobráckým vzhledem, proto byl dosazován do rolí princů, Honzů, kuchtíků a správných chlapců, žádných protřelých lumpů či jiných záporných postav. Co charismatický herec a otec čtyř dcer dělá dnes?

Divačky ho milovaly

Zvučné, známé a úspěšné jméno Saša Rašilov se předává napříč generacemi. Dědečkem herce Saši Rašilova nejmladšího (51) byl známý kabaretiér, herec a komik Saša Rašilov, otcem kameraman Saša Rašilov. Hercem v rodině se stal i mladší bratr Saši Rašilova Václav (48).

Autor: Česká televize

Po studiích Pražské konzervatoře se Saša rozhodl jít ještě na DAMU, kterou ukončil v roce 1994. To už na něj čekala role v historickém dramatu Řád, i když úplně poprvé si zahrál roli Peterky v Šakalích letech o rok dříve a také v několika seriálech. Jen dva roky po ukončení studií přišel na řadu Kouzelný měšec, koprodukční pohádka, v níž ztvárnil nezapomenutelnou roli prince Petra, do něhož se tehdy spousta divaček beznadějně zamilovala. Okouzlily je jeho dlouhé kudrnaté vlasy, tmavé oči a roztomilý klukovský výraz, který ostatně Sašovi vydržel až do dneška. 

Tehdy už byl ale ženatý s herečkou Vandou Hybnerovou a měl s ní dvouletou dceru Josefínu, další holčička Antonie se narodila do roka od premiéry pohádky Kouzelný měšec. Takže fanynky mohly krásného Sašu zbožňovat pouze platonicky. 

Autor: Česká televize

Proslavily ho role postav se jménem Petr

Velkou hereckou příležitostí pro Sašu Rašilova byl kultovní film Davida Ondříčka Samotáři (2000). Také tam na sebe upoutal pozornost a zahrál si opět postavu Petra, tentokrát to však nebyl princ, ale moderátor v rádiu. Do dalších filmových spoluprací už vstupoval jako ostřílený herec a ztvárnil několik rolí v romantických komediích nebo i vážných historických filmech. V mysteriózním dramatu Arvéd (2022) představoval postavu vyšetřovatele Státní bezpečnosti Štěpána Plačka, což byl zcela jiný typ rolí, než na jaké byl Saša doposud zvyklý. A zhostil se toho skvělým způsobem. 

Autor: Profimedia

Skvělý dabér Mickey Mouse nebo Johnnyho Deppa

Saša Rašilov si zahrál i ve spoustě seriálů, a to už od 80. let. V současné době ztvárnil například postavu Karla Svobody v seriálu Iveta (2023). Za zmínku rozhodně stojí i jeho vynikající divadelní role a dabingová činnost, v níž začínal tím, že daboval Disneyho Mickey Mouse. Možná si dobře pamatujete, že právě Saša Rašilov propůjčil svůj hlas herci Johnnymu Deppovi. A byl také oceněn Cenou Františka Filipovského za dabing v roce 2003 ve filmu Tápající. 

Autor: CNC_Martin Hykl

Čtyřnásobný otec a dvojnásobný dědeček

V soukromém životě je dnes Saša Rašilov už dědečkem dvou vnuků a se svou druhou manželkou Lídou, rozenou Němečkovou, má další dvě holčičky Marii a Emílii, které jsou ještě malé. Saša vypadá skvěle a zdá se, že po boku mladé ženy a malých dcerušek vůbec nestárne! 

Autor: Profimedia

Autor: Taťána Kročková, Prostě fenomén